Det vankas ny arkitektur på den stationära processorsidan när Intel sjösätter "Rocket Lake-S" någon gång i mars. Core 11000-serien markerar sannolikt sista anhalten för tillverkning på 14 nanometer, men med halvnya inslaget "Cypress Cove" samt integrerad Xe-grafik under skalet. Under CES 2021 visade bolaget toppmodellen Core i9-11900K, men ett fullständigt avtäckande av processorfamiljen lurar fortfarande på horisonten.

Detta hindrar inte återförsäljare från att ta saken i egna händer och saluföra Core i7-11700K mot uppgraderingssugna konsumenter, något tyska Mindfactory sysslat med i flera dagar. Nu noterar Videocardz bilder publicerade i olika tyska hårdvaruforum som Hardwareluxx och Computerbase, som vittnar om att användare beställt och fått hem den ännu ej officiella åttakärniga modellen.

Computerbase rocket lake.jpg

Bildkälla: DriveByFM Computerbase-forumet

Computerbase 2 rocket lake.jpg

Bildkälla: Videocardz via DriveByFM Computerbase-forumet

Computerbase 3 rocket lake.jpg

Bildkälla: DriveByFM i Computerbase-forumet

I äkta entusiastmanér testkör de tidiga kunderna också nyförvärven i program som Cinebench R20 och R23, CPU-Z samt 3DMark Timespy Extreme, resultat som också finns att beskåda i bildform. Med standardfrekvenser presteras exempelvis 5 749 och 600 poäng i fler- respektive entrådat läge av Cinebench R20, vilket kan ställas mot 6 367 respektive 533 poäng som i9-10900K mäktar med i SweClockers test.

Den äldre processorns vinst i flertrådat läge kommer av två extra kärnor för totalt 10 kärnor och 20 trådar, medan Core i7-11700K stannar på 8 kärnor med 16 trådar. Core 10000-seriens 8-kärniga toppmodell har aldrig besökt testlabbet, men 2019 års toppmodell Core i9-9900K har lika många trådar och når 4 476 poäng, vilket kan användas som en fingervisning på prestandaökningen i flertrådat läge – ungefär 28 procent.

Processorfamiljen "Rocket Lake-S" återanvänder sockel LGA 1200 och ska efter uppdatering av BIOS/UEFI-versioner fungera även med vissa befintliga moderkort, men moderkort med 500-seriens styrkretsar finns redan nu att tillgå. Videocardz skriver dock att Z590-stämpeln inte är en garant på fullt stöd för de färska processorerna, men en mikrokodsuppdatering är enligt uppgift under utveckling inför den officiella lanseringen.

Lanseringen väntas äga rum den 30 mars, men framtiden eller uttalande från Intel får utvisa om så verkligen blir fallet. Intels officiella hållning är att processorerna debuterar under årets första kvartal, av vilket endast mars nu återstår. Det återstår att se om fler återförsäljare råkar starta vidare försäljning innan detta datum, men klart är i alla fall att Mindfactory nu avslutat försäljningen.

Läs mer om den annalkande processorfamiljen: