Fungerande kryptospärrar, lägre priser och aningen bättre tillgänglighet skymtades i början av sommaren, men när sommar nu övergår till höst byter också dessa trender riktning. Den skriande bristen på grafikkort håller sig således krampaktigt kvar. Med nära ett år på nacken har Nvidias och AMD:s grafikarkitekturer "Ampere" och RDNA 2 inte heller hunnit ta plats i några otillgängliga kort i lägre mellanklassen och instegssegmentet.

Rykten antyder nu att detta kommer fortsätta även i början av 2022, åtminstone på Nvidia-sidan. Enligt källor till Videocardz förbereder nämligen grafikkortsjätten att blåsa liv i förra generationens populära mellanklassare Geforce RTX 2060, som ska kliva upp till samma mängd grafikminne som RTX 3060 – 12 GB. Detta är dubbelt upp mot originalet från 2019 och även 50 procent högre än hos upphottade RTX 2060 Super. Om uppgifterna stämmer kan de ses som ytterligare bekräftelse på att Nvidia spår brist under nästa år.

Samtliga Geforce RTX 3000-kort tillverkas på Samsungs 8 nanometer, medan TSMC och 12 nanometer används för "Turing" och RTX 2000-modellerna. På så sätt kan kretstillverkningen spridas ut till olika aktörer och just detta uppges vara anledningen till att Nvidia återintroducerar en äldre produkt. Originalversionerna av RTX 2060 och Super-syskonet har dock levt vidare i varierande omfattning, men med grafikminnesmängder som ser relativt små ut bredvid modernare produkter.

gigabyte_msi_3060-6.jpg

Bra prestanda och kylare, men till på tok för höga priser. Så kan testlabbets slutsatser kring MSI:s och Gigabytes Geforce RTX 3060-modeller sammanfattas.

När Geforce RTX 2060 introducerades var riktpriset 349 USD, vilket senare justerades nedåt till 299 USD. Riktpriset för färskare RTX 3060 är 329 USD, varför det inte är omöjligt att 12 GB minne rättfärdigar att RTX 2060 stannar kvar på ett rekommenderat pris om 299 USD. Detta motsvarar ungefär 3 200 kronor inklusive moms, men i dagsläget är verkliga och rekommenderade priser för grafikkort generellt två vitt skilda nivåer.

Geforce RTX 2060 med 12 GB minne ska enligt uppgift se dagens ljus i december i år, alternativt i januari 2022. Det dröjer således några månader innan det går att verifiera om ryktet stämmer och i så fall vilket pris och tillgänglighet som hör till. I början av nästa år slår även Intel upp butiken för de första grafikkorten i Arc-familjen, där de enklare modellerna möjligtvis blir direkta konkurrenter till RTX 2060.