Tunna bärbara datorer var länge en omöjlighet för den som önskade kraftfull grafikprestanda, men under Computex 2017 presenterade Nvidia en lösning på problemet. Konceptet heter Max-Q Design och innebär bland annat att klockfrekvenser justeras för att resultera i ett optimalt förhållande mellan prestanda och strömförbrukning.

Nvidias senaste arkitektur heter Turing och ligger till grund för Geforce RTX 2000-serien som lanserades i augusti, men ännu innehåller familjen endast fyra högpresterande kort med en strömförbrukning från 175 watt och uppåt. Uppgifter talar för att serien inom kort kan komma att utökas med varianter anpassade för bärbara datorer och enligt ett twitterinlägg från Tum Apisak kan även Max-Q Design-varianter vara på ingång.

Tum Apisak Geforce rtx 2070 Max Q 1.png

Klicka för större bild. Bildkälla: Tum Apisak

I databasen för det syntetiska prestandatestet 3DMark Time Spy har nämligen ett okänt grafikkort listats, där drivrutinens namn skvallrar om att det rör sig om Geforce RTX 2070 Max-Q Design. Databasen innehåller även resultatet för en bärbar dator med samma grafikkort utan Max-Q Design, som nyligen också figurerade bland specifikationerna från en kinesiska datortillverkare.

De båda grafikkorten är utrustade med 8 GB grafikminne och ackompanjeras av den sexkärniga mobila processorn Intel Core i7-8750H. Minneshastigheten skiljer sig dock en del mellan korten, där den mer strömtörstiga utgåvan är omkring 17 procent snabbare. När det kommer till den maximala klockfrekvensen är Max-Q Design-varianten marginellt långsammare med 1 800 mot 1 875 MHz.

Prestandamässigt skrapar de båda grafikkorten ihop 6 154 respektive 7 322 poäng, där förstnämnda värde gäller Geforce RTX 2070 Max-Q Design. Tum Apisak jämför detta med värden hämtade från Notebookchecks prestandaindex, där Geforce GTX 1080 för bärbara datorer landar på 6 917 poäng. Samma kort i Max-Q Design-utförande landar på 5 868,5 poäng.

Tum Apisak Geforce rtx 2070 Max Q.jpg

Bildkälla: Tum Apisak

Det är i skrivande stund oklart när Turing-baserade grafikkort dyker upp i bärbara datorer, men tidigare uppgifter har talat för att detta kan bli en av de stora händelserna under teknikmässan CES 2019. Redan den 6 januari anordnar Nvidia en presskonferens, vilket följs av CES-mässan som pågår från den 8 till 12 januari.

Läs mer om Turing för bärbara datorer: