Freeform – ett modulärt uppgraderingssystem

Paradnumret med själva Mastercase-serien är det Cooler Master kallar Freeform. Freeform är ett modulärt uppgraderingssystem där användaren själv kan köpa till delar för att ändra utseendet på chassit eller utöka expansionsmöjligheterna.

freeform.PNG

Tanken med hela Freeform-systemet är att dela upp chassit i utbytbara delar, vilket i slutändan ska ge Mastercase-serien en längre livstid än konkurrenternas modeller. Rent praktiskt innebär detta att användaren, likt när denna byter grafikkort eller processor, kan uppgradera sektioner av sin datorlåda snarare än att byta ut hela pjäsen.

IMG_0489.jpg

Även om Freeform är tänkt att bli ett omfattande uppgraderingssystem för Mastercase-chassina är sortimentet av moduler vid dagens lansering relativt litet. Nedan följer en lista på samtliga delar som finns tillgängliga i första vågen av Freeform.

  • Lagringsbur för tre 3,5/2,5"-enheter

  • Lagringsbur för två 3,5/2,5"-enheter

  • Lagringsvagga för en 2,5"-enhet

  • Monteringsram för toppmonterad radiator med tillhörande täckpanel

  • Sidopanel med fönster

Priserna för de olika delarna har ännu inte spikats från Cooler Masters sida, men den som väljer att köpa någon av de mer utrustade modellerna av Mastercase ska enligt företaget betala mindre för de medföljande extradelarna än vad det hade kostat att köpa dem löst.

Då Cooler Master valde att skicka med hela det aktuella sortimentet av Freeform-delar till Mastercase 5 har vi möjlighet att uppgradera detta till Mastercase 5 Pro. Nedan följer en genomgång hur detta går till.

IMG_0490.jpg
IMG_0491.jpg
IMG_0492.jpg
IMG_0493.jpg
IMG_0494.jpg

Först och främst ska toppen uppgraderas för att få stöd för radiatormontering. En bakre plastdetalj behöver plockas bort för att göra plats för den nya täckpanelen samtidigt som fästplattan för fläktplatserna byts ut mot en djupare sådan med radiatorstöd. Slutligen skjuts den nya täckpanelen på som kommer med ett inbyggt dammfilter.

IMG_0495.jpg
IMG_0496.jpg

Därefter ska lagringsmöjligheterna utökas. Mastercase 5 Pro kommer med totalt fem platser för 3,5"-enheter, vilket innebär att vi här kompletterar med ytterligare en lagringsbur utöver den som redan finns i grundmodellen.

IMG_0498.jpg
IMG_0497.jpg

Sist ut är sidopanelen på komponentsidan, som hos Mastercase 5 Pro är bestyckad med ett fönster. Här handlar det helt enkelt om att byta ut den solida panelen mot fönsterditot.

IMG_0500.jpg

Mastercase 5 (innan uppgradering)

IMG_0499.jpg

Mastercase 5 Pro (efter uppgradering)

Efter ungefär 10 minuters skruvande har vi omvandlat grundmodellen av Mastercase 5 till Mastercase 5 Pro. I praktikten ger detta möjligheten att montera en radiator i taket, ytterligare lagringsplatser på insidan samt en fönsterbestyckad sidopanel.