Sedan så långt tillbaka som lanseringen av Windows 8 har bärbara hybriddatorer av olika slag funnits på dagordningen, där Microsoft kanske lyckats bäst med sina Surface-enheter. Formfaktorerna är många och ett av de senare koncepten datortillverkarna försökt haussa är modeller med vikbara skärmar, något som känns igen och blivit vanligare inom mobiltelefonernas värld.

Med parollen "Major Flex Appeal" introducerar HP Spectre Foldable, som är just en bärbar dator med vikbar skärm. Skärmen mäter 17 tum och har upplösningen 2 560 × 1 920 pixlar (4:3), vilket sällskapas av en ljusstyrka upp till 500 nits och stöd för HDR. Den vikbara skärmen tillsammans med tangentbordet, som har magnetfäste och Bluetooth-anslutning, möjliggör för vad HP själva kallar för en 3-i-1-design.

HP-Spectre-Foldable-1.png

HP Spectre Foldable som "bärbar dator"

HP-Spectre-Foldable-2.png

HP Spectre Foldable som "surfplatta"

HP-Spectre-Foldable-3.png

HP Spectre Foldable som "stationär dator"

Som bärbar dator med tangentbord mäter HP Spectre Foldable in 277 × 376 × 8,5 millimeter, vilket enligt bolaget är lika stort som en vanlig bärbar med skärm om 12,3 tum. Den andra formfaktorn är inte helt oväntat en surfplatta modell större. Den tredje som lyfts fram är "desktop", där den 17 tum stora skärmen roteras 90 grader och ställs på bordet med hjälp av dess inbyggda ryggstöd. Vikten för enbart surfplattan är 1 354 gram och tangentbordet ligger på 270 gram.

Specifikationsmässigt återfinns processorn Intel Core i7-1250U "Alder Lake" två prestandakärnor av arkitekturen Golden Cove och åtta energieffektiva Gracemont, flankerade av integrerad Xe-grafik med 96 beräkningsenheter. Till detta hör 16 GB primärminne av typen LPDDR5 och en SSD-enhet om 1 TB, som ansluts via PCI Express 4.0. Batteritiden som anges är 12 timmar i bärbart läge och 11 timmar när Spectre Foldable används som stationär dator.

Kostar alla pengar i oktober

HP Spectre Foldable landar på det nätta priset 4 999 USD, vilket motsvarar närmare 70 000 kronor inklusive moms. I priset ingår generöst nog tangentbordet, men ingenting nämns om stylus-pennan på bild. Lanseringen äger rum i USA i oktober och andra länder följer senare under hösten. Huruvida Sverige är en av dessa återstår att se.

Var ligger din gräns för vad du skulle kunna betala för en bärbar dator?