Microsoft har länge sparat alla större förändringar till ett nytt versionsnummer av Windows, som normalt släpps var tredje år. Den här modellen började luckras upp med Windows 8, där uppdateringen 8.1 bjöd på förändringar i det pekorienterade gränssnittet och dess relation till det klassiska skrivbordet.

Näst på tur står Windows 10 där Microsoft hoppas vinna tillbaka konsumenter såväl som företag som ratat föregångaren. Övergången innebär också ett stort skifte för Microsoft, som i dagsläget inte har några planer att släppa ytterligare en fristående version efter Windows 10, rapporterar BBC.

Avslöjandet kommer under en konferens där Microsoft-chefen Jerry Nixon berättar att Windows 10 blir den sista stora versionen. Planerna för framtiden är istället att bygga vidare på operativsystemet och kontinuerligt lägga till och ändra funktioner med vanliga uppdateringar.

Every three years or so Microsoft would sit down and create 'the next great OS'. The developers would be locked away and out would pop a product based on what the world wanted three years ago.

Steve Kleynhans på analysfirman Gartner utvecklar och säger att Microsoft tidigare planerat "nästa stora operativsystem" under treårscykler, där bolaget samlat flera nyheter till en storversion. Det här har också medfört att Microsoft vart tredje år spenderat stora summor på marknadsföring för att övertyga kunder om varför de behöver den senaste versionen av Windows.

Kleynhans fortsätter med att Microsoft genom att bryta tidigare mentalitet kan lägga mer resurser på att testa nya funktioner och se hur de mottas av kunder, snarare än att mötas av en kritikerstorm med en ny storversion. Han tror inte heller att det här kommer ha någon stor inverkan på Microsofts intäkter, då större delen kommer från försäljningen av nya datorer med Windows förinstallerat.

Microsoft väntas lansera Windows 10 till skolstarten, i slutet av juli.