Dagens SSD-enheter når utan problem hastigheter om flera tusen megabyte per sekund (MB/s) och mer är på gång. Det här har ett pris i form av allt högre strömförbrukning och som ett led i detta utvecklas mer värme, vilket gjort att flaggskeppen från företag som Samsung tvingas skala tillbaka prestandan för att inte överhettas.

Thermalright-M.2-2280-3.jpg
Thermalright-M.2-2280-5.jpg
Thermalright-M.2-2280-2.jpg
Thermalright-M.2-2280-1.jpg

För att kunna leverera löjligt höga hastigheter över tid släpper nu Thermalright en i sammanhanget bastant pjäs till SSD-kylare. Nykomlingen heter Thermalright M.2 2280 Pro och passar SSD-enheter av samma formfaktor som namnet anger. Formfaktorn innebär en bredd på 22 mm och längd på 80 mm, vilket är den i särklass vanligaste för SSD-enheter idag.

Kylaren är en lösning som kyler SSD-enheten passivt och bygger runt ett rejält värmeledningsrör i koppar med en diameter på 8 mm. Den här omgärdas av ett rejält stycke aluminium som med sina 22,7 × 75 mm täcker i stort sett hela SSD-enheten. Vidare bygger den på 11,7 mm på höjden, väger 45 gram och har ett färgtema i silver-grått.

Thermalright M.2 2280 Pro lanseras för omgående leverans till ett rekommenderat pris om 15 euro, motsvarande cirka 150 kronor. När och om kylaren letar sig ut i svenska butiker återstår att se.

Har du en SSD-enhet som går varmt?