På senare år har bristande tillgång varit synonymt med lanseringen av ny hårdvara, något som varit fallet för inte minst AMD och Nvidia som förlitar sig på externa aktörer som TSMC och Samsung för tillverkning av kretsar. Situationen är bättre med deras senaste generation av produkter, men är i vissa fall fortfarande ansträngd.

We have been undershipping the sell-through or consumption for the last two quarters. We undershipped in Q3, we undershipped in Q4. We will undership, to a lesser extent, in Q1. – Lisa Su, VD och styrelseordförande på AMD

När AMD levererar sin årsrapport för 2022 delger bolagets VD Lisa Su varför det råder brist på vissa produkter, däribland bolagets senaste generation av grafikkort som antingen inte finns att köpa eller är tillgängliga till överpris. Sedan tredje kvartalet 2022, det vill säga samma period som lanseringen av Ryzen 7000-serien, har bolaget medvetet minskat leveranserna till försäljningskanalerna.

Vad det hela handlar om är basal marknadsekonomi där AMD går en balansgång mellan tillgång och efterfrågan, i syfte att inte sänka sina marginaler. Under fjärde kvartalet 2022 hade bolaget en bruttomarginal på 51 procent, vilket för AMD är en historiskt hög nivå, och det kommer till följd av att bolaget begränsat tillgången i kanalerna och på så vis lyckats hålla sina priser uppe.

För att råda bot på den höga inflationen höjer riksbanker världen över sin räntor i rasande takt, något som fått såväl företag som konsumenter att hålla hårt i plånboken. Efterfrågan har därför bromsat in, något som sammanfaller med att AMD producerat allt de kunnat för att möta den tidigare efterfrågan som var ett resultat den länge rådande kretsbristen. Med andra ord vill AMD sälja slut på äldre produkter, utan att sänka sina priser allt för mycket, innan de skruvar upp produktionstakten på Ryzen 7000-serien processorer och Radeon RX 7000-serien grafikkort.

We still see gaming is solid, and we're continuing to watch each and every day in terms of the sell-through that we're seeing. So we have been undershipping. We have been undershipping gaming at this time so that we can correct that inventory that is out in the channel. – Colette Kress, ekonomichef på Nvidia

Värt att nämna är att AMD inte är ensamma om att hålla tillbaka produktionstakten och leveranserna till försäljningskanalerna. I slutskedet av 2022 berättade Nvidias ekonomichef (CFO) Colette Kress att de använt samma taktik med Geforce-grafikkort. Det är känt att bolaget har enorma lager grafikkretsar i Geforce RTX 3000-serien "Ampere" och målet är att sälja slut på dessa utan att dumpa priserna innan de skalar upp produktionen av senaste RTX 4000 "Ada Lovelace".

Huruvida AMD:s och Nvidias strategi för att hålla priser och marginaler upp fungerar återstår att se. Om konsumenter inte är beredda att betala fullpris för förra generationens produkter kan det komma till en punkt där det drabbar bolagets intäkter i så pass stor utsträckning att de ändå tvingas sänka sina priser för att tömma kanalerna.

We are shipping below consumption because there is too much inventory in the channel and that partners want to carry lower levels of inventory based on the demand they are seeing and their expectations for their business…the idea we are doing this to keep prices “elevated” isn’t accurate. Our client ASP was flat year over year, and that is due to mix of CPUs shipped. – Drew Prairie, kommunikationsansvarig på AMD

I en kommentar till PCWorld bekräftar AMD:s talesperson Drew Prairie uttalandet från Lisa Su om att bolaget stryper leveranser på grund av överlager i kanalerna. Han vill däremot inte medge att det är ett sätt att hålla uppe priserna, utan att AMD värnar om sina partnertillverkare som sitter på för stora lager. Att det ligger sanning i detta är svårt att ifrågasätta, men att hålla tillbaka leveranser är lika mycket att sätta att värna sina partnertillverkares som de egna marginalerna.

Källa: Techspot