Den 14 januari 2020 avslutade Microsoft stödet för tio år gamla operativsystemet Windows 7. I samband med detta levererade företaget uppdateringen KB4534310 som var tänkt att bli systemets sista innan stödet kapades helt. Det visar sig dock att denna uppdatering introducerar en bugg som avlägsnar bakgrundsbilden och gör skrivbordet svart.

Att en så uppenbar bugg introduceras i vad som skulle vara systemets sista uppdatering är aningen pinsamt för Microsoft. Företaget menade inledningsvis att endast kunder som betalar för utökat stöd skulle få ta del av åtgärder, men då Microsoft själva introducerat felet tvingas de backa och ska erbjuda åtgärdande uppdateringar kostnadsfritt.

Initiala spekulationer gjorde gällande att buggen härstammar från att Microsoft velat meddela användare av Windows 7 om att stödet för systemet upphört via notifikationer på skrivbordet. En rapport från Zdnet anger dock att användare av Windows 10 rapporterat liknande problem, vilket antyder att buggen härstammar från en förändring i Microsofts system för uppdateringar av operativsystemen.

Win7bugg_åtgärder.jpg

I väntan på att en åtgärdande uppdatering rullas ut erbjuder Microsoft tips om hur användare kan kringgå buggen. Dessa knep innefattar att välja en bakgrundsbild som matchar skärmens upplösning, samt att inte välja att bakgrundsbilden ska sträckas ut för att fylla skärmytan.

Microsoft arbetar för närvarande på en åtgärdande uppdatering och beräknar att denna levereras mot mitten av februari 2020. Uppdateringen görs tillgänglig för samtliga användare av Windows 7 och Windows Server 2008 R2 SP1, och blir då den riktiga sista uppdateringen av systemen.

Läs mer om Windows 7: