Under årets upplaga av CES visades en uppsjö av ny hårdvara från en mängd olika aktörer, där exempelvis Nvidia avtäckte Geforce RTX 2060. Även AMD slog på stort och demonstrerade en åttakärnig processor ur den kommande Ryzen 3000-serien. Därtill avtäckte elektronikjätten grafikkortet Radeon VII, som är den första konsumentinriktade modellen tillverkad på 7 nanometer.

Under huven syns en Vega-baserad grafikkrets som omgärdas av 16 GB HBM2-minne, och trots krympt tillverkningsteknik handlar det om en strömtörstig produkt. Kortet tillhandahålls av flera tillverkare, men samtliga är utrustade med AMD:s referenskylare, med tre fläktar och rejäl kylfläns. Nu presenterar Alphacool en alternativ lösning, i form av en sluten vattenkylare med expansionsmöjligheter.

Kylaren har namnet Eiswolf 240 GPX Pro AMD Radeon VII, och som namnet avslöjar står en 240 mm-radiator på menyn. Den 45 mm tjocka radiatorn är tillverkad i koppar och bestyckad med två 120 mm-fläktar. Liksom övriga produkter under varumärket Eiswolf kan kylarlösningen expanderas och sammankopplas med andra, till följd av att slangarna försetts med snabbkopplingar.

Eiswolf 240 radeon vii-4.jpg
Eiswolf 240 radeon vii-3.jpg
Eiswolf 240 radeon vii-2.jpg
Eiswold 240 radeon vii-7.jpg

Vattenblocket i koppar har kontakt med grafikkretsen och grafikminnet, och i anslutning till blocket finns pumpen monterad. För att kyla spänningsregulatorer och dylikt är vattenblocket sammanfogat med en kylfläns i aluminium, som täcker hela grafikkortet. I paketet medföljer därutöver en täckplåt för kortets baksida, tillbehör för montering, samt kylpasta och värmekuddar (eng. thermal pads).

1016501-Eisblock_RadeonVII_mitBackplate.jpg

Eisblock GPX-A Plexi Light AMD Radeon VII

1016501-Eisblock_RadeonVII_mitPCB-Wasser.jpg

Eisblock GPX-A Plexi Light AMD Radeon VII

Eiswolf 240 radeon vii-1.jpg

Eiswolf 240 GPX Pro AMD Radeon VII

För den som istället använder skräddarsydd vattenkylning erbjuder Alphacool ett separat och heltäckande vattenblock för Radeon VII, där en transparent akryltopp sällskapar kontaktytan i nickelpläterad koppar. Vattenblocket blir tillgängligt inom kort, medan den slutna vattenkylaren redan nu kan köpas genom bolagets webbutik. Prislappen är 190 euro, vilket motsvarar strax över 2 000 kronor.

Läs mer om Radeon VII: