För retrospelsfantasten har det under de senaste åren släppts flera nyversioner av klassiska spelkonsoler som Nintendos NES och SNES, kompletta med estetik och inbyggda spel hemmahörande hos originalen. Ett alternativ till de färdigbyggda konsolerna i miniformat är dock att emulera hårdvaran, där den populära enkortsdatorn Raspberry Pi används flitigt i diverse projekt.

I forumet har medlemmar knåpat ihop allt från arkadmaskiner till handhållna spelkonsoler, med just Raspberry Pi som grund för spelsidan. Operativsystemet Retropie är ett skräddarsytt mjukvarupaket med en lång rad inbyggda emulatorer, som riktar sig till den breda användarskara som upplever barndomen med enkortsdatorerna. Nu släpps version 4.6 av Retropie, där stöd för kraftfulla Raspberry Pi 4 läggs till.

Det handlar i dagsläget om betaversion, men utvecklarna menar att det mesta fungerar bra redan nu och framöver finslipas ytterligare detaljer. Med version 4.6 byts även operativsystemet som ligger till grund för Retropie till Raspbian Buster, från Stretch som fortsatt kommer att stödjas en tid framöver.

Raspberry Pi 4 Model B debuterade i juni 2019 och bjuder flera hårdvarumässiga uppgraderingar över Raspberry Pi 3 Model B+, där upp till 4 GB LPDDR4-minne är en av de stora grejerna. Mer relevant för retrospelaren är dock lyftet på processor- och grafiksidan, där fyra ARM Cortex-A72-kärnor erbjuder upp till tredubbel prestanda över föregångaren. Tester visar därtill att grafikdelen Broadcom Videocore VI är omkring 50 procent snabbare än Raspberry Pi 3 med Videocore IV.

Retropies webbplats finns fler detaljer kring uppdateringar som implementerats sedan version 4.5, i sällskap av instruktioner kring nedladdning och installation av operativsystemet. Utvecklarna nämner inte när Raspberry Pi 4-stödet lämnar beta-stadiet, men skriver att uppdateringar görs löpande och att dessa är smidiga att installera.

Spana in gallerier om retrospel: