Under gårdagen gick konferensen GTC 2022 av stapeln. Kort innan bolagets VD Jensen Huang höll låda om nya grafikarkitekturen Hopper hölls även ett möte för investerare, där Nvidia presenterade statistik och framtidsplaner. Där inkluderades bland annat ett stycke med statistik över Nvidias användarbas och fördelning av grafikkort.

Enligt presentationen är det endast 29 procent av användare med ett grafikkort från Nvidia som uppgraderat till antingen Geforce RTX 2000- eller RTX 3000-serien. Resterande 71 procent har fortfarande ett grafikkort ur någon av Geforce GTX-serierna, vilka specificerades dock inte. Detta stämmer dock in med exempelvis statistik från Steam, där det mest populära grafikkortet sedan flera år tillbaka är Geforce GTX 1060.

Skärmbild 2022-03-23 153445.jpg

Benämningen GTX användes redan 2005 som suffix till bland annat Geforce 7000-serien, för att sedan flytta fram till prefix för prestandasegmentet i Geforce GTX 200-serien. Det är därmed inte underligt i sig att fler GTX-baserade modeller finns i omlopp. Därtill har rådande kretsbrist satt käppar i hjulen sett till tillgänglighet och inte minst pris. Fram till nyligen har praktiskt taget alla modeller från alla tillverkare legat långt över de rekommenderade priserna, även om det nu sakta letar sig nedåt.

De höga priserna bekräftas intressant nog även av Nvidia, om än i en annan kontext. Under presentationen lyfter de att användare som uppgraderar till en RTX-baserad modell i snitt spenderar motsvarande cirka 3 000 kronor mer än vad det gamla grafikkortet kostade som nytt. Statistiken är endast baserad på användare som uppgraderar från ett Nvidia-kort till ett annat, men ger en bild av ungefär hur mycket senaste generationen ökat i pris.