Nvidias grafikarkitektur Pascal har hängde med i över två år och ersattes först i höstas av färska Turing. Den nya arkitekturen kommer med dedikerad hårdvara för både maskininlärning och strålspårning, vilket med bibehållen processnod för tillverkning har fört med sig att kretsarna är stora och dyra att tillverka.

Ännu finns ingen Turing-modell under Geforce RTX 2070, vilken kostar omkring 6 000 kronor. Således gäller Pascal för mellansegmentet och nedåt, men ihärdiga uppgifter gör gällande att Turing på mer lättöverkomliga prisnivåer snart kan dyka upp, och nu hittar bilder på Zotacs Geforce RTX 2060 ut på webben.

Zotac RTX 2060.jpg

Modellerna i fråga är Zotac Gaming Geforce RTX 2060 Amp och Zotac Gaming Geforce RTX 2060 Twin Fan, där modellerna till utseendet är identiska. Båda kommer med ett grått hölje och är bestyckade med två axialfläktar som blåser ned på grafikkortets kylfläns. Nämnvärt är att en ensam 8-pinskontakt står för strömmen och att kretskortet kortats av, för att modellerna ska passa i nätta system.

Zotac RTX 2060.jpg
Zotac RTX 2060_2.jpg

Grafikkretsen som sådan är ännu höljd i dunkel, men uppgifter talar för att det kan röra sig om en nedbantad variant av TU106, vilket är samma krets som i storebror Geforce RTX 2070. Antalet CUDA-kärnor väntas dock skalas ned från 2 304 till totalt 1 920 stycken, vilket innebär att 6 av 36 SM-kluster stängs av.

Därutöver väntas dedikerad hårdvara för maskininlärning och strålspårning stå på menyn i form av 240 Tensor-kärnor och 30 RT-kärnor. När det kommer till minneskonfigurationen blir det desto mer komplext, eftersom tillverkaren Gigabyte nyligen registrerade RTX 2060 med sex separata minneskonfigurationer.

I listan återfinns både GDDR5- och GDDR6-minne, samtidigt som storlekarna 6, 4 och 3 GB listas. Facit väntas i januari då Geforce RTX 2060 sannolikt kommer visas upp. Prismässigt sägs grafikkortet ersätta Geforce GTX 1070, vilket skulle innebära någonstans mellan 349 och 399 USD.

Läs mer om kommande grafikkort från Nvidia:

Källa: HD Tecnologia