Slutsats

Ett ordentligt generationsskifte har skett sedan SweClockers testade SSD-enheter senast. Borta är en hord modeller som lovar bra prestanda vid sekventiella läsningar och skrivningar, men föll ihop totalt vid de mer verklighetsbaserade slumpmässiga skrivningarna av småfiler. Detta tack vare nya kontrollerkretsar från Indilinx och väletablerade Samsung.

Just kretsen Indilinx Barefoot är en räddning för de lägre prissatta SSD-enheterna. Företaget arbetar ihärdigt med att förbättra firmware, och på bara några månader har flera stora framsteg gjorts på prestandafronten. Att de tillsammans med OCZ dessutom är först med att stödja det omtalade TRIM-kommandot är minst sagt imponerande, inte minst med tanke på konkurrensen från jättar som Samsung och Intel.

För testets mer innovativa lösningar står Photofast, som med den RAID-försedda G-Monster V5 och värstingen G-Monster Promise PCI Express imponerar stort när det kommer till sekventiella läsningar och skrivningar. Dessa enheter är dock inte lika starka i mer verklighetsförankrade tester, som exempelvis PCMark Vantage. Det är dock troligt att Photofast fortsätter arbetet med att förbättra enheterna genom att släppa nya firmware-uppdateringar.

Kingstons senaste enheter bjuder egentligen inte på något nytt, utan är baserade på samma kontrollerkretsar som redan används i många andra enheter. Företagets budgetserie lider likt alla andra Jmicron-baserade enheter av dålig prestanda vid små slumpmässiga skrivningar. I det här fallet tappade enheten även mark vid sekventiella operationer, vilket gjorde att den fick svårt att hänga med resten av fältet.

Mellanklassaren SSDNow V+ erbjuder klart bättre prestanda än den billigare kusinen. Inte helt förvånande presterar den likvärdigt med många andra modeller som använder samma kontrollerkrets, exempelvis Corsair P128.

I slutändan är det dock Intels andra generation av X25-M som drar det längsta strået. Även om inte mycket har hänt på prestandafronten sedan den första versionen kan Intel leverera en oslagbar kombination av pris och prestanda. Den sekventiella skrivhastigheten är visserligen låg jämfört med många andra modeller, men detta har mindre betydelse vid verklig användning, där X25-M G2 springer i cirklar runt konkurrenterna.

Allt fler minnestillverkare kommer under året att gå i Intels fotspår med förbättrade tillverkningstekniker och krympta kretsar. Detta kommer i slutändan pressa ned priserna till ännu lägre nivåer och ge upphov till många nya modeller på marknaden.

Bäst i test

Fotnot

På grund av stora variationer i prissättning mellan uppdateringarna har vi beslutat att endast dela ut utmärkelsen "Bäst i test" (märkt med datum vid utdelningen). Crucial M225, som presterar likvärdigt med många andra Indilinx Barefoot-baserade enheter belönades med "Rekommenderas" tack vare ett betydligt lägre pris än konkurrenterna. Eftersom prisbilden nu jämnat ut sig drar vi tillbaka detta betyg och upphör med att använda "Rekommenderas" i denna prestandadatabas.

I betygsättningen utgår vi ifrån generell prestanda, med fokus på resultaten vid slumpmässiga läsningar och skrivningar. Just slumpmässiga läsningar och skrivningar är extra viktiga egenskaper om SSD-enheten ska användas för operativsystem och program, vilket är det vanligaste användningsområdet i dagsläget.