Under sin presskonferens på E3 2016 överraskade Microsoft genom att inte enbart släppa slimmade Xbox One S, utan även tillkännage om en avsevärt kraftfullare maskin med arbetsnamnet "Project Scorpio". Nu bekräftar AMD inte helt oväntat att bolaget står bakom systemkretsarna för båda modeller.

Project Scorpio beskrivs som ett tillskott i Xbox One-familjen och Microsoft lovar att kompatibilitet med alltifrån tillbehör till spel kommer bestå med Xbox One och Xbox One S. Det nya är att prestandan skruvs upp rejält från tidigare, någonting som ska göra det möjligt att driva innehåll i 4K-upplösning samt öppna upp för en bra upplevelse i virtuell verklighet.

Sett till specifikationer har det officiellt kommunicerats att Project Scorpio blir "världens snabbaste" spelkonsol med åtta kärnor, 320 GB/s minnesbandbredd och en teoretisk beräkningskraft på hela 6 TFLOPS för grafikdelen. Detta att jämföra mot 4,2 TFLOPS som väntas av Playstation 4 "Neo", 1,84 TFLOPS för dagens Playstation 4 och 1,31 TFLOPS för ordinarie Xbox One.

Vilket grepp Microsoft i samarbete med AMD tar för att nå den massiva ökningen i grafikprestanda är ännu inte känt. En möjlighet är att grafikdelen påminner om Polaris 10 med 2 304 streamprocessorer i 1 300 MHz, vilket skulle räcka för att nå målet 6 TFLOPS. Det är dock mer troligt att fler beräkningsenheter ackompanjeras av lägre klockfrekvenser, i syfte att få ned strömförbrukningen.

Lanseringen av Project Scorpio beräknas äga rum lagom till julhandeln 2017.