Bakgrund: Varför är detta ett problem?

Med HDMI 2.0 bestäms Ultra HD om 3 840 × 2 160 pixlar med 60 Hz bildfrekvens. Kravet för detta är att kretsarna i både källa och bildvisare hanterar en pixelklocka om 600 MHz. Men det var först under 2014 som sådana kretsar blev tillgängliga och under 2015 blev det vanligt även på lite enklare TV-modeller.

Med de nyaste TV-apparaterna med Ultra HD-kapacitet finns det HDMI-kretsar som klarar 600 MHz pixelklocka och kan drivas i 3 840 × 2 160 pixlar, 60 Hz och full färgupplösning. I dagsläget är de enda datorkällor kapabla till sådana signaler över HDMI de som baseras på Nvidias Geforce GTX 900-serie och GTX Titan X.

Äldre grafikkort och även de nyaste från AMD som Radeon R9 Fury X, R9 Fury och R9 Nano arbetar med den lägre kapaciteten, vilken är 300 MHz. Då har man normalt 30 Hz som högsta bildfrekvens hos 4K-signaler. Detta brukar man ibland referera (något missvisande) till som HDMI 1.4.

Skillnad på 60 Hz och 60 Hz

Med 300 MHz pixelklocka kan man fortfarande skapa en 4K-signal i 60 Hz ifall man reducerar färginformation och använder YCbCr-format istället för RGB. Helt enligt HDMI 2.0-specifikation. Detta kallas för 4:2:0 chroma subsampling och innebär att färginformationen endast är en fjärdedel så informationstät. För Ultra HD och 3 840 × 2 160 pixlar går färginformationen i motsvarande 1 920 × 1 080 pixlar vid 4:2:0 chroma subsampling.

club3d_dp_2_hdmi_4k_choose_pc.jpg

Bortom adaptern behöver du fortfarande mecka med inställningar i TV:n. Allmän rekommendation är att ställa HDMI-ingången i TV:n till PC-läge.

Inget konstigt eftersom det är så i princip alla digital video fungerar oavsett om det är DVD, Blu-ray, Youtube eller för den delen jpeg-bilder. För film och bilder är det alltså lite sak samma. Med en dator som källa och datorgrafik vill man däremot undvika reducerad färginformation då det leder till en sämre upplevelse. Det blir mer svårläst text och grafik som grötar ihop sig på pixelnivå.

Ihop med en dator som bildkälla är det därför mer ovanligt, för att inte säga sällsynt, att man kör på detta sätt. Då gör 300 MHz-kapacitet hos HDMI-kretsarna att du får nöja dig med 30 Hz och åtminstone full färgkapacitet.

Det är värt att veta att en allmän referens till "HDMI 2.0" inte alls är tydligt med vilken sorts 60 Hz det faktiskt är frågan om – 600 MHz pixelklocka med full färgkapacitet eller 300 MHz med reducerade färger? Båda är lika "rätt" ur HDMI 2.0-specifikationens perspektiv. Detta är en fälla man kan lätt fall i. Begränsningen kan lika gärna sitta i din TV eller HDMI-växeln i förstärkaren.

Displayport har redan kapaciteten

Displayport med kretsar som bygger på den i flera år etablerade Displayport 1.2 klarar däremot motsvarande 720 MHz pixelklocka. Detta klarar ovannämnda AMD-kort och många äldre, enklare modeller. Full färginformation i 4K-signal och 60 Hz är alltså inga problem med Displayport. Tyvärr är det extremt få tv-apparater som använder kontakten.

Om ditt grafikkort saknar tillräckligt moderna HDMI-kretsar för att generera rätt signal till din sprillans nya tv står du där likt förbaskat med skägget i brevlådan och får leva med maximalt 30 Hz. Kanske inte det bästa om du tänkt använda dumburken för mindre dumhet och mer som datorskärm.

Lösningen är då adaptrar likt Club 3D CEC-1070/-1170. Det är kort och gott aktiva signalomvandlare från Displayport till HDMI, med kapacitet för 600 MHz pixelklocka, 4K-signal och full färgupplösning.

Tråd på AVS Forum om hur du bekräftar att signalen har full färgupplösning