Sammanfattning

Med Ncore 100 Max visar Cooler Master att ett SFF-bygge inte behöver vara en krånglig och omständlig historia, då även nybörjare till datorbyggandets konst utan några större problem kommer att kunna bygga sitt system i detta chassi. Modellen känns i det stora hela väldigt genomtänkt och är därtill välbyggd med en kvalitativ stomme och stilfulla aluminiumpaneler på utsidan.

cm_ncore_100-54.jpg

Ett av de stora problemen som uppstått med SFF-chassin genom åren är att grafikkorten har växt i en lavinartad takt, vilket innebär att många modeller helt enkelt inte ryms på insidan. Detta är inte fallet med Ncore 100 Max, då bolaget verkligen har satsat på att möjliggöra imponerande expansionsmöjligheter för just grafikkort, där modellen i sitt expanderade läge sväljer nästan alla kort som finns på marknaden idag. Tänk dock på att man behöver en vinklad bildskärmskabel då.

Att kunna rymma ett grafikkort är dock bara en del av ekvationen för ett SFF-chassi, det ska ju även kunna hålla det tillräckligt kylt. Detta är lyckligtvis inga som helst problem för Ncore-chassit, då den förhållandevis rymliga grafikkortskammaren ihop med de perforerade sidopanelerna och den förmonterade fläkten gör det ytterst gångbart att använda sig av flaggskepp likt Geforce RTX 4090.

cm_ncore_100-50.jpg

Processorkylare kan vara en annan knixig del vid SFF-byggen, och här har Cooler Master valt att lösa det med en integrerad AIO-kylare – något som är en nödvändighet för att maximera utrymmet i grafikkortskammaren. Denna kylare gör ett generellt bra jobb, men det är samtidigt svårt att bryta mot fysikens lagar och kylkapaciteten hos en 120 mm-radiator.

Kylaren kan hantera en bred skara olika processorer, men den som vill ha ut full prestanda från exempelvis en Core i9-14900K eller en Ryzen 9 7950X under tung flertrådad belastning kommer dock att bli besviken. Under spellaster kommer det inte vara något problem sett till att effektuttaget är lägre då, men samtidigt är det kanske bättre att balansera processorvalet efter kylanordningens förmåga och hålla sig till något i stil med en Ryzen 7 7800X3D eller en Core i5-14600K.

cm_ncore_100-19.jpg

Ncore-chassit levereras även med ett kvalitativt SFX-nätagg signerat Cooler Master själva. Med en effekt på 850 W kommer modellen utan problem att driva merparten av de komponenter som kan tänkas ta plats på insidan av chassit samtidigt som kabellängderna och de tillgängliga kontakter är bra avvägda för storleken. Det finns dock en faktor som ska störa vissa användare – ljudnivån.

Som vi har märkt tidigare från Cooler Masters SFX-nätdelar så har de en ganska aggressiv fläktkurva, vilket innebär att de bli ganska hörbara tidigt på effektstegen. Hur pass mycket detta stör en som användare är högst individuellt, men är man på den mer känsliga delen av spektrat bör man nog undvika detta chassi. Detta gäller även när systemet är i vila, då nätdelen saknar semi-passiv drift och är hörbar om ens komponenter i övrigt är tysta.

För att knyta ihop säcken är Ncore 100 Max ett trevligt bidrag till segmentet lättbyggda SFF-chassin, där detta har flera goda kvalitéer gällandes byggupplevelse och expansionsmöjligheter. För prislappen 4 799 kronor är det kanske många som ryggar tillbaka, men då behöver man också ta med i beräkningen att nätaggregatet och AIO-kylaren står för en stor del av kostnaden.

Samtidigt är det inte ett perfekt chassi, då det dras med några tillkortakommanden och kompromisser som exempelvis det högljudda nätaggregatet samt den något begränsade kylförmågan hos den integrerade AIO-lösningen. Huruvida detta är en deal breaker är upp till var och en, men det drar dock ned det slutgiltiga omdömet ett snäpp.

Cooler Master Ncore 100 Max är ett lättbyggt SFF-chassi med imponerande expansionsmöjligheter för grafikkort.

Fördelar

  • Utmärkt kvalitetskänsla och passform

  • Extremt lättarbetat för sin storlek

  • Imponerande förmåga att svälja stora grafikkort

  • Välventilerad grafikkortskammare

  • Smidig integrerad vattenkylare

  • Kvalitativt medföljande nätaggregat...

Nackdelar

  • ...men dock något högljutt

  • Begränsad kylförmåga hos AIO-kylaren

  • Krävs vinklade bildskärmskablar för det expanderade läget

Pris vid publicering: 4 799 kronor