Videoklipp som är helt okomprimerade får snabbt rejält stora filstorlekar. Därför används codecs, vars syfte är att komprimera video så effektivt som möjligt. En av de större nyheterna inom området är AV1, som utöver att vara licensfritt erbjuder ett steg framåt jämfört med andra väletablerade varianterna. Hittills är genomslaget inte enormt, bland annat till följd av begränsat mjukvarustöd. Nu ansluter sig Discord till de som stödjer AV1.

På Twitter delar Nvidias Gerardo Delgado att Discord implementerar stöd för streaming med AV1 i 4K-upplösning och 60 FPS. För att kunna koda och därmed streama med AV1 på Discord krävs ett grafikkort ur Geforce RTX 4000-serien. Avkodning blir desto mindre restriktivt, med stöd för AMD och Nvidias senaste två generationer av grafikkort, Intel Arc samt vissa nyare modeller av processorer.

Eftersom långt från alla enheter kan avkoda AV1 ska en stream som använder det endast fungera så länge samtliga tittares enheter stödjer funktionen. Om någon av åskådarna inte stödjer det ska streamen automatiskt övergå till H.264, ett äldre och betydligt mer väletablerat codec.

Stöd för kodning av AV1 är inte exklusivt till Nvidias senaste Geforce RTX 4000-serie, utan funktionen är även tillgänglig med AMD:s grafikkort ur Radeon RX 7000-serien samt Intels Arc-grafikkort. Om och när dessa grafikkort ska få stöd för att streama genom Discord med AV1 framgår inte i Gerardo Delgados inlägg, utan återstår att se.