Marknaden för datorskärmar har blivit intressant igen tack vare många nya trender. Bland de mest uppmärksammade är skiftet mot högre upplösningar, ultrabreda och välvda skärmpaneler samt dynamiska uppdateringsfrekvenser med Nvidia G-Sync och AMD:s förhållandevis färska Freesync.

Alla dessa egenskaper kombinerar Acer med 34-tummaren XR341CK, som nu är på väg till svenska butikshyllor. Enligt listningar hos bland annat Inet, Komplett och Cdon beräknas skärmen finnas tillgänglig i mitten av juli till ett rekommenderat pris om 10 990 kronor inklusive moms.

Modellen är en ultrabred variant med bildförhållandet 21:9, vilket kombineras med upplösningen 3 440 x 1 440 pixlar och uppdateringsfrekvensen 40–75 Hz. En av huvudnumren är att skärmen utrustats med AMD Freesync och därmed möjliggör adaptiv synkronisering tillsammans med ett Radeon-grafikkort.

För själva panelen handlar det om en IPS-variant med kontrastförhållandet 1 000:1, 4 ms responstid (grått till grått), ljusstyrkan 300 cd/m2 och betraktningsvinklarna 172/178 grader. Ljusstyrkan regleras utan PWM-styrning och är därför flimmerfri.

Andra egenskaper är två inbyggda högtalare (2 x 7 W), höj- och sänkbar skärmfot (upp till 130 mm), med stöd för lutning (-5 till 35 grader) samt stöd för VESA 100. Skärmens anslutningar består av en USB-hubb med fyra USB 3.0 samt ingångarna HDMI 2.0, Displayport och Mini Displayport.

Senare under sommaren får modellen sällskap av Acer Predator X34, som väntas få praktiskt taget samma egenskaper som XR341CK. Skillnaden är att Freesync byts ut till förmån för Nvidia G-Sync, någonting som samtidigt skruvar upp priset med omkring 2 000 kronor.