Efter succén med The Witcher 3 är förväntningarna höga på polska utvecklaren CD Projekt RED:s nästa spel. Med Cyberpunk 2077 är förväntningarna inte bara höga på spelets kvalitet som helhet utan även dess tekniska finess, och för att möta dessa förväntningar har utvecklaren satsat hårt på att stöda moderna grafiktekniker som ray tracing. I samtal med PC Games Hardware berättar utvecklare från CD Projekt RED om hur de tacklat utmaningen om att vara moderna och stöda äldre operativsystem.

En utmaning med modern spelutveckling är att vissa moderna tekniker är knutna till ett specifikt grafikgränssnitt. I fallet med DirectX 12 ingår en rad funktioner som inte finns tillgängliga i DirectX 11, ett gränssnitt som fortfarande används mer flitigt än dess mer moderna släkting. En utvecklare som vill nå alla spelare tvingas därför ofta stöda båda gränssnitt, eller välja ett alternativ som Vulkan. CD Projekt RED löser det genom att använda DirectX 12 på både Windows 10 och Windows 7.

Att stödet är möjligt bygger på att Microsoft gjorde DirectX 12 tillgängligt för Windows 7 SP1 under hösten 2019. Enligt CD Projekt RED föll valet på DirectX 12 då gränssnittet även används på spelkonsolerna i Xbox One-familjen såväl som kommande Xbox Series X, plattformar som Cyberpunk 2077 släpps på. Att ray tracing introducerades med DirectX Raytracing (DXR) låg också till grund för valet, detta då Cyberpunk 2077 tillämpar flera ray tracing-tekniker.

På frågan om processen med att implementera ray tracing i Cyberpunk 2077 var komplicerat svarar utvecklarna att det beror på spelmotorn och vilken typ av spelvärld det ska användas i. I Cyberpunk 2077 används ray tracing till både skuggor, reflektioner och som ett komplement till spelets globala ljussättning. Spelets skådeplats är staden Night City, där neonskyltar, lokal belysning och en dag- och nattcykel gjort ett prestandaeffektivt stöd för ray tracing till en teknisk utmaning.

Avslutningsvis berörs också versionerna för spelkonsolerna Xbox Series X och Playstation 5, som båda stöder ray tracing signerat AMD:s kommande grafikarkitektur RDNA 2. När Cyberpunk 2077 lanseras stöds versionerna för nuvarande generations spelkonsoler i bakåtkompatibelt läge, och det är för tidigt att sia om stöd för ray tracing ingår i uppdateringar som släpps i efterhand.

Cyberpunk 2077 släpps den 19 november år 2020 till PC/Windows, Playstation 4, Xbox One och Stadia. Uppdateringar som ger stöd för kapaciteten i Playstation 5 och Xbox Series X tillkommer efter spelet släppts.

Läs mer om Cyberpunk 2077: