Det är inte enbart på den stationära sidan som arkitekturen Skylake varit ett återkommande inslag de senaste fem och ett halvt åren. Detsamma gäller bärbara och prestandainriktade speldatorer, för vilka bolaget haft svårt att leverera en flerkärnig lösning på 10 nanometer med höga klockfrekvenser.

Intel-Tiger-Lake-H-CESc.jpg
Intel-Tiger-Lake-H-CESd.jpg
Intel-Tiger-Lake-H-CESe.jpg
Intel-Tiger-Lake-H-CESf.jpg
Intel-Tiger-Lake-H-CESg.jpg

Den digitala upplagan av CES 2021 är plattformen för riktiga nyheter från Intel. Vid sidan om "Rocket Lake" med Core i9-11900K i spetsen sjösätter Intel dessutom "Tiger Lake-H" för bärbara speldatorer. Här handlar det dock om en produkt tillverkad på 10 nanometer och med bolagets allra senaste arkitektur Willow Cove.

Intel avtäcker Core i9-11900K – "bättre än AMD i spel"

Tillägget "-H" på slutet av kodnamnet avser att det är en högpresterande lösning, medan "-U" anger att processorn är en strömsnålare variant för tunna och lätta datorer. Av allt att döma är Tiger Lake-H på hårdvarunivå en direkt kopia av energieffektiva Tiger Lake-U. De nya bärbara spelprocessorerna får därmed endast fyra kärnor med åtta trådar, istället för uppemot åtta stycken kärnor med Core 10000-serien.

Skillnaden handlar därför främst om högre strömbudget, vilket möjliggör för processorerna att hålla höga klockfrekvenser över tid. Samtliga modeller i familjen Tiger Lake-H får konfigurerbara TDP-värden från 28 till 35 W, att jämföra mot Tiger Lake-U som startar på signifikant lägre 7 W och stannar vid 15 W.

Intel-Tiger-Lake-H-CESh.jpg

Toppmodellen heter Core i7-11375H och har beroende på TDP-inställning en basfrekvens på 3,0 GHz (28 W) eller 3,3 GHz (35 W). Processorns maximala turbofrekvens med en kärna landar på 5,0 GHz, något som tar klivet ned till 4,8 GHz när en andra kärna belastas. Med alla fyra kärnor är toppvärdet 4,3 GHz. Intel Core i7-11370H är förutom en lägre maxfrekvens på 4,8 GHz identisk med flaggskeppet.

Instegsmodellen Core i5-11300H har en basfrekvens på 2,6 alternativt 3,1 GHz med turbofrekvens om 4,4 GHz med en och två kärnor, samt 4,0 GHz med samtliga fyra. Gemensamt för samtliga är stöd för DDR4-minne i 3 200 MHz och mer kostsamma LPDDR4X i 4 267 MHz.

Istället för att lyfta allmän prestanda talar Intel om Tiger Lake-H som en serie som balanserar mobilitet med spelprestanda. Enligt bolaget själva erbjuder Core i7-11375H en höjning om 30 procent enkeltrådad prestanda ställt mot alternativen från AMD, något som bör komma väl till pass i just spel. Huruvida antalet kärnor ligger Tiger Lake-H i fatet i samma scenario återstår att se.

Intel-Tiger-Lake-H-CES.jpg

Medan dagens lansering av Tiger Lake-H handlar om modeller med 4 kärnor arbetar Intel även på att skruva upp antalet kärnor till 8 och trådar till 16. Det avslöjade bolaget i slutet av år 2020 och under CES 2021 meddelar Intel att även dessa ska gå i uppemot 5,0 GHz.