För den som vill bryta kryptovalutor likt Ethereum är konsumentinriktade grafikkort ett möjligt alternativ, om än inte nödvändigtvis det mest lönsamma. Det finns även en uppsjö produkter för just mining, med kretsar designade för just kryptoberäkningar, vilka ofta är mer effektiva. En annan variant är färdiga mining-servrar, vars innehåll kan variera något.

Nu har en något udda variant från Asrock dykt upp, i form av en mining-server för nätta 14 800 USD som tagits fram i samarbete med AMD. Där ryms tolv systemkretsar med integrerad grafik, där samtliga är av typen AMD benämner som APU (eng. Accelerated Processing Unit) och går under namnet AMD BC-250. Detta plockades snabbt upp av användare på Twitter (via Videocardz), som pekat ut att det ser ut att röra sig om samma APU som används i Playstation 5.

asrock1.jpg
asrock2.jpg

Det spekuleras vara återvunna modeller som av något skäl inte håller måttet för att användas i Sonys konsoler, men vars RDNA 2-baserade grafikdel duger till att bryta kryptovalutor. Detta är något AMD gjort tidigare med defekta systemkretsar från Xbox Series X, som letat sig ut i stationära datorer under namnet AMD 4700S, men då med inaktiverad grafikdel.

Modell

Hashrate (Ethereum)

AMD BC-250

50 MH/s

Nvidia Geforce RTX 3090

125 MH/s

Nvidia CMP 170HX

164 MH/s

När det kommer till att bryta specifikt Ethereum ska hela Asrocks paket klara en hashrate på cirka 610 MH/s, vilket fördelat ger ungefär 50 MH/s per systemkrets. Jämförelsevis klarar Nvidias Geforce RTX 3090 cirka 125 MH/s, medan det dedikerade mining-grafikkortet Nvidia CMP 170HX ska klara 164 MH/s.

Precis som datorerna med AMD 4700S särskiljer sig servern med AMD BC-250 genom att frångå traditionellt primärminne i form av DDR4 eller DDR5. Likt konsolerna sitter där istället 16 GB GDDR6-minne, vilket ytterligare talar för att det rör sig om just Playstation 5-kretsar. För Asrocks mining-server specificeras ingen annan processor, det är dock tänkbart att en av de tolv systemkretsarna agerar värddator.