Behovet av lagring ökar stadigt, men för konsumenter är det inte nödvändigtvis extra mekaniska hårddiskar i datorn som är lösningen. NAS-enheter på hemmaplan eller smidiga molnbaserade alternativ är desto vanligare, men mer lagringstäta hårddiskar är i båda fall önskvärda och tillverkarna arbetar på nya tekniker för att möta detta. En av jättarna är Seagate, som nu berättar om vad som komma skall.

Företaget har stor tilltro till lagringstekniken Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) och menar att den kommer att ta hårddiskar till 80 TB. 20 TB stora hårddiskar med HAMR-hårddiskar säljs redan nu till ett fåtal kunder, men mer traditionella lagringstekniker tar i närtid plats i lika rymliga modeller avsedda för en bredare marknad. Detta framkommer i samband med att bolagets VD Dave Mosley presenterar den senaste kvartalsrapporten.

Mosley förklarar att planen är att under andra halvan av 2021 inleda leveranser av 20 TB stora PMR-hårddiskar. PMR-akronymen står för Perpendicular Magnetic Recording och är en vanligt förekommande teknik, ibland kallad Conventional Magnetic Recording eller CMR. Seagate ämnar dock förädla denna genom att lagra data i två dimensioner för att öka tätheten. Därutöver står Shingled Magnetic Recording-alternativ (SMR) med spår som skrivs omlott på agendan.

I dagsläget kan konsumenter lägga vantarna på 18 TB stora hårddiskar, men det lär dröja något längre än till årets slut innan de ännu större varianterna dyker upp på butikshyllorna. När företagsbranschen kan vänta nästa HAMR-osande ökning i kapacitet är i skrivande stund oklart, men Seagate har flaggat för det är en smal sak att skapa varianter med 22 och 24 TB.

Källa: Tom's Hardware

Läs mer om lagring: