Under 2016 inledde Qualcomm och Microsoft ett samarbete, med ambitionen att leverera bärbara datorer med lång batteritid, stora trådlösa anslutningsmöjligheter och tillräcklig prestanda. Omkring ett år senare presenterades frukten av bolagens arbete, i form av Windows 10 för ARM-baserade enheter.

Kort därefter presenterades ett fåtal enheter från bland annat Asus, HP och Lenovo, där systemkretsen Qualcomm Snapdragon 835 låg till grund för produkterna. Löftena om lång batteritid infriades, men de applikationer som inte kunde köras på ARM-hårdvara emulerades istället, och detta ofta med betydande prestandapåverkan som följd.

► Läs allt från #computex-2019

På Computex 2019 demonstrerar Qualcomm en bärbar dator med systemkretsen Snapdragon 8cx, som är specifikt framtagen för Windows on ARM. Systemkretsen prestandatestas i UL Benchmarks PCMark10, som ska representera normalt användande och består av vanliga applikationer, såsom Microsofts Office-paket samt webbläsaren Edge. Enligt uppgift är Microsoft Office inte kompilerat för att köras på ARM, och resultatet är således taget från det emulerade läget.

Snapdragon 8cx Appar.JPG

Bildkälla: Windowscentral

Trots detta presterar Snapdragon 8cx på ungefär samma nivå som Intels Core i5-8520U, men i Excel presterar Qualcomms alternativ något sämre än Intels. För de resterande applikationerna Word, Powerpoint och Edge är siffrorna dock något starkare för ARM-kretsen, vilket resulterar i ett något bättre sammanslaget resultat.

Core i5-8520U är en fyrkärnig processor med åtta trådar, där den maximala turbofrekvensen är 3,4 GHz och tillverkningen ligger kvar på Intels 14-nanometerteknik. För Snapdragon 8cx gäller istället 7 nanometer och åtta Kryo 495-kärnor med okänd klockfrekvens står på menyn. Systemkretsen är bland annat utrustad med stöd för 5G, men även grafikkretsen Adreno 680 huseras under skalet.

Snapdragon 8cx 3DMark.JPG

Bildkälla: Windowscentral

I det syntetiska prestandatestet 3DMark Night Raid går denna upp mot UHD 620 hos Intels processor, där grafikpoängen är omkring 20 procent bättre för Snapdragon 8cx. Core i5-8250U blir dock segrare i testets processordel, medan det sammanlagda resultatet pekar ut Qualcomm som segrare.

Snapdragon 8cx batteri.JPG

Bildkälla: Windowscentral

Slutligen jämförs de två processorerna när det kommer till energiåtgång, och de båda datorerna är utrustade med 8 GB primärminne, 256 GB NVM Express-ansluten lagring och ett 49 wattimmar stort batteri. Testerna görs när datorerna kör diverse applikationer, spelar video eller befinner sig i vila och i samtliga tester presterar Snapdragon 8cx bättre med god marginal.

Enligt uppgift kommer Qualcomms systemkrets inte att ersätta Snapdragon 850, som i dagsläget används för ARM-baserade Windows-datorer. Istället ska den nya systemkretsen bli del av mer påkostade datorer, men det är i skrivande stund okänt när sådana produkter lanseras och vilken prisklass det handlar om.

Nämnvärt är dock att de båda testsystemen inte är helt identiska, och den Intel-bestyckade varianten har en äldre version av Windows parad med en marginellt högre skärmupplösning. Resultatet bör därför tas med en nypa salt, medan prestandasiffror för Snapdragon 8cx utanför prestandatester inväntas.

Källa: Windowscentral

Läs mer om bärbara datorer på Computex:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!