För ett år sedan lanserades senaste generationens grafikkort från Nvidia och AMD, vilka levererade de största prestandalyften i relation till respektive föregångare på många år. Som smolk i bägaren satte bristen på halvledare stopp för möjligheterna för många gamers att få tag på ett grafikkort. Storbrist till trots, utvecklingen av nästkommande generationer stannar inte av för det.

Näst på tur från Nvidia är arkitekturen "Lovelace", uppkallad efter den brittiska matematikern Ada Lovelace som år 1843 skapade den första algoritmen att utföras av en maskin. Det har i omgångar tisslats och tasslats om att Lovelace ska tillverkas på TSMC:s 5-nanometersteknik, uppgifter som nu stärks av en ny rapport från den taiwanesiska branschtidningen Digitimes.

I samband med idag aktuella Geforce RTX 3000-serien "Ampere" bröt Nvidia ett mångårigt äktenskap med TSMC och valde Samsung som tillverkningspartner. Att Nvidia tog klivet tros ha grundat sig i ett missnöje om allokering av TSMC:s fabrikskapacitet. Nvidia har genom åren inte heller gjort någon hemlighet av att de anser att TSMC med varje ny tillverkningsteknik höjer priserna oskäligt mycket.

Varför Nvidia återvänder till TSMC framgår inte, men en skakig resa hos Samsung kan ha med saken att göra. Månaderna efter lanseringen av Geforce RTX 3000-serien talades det om att Nvidia hade problem med yield, antalet fungerande kretsar i produktion, på Samsungs 8-nanometersteknik, och att detta har varit starkt bidragande till den skriande bristen på grafikkort.

Samtidigt som Nvidia uppges återvända till TSMC som kontraktstillverkare har ingenting förändrats hos den senare. TSMC har fortsatt inte nog med kapacitet för att mätta sina kunders behov, vilket även gäller dess 5-nanometersteknik där Apple idag är storkund med sin A-serie kretsar för mobiltelefonerna Iphone och M-serien kretsar för datorer. TSMC har också i coronapandemins spår skruvat upp priserna för kretstillverkning rejält.

Till slutet av år 2022 lanserar AMD nya arkitekturer på processor- och grafikkortssidan, i båda fall med tillverkning på TSMC:s 5-nanometersteknik. Det här i ett skede där Apple fortsatt är beroende av sagda teknik, i väntan på att TSMC får fart på storskalig produktion på mer avancerade 3 nanometer. Vid sidan om dessa två märks andra giganter som Qualcomm och Mediatek.

Arkitekturen Lovelace väntas likt AMD:s nästa arkitektur RDNA 3, även denna tillverkad på TSMC:s 5 nanometer, lanseras till slutet av år 2022.

Läs mer om TSMC: