Fjolåret markerade början på nedgång för minnespriser, detta efter ett antal år av kapacitetsbrist och skenande priser. Trenden har fortsatt under 2019 och märks av på alla områden inom minnesmarknaden, framförallt för DRAM som används för primärminne i bland annat persondatorer.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att prisfallet på minneskretsar väntas stanna av under årets nu pågående andra kvartal. Uppgifterna kommer från de taiwanesiska minnesaktörerna Adata, Team Group och Transcend, vilka nyligen kommenterade priserna i sina respektive kvartalsrapporter.

Enligt rapporten spås minnespriserna nå botten under andra kvartalet för att kort därefter klättra uppåt igen. Detta ska ske till följd av den högsäsong som är att vänta på datormarknaden, med skolstarten till sensommaren följt av allehanda säljperioder som Black Friday och julhandeln.

Förutom DRAM som används för primärminne ska pristrenden även gälla för NAND, den minnestyp som används för SSD-lagring, mobiltelefoner, minneskort, USB-minnen och liknande. I Sverige finns i nuläget enstaka DDR4-minneskit för runt 60 kronor per gigabyte (GB), medan de billigaste SSD-enheterna ligger kring 1,30 kronor per gigabyte.

Att priserna fallit som de gjort tillskrivs delvis Intels brist på processorer, vilket gjort att efterfrågan på minneskretsar blev svalare än väntat. Samtidigt har de stora minnestillverkarna Samsung, SK Hynix och Micron skalat upp kapaciteten i sina fabriker, men även släppt mer kostnadseffektiva tillverkningstekniker.

Intels processorbrist ska börja lätta nu till sommaren och är enligt bolaget ett minne blott till slutet av året. Som en konsekvens av de fallande priserna har även Samsung, SK Hynix och Micron ställt om i produktionen för att undvika ytterligare prisfall. Sannolikt påverkar båda delar den nya pristrend som nu förutspås.

Läs mer om Intels processorbrist och minnespriser: