MSI Z170A Gaming M7

i3Fh5Ry.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Sockel

Intel LGA 1151

Styrkrets

Intel Z170 Express

Minnestyp

DDR4 (max 64 GB, 3 600 MHz (OC))

Minnesplatser

4 st

PCI Express x16

3 st. (Gen3)

PCI Express x1

4 st.

SATA Express

2 st.

M.2-plats

2x2280 Key M(PCIe Gen3 x4/SATA)

LAN

10/100/1000 Mbit/s Killer E2400

USB 3.1 (fram)

4(Gen1)

USB 3.1 (back)

2(Gen1), 2(Gen2, Type A+C)

USB 2.0 (fram)

4

USB 2.0 (bak)

3

Ljud

Realtek ALC1150, 5+ Optical SPDIF

Videoutgångar

1 Displayport, 2 HDMI

Formfaktor

ATX

SLI / Crossfire

2 x SLI, 3 x Crossfire

MSI Z170A Gaming M7 tillhör MSI:s spelserie som är uppdelad i tre olika kategorier; Enthusiast, Performance och Arsenal varav Gaming M7 ligger i entusiastkategorin. Gaming M7 är ett moderkort som är anpassat för att göra det enkelt för dig som gillar att lägga tid på överklockning och finjusteringar, men som samtidigt funkar precis lika bra för dig som inte vill det utan bara vill sätta igång och spela direkt.

qUPJyKr.jpg

De bakre anslutningarna, med bland annat guldpläterade ljudanslutningar och en nätverksport med anslutning till moderkortets Killer LAN-krets, som lyser upp i rött vid körning. Detta ska enligt MSI påminna om deras 15KV överspänningsskydd som ska skydda moderkortet från blixtar och andra elektriska störningar. Det går även att tillägga att det på I/O-panelen går att finna en Clear CMOS-knapp som helt enkelt resetar BIOS om överklockningsförsöken misslyckas.

MSI har dock snålat lite när det kommer till USB-portarna på I/O-panelen, endast tre USB 2.0-portar och fyra USB 3.1-portar (varav två generation 1 och två generation 2, typ A+C). Jag var själv tvungen att under testets gång koppla ur tangentbordet för att få plats med en USB-sticka. Jag hade gärna sett några till portar för att vara helt nöjd.

so12oKp.jpg

Gaming M7 har tre PCI-E x16-anslutningar varav de två övre är metallförstärkta. Enligt MSI är dessa fyra gånger starkare än en vanligt PCI-E-anslutning och hjälper då till med stabiliseringen av kortet. Samtidigt så ska dessa metallhöljen skydda PCI-E-signalerna från elektromagnetiska störningar och, enligt företaget, göra det möjligt att överklocka grafikkortet mer.

M2.png

Gaming M7 är även utrustad med två M.2-platser för SSD-lagring i så kallad Twin Turbo design som ihopslagna kan ge hastigheter upp till 64 Gbps.

R3I3MWX.jpg

Moderkortet är bestyckat med fyra minnesplatser för DDR4-minnen enligt MSI:s koncept DDR4 Boost, vilka enligt företaget är fullt isolerade och optimerade ledningsbanor från RAM till CPU.

Längst till höger just under högerkantens skruvhål, skymtar man V-Check points 2 Lite, där du med hjälp av en multimeter kan hålla koll på spänningen under tiden som du överklockar. Spänningsregulatorerna döljs under den svart-röda kylflänsen.

Det är tydligt att MSI, med Gaming M7, riktar in sig på spelentusiasten. Det vill säga till dig som spelar, men som även gärna lägger lite mer tid till att fixa, trixa och överklocka komponenterna.

C7V4mo8.jpg

Längst ner på kortet finner vi de ledbelysta on/off och resetknapparna, och bredvid dem den stora röda överklockningsknappen. I BIOS kan du välja om MSI:s Game Boost ska styras av BIOS eller av denna knapp, vilket jag kommer skriva mer om lite längre ner i recensionen.

MSI har även lagt till några andra fysiska funktionaliteter. Till vänster om On/Off- knappen ser ni en Slow Mode-brytare, som när den är på, temporärt sänker CPU frekvensen till under stock inställningarna för att på ett säkert sätt kunna boota upp operativsystemet.

Ännu ett steg till vänster finner vi en Flash Back knapp, en finess som jag uppskattar. Flash Back ger möjligheten att flasha tillbaka BIOS till en tidigare version om någon komplikation skulle uppstå när man uppdaterar BIOS. Det man då gör är att man kopplar en USB-sticka till den dedikerade USB-ingången på I/O-panelen (Den vertikala USB 2.0-porten) och trycker på knappen.

T9svajD.jpg

Det går inte att klaga på mängden lagringsanslutningar på Gaming M7 då det utöver de två M.2 platserna även finns sex SATA- och två SATA Express-anslutningar. Men som jag nämnde tidigare är det snålt med USB-portar på I/O panelen. Detta kompenseras lite då MSI lagt två USB 3.0-frontanslutningar på moderkortet, och för att kunna underlätta kabeldragningen är en vinklad och en rak.

APGdFqY.jpg

Här har ni den isolerade LED-upplysta ljudkretsen som lyser som en blodådra i rött på moderkortet, med Audio Boost 3-processorn under den skyddade EMI-plåten. MSI Gaming M7 och Audio Boost 3 använder sig av kodensatorer från japanska Chemi-con samt dubbla hörlursförstärkare. MSI Gaming M7 är även utrustad med en debug LED som därtill visar CPU-temperatur under körning.

Tillbehör

bQ9HXek.jpg

Tillsammans med Gaming M7 så skickar MSI med lite olika tillbehör som ska förhöja premiumkänslan. Det första som slog mig när jag öppnade kartongen var deras "Stör ej"-kort som du kan hänga på dörren så att du inte blir störd under tiden som du spelar. Utöver detta så följer det med:

  • I/O plåt

  • SLI-brygga

  • Fyra SATA-kablar med både vinklade och raka anslutningar.

  • Märkningsklistermärke för kablage

  • Risers för att underlätta inkoppling av chassianslutningar

  • MSI Gaming Series metallmärke

  • Instruktionsbok, snabbstartsguide, samt cd-skiva med drivrutiner