Den som inte bott under en sten de senaste veckorna vet att vi står inför den största grafikkortshösten på många år. I fokus ligger Nvidias utrullning av den färska arkitekturen Turing med grafikkorten i Geforce RTX 2000-serien i spetsen, som ska erbjuda den sedvanliga prestandaskjutsen över föregående generation men även nytt ögongodis i form av hårdvaruaccelererad strålspårning.

Redan genomförda tester i de nya systemen

AMD Radeon R9 290X mot Nvidia Geforce GTX 780 Ti – fem år senare
AMD Radeon R9 Fury X mot Nvidia Geforce GTX 980 Ti – tre år senare

gpu_riggar-2.jpg

Med anledning av de antågande grafikkorten började redaktionen i somras att titta på att fräscha upp testsviten och uppgradera plattformarna som prestandamätningarna sker på. Resultatet blev dels en rad nya speltitlar i mjukvarusviten men även två nybyggda testriggar, vilka ska ge den kommande grafikhårdvaran möjlighet att sträcka på benen.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1803)

Efter många år med Intels olika HEDT-plattformar som bas för grafiktester vänder vi oss denna gång till en mer renodlad konsumentplattform från företaget. Processorvalet faller på den sexkärniga modellen Core i7-8700K, som enligt våra tester står sig särskilt bra i spelscenarion. Processorn bjuder även på goda överklockningsmarginaler, där en nivå på 4,7 GHz för båda systemen ger oss god potential att undvika flaskhalsar vid lägre upplösningar.

gpu_riggar-11.jpg
gpu_riggar-9.jpg

På moderkortsfronten bistår Asus med sin påkostade modell ROG Maximus X Hero med styrkretsen Z370 under huven. Kortet ger oss en stabil grund att stå på, med bland annat god layout som gör grafikkortsbyten smidiga. Det sistnämnda är särskilt viktigt då den gigantiska processorkylaren NH-D15 från Noctua har en tendens att täcka den första PCI Express-platsen på vissa moderkort.

gpu_riggar-12.jpg

Gällandes primärminne utrustas båda systemen med paket på 16 GB från G Skill ur företagets högpresterande serie Trident Z RGB. Hög minneshastighet på 3 200 MHz ihop med låga latenser ger testplattformarna ytterligare marginaler att undvika flaskhalsar vid lägre upplösningar, där processorn ibland kan diktera prestandataket snarare än grafikkortet.

gpu_riggar-10.jpg

Dagens speltitlar tar som bekant upp en hel del lagringsutrymme, och redaktionen har kommit fram till att runt 1 TB räcker för att husera den omfattande testsviten. Till de nya systemen lämnar vi det åldrande SATA-gränssnittet bakom oss och satsar på de snabba och smidiga PCI Express-baserade Samsung 970 Evo.

gpu_riggar-14.jpg

Då vi har insett att 99,9 procent av redaktionens tester sker med ett enskilt grafikkort kändes ett nätaggregat på åtskilliga tusen watt tämligen onödigt. Istället satsade vi på en mer välbalanserad enhet som dock har resurser över att hantera åtminstone två kort i värstingklassen. Seasonic Prime Ultra Titanium 1 000 W är en av de bästa modellerna på marknaden, som med 80 Plus Titanium-certifiering håller verkningsgraden på topp från låg till hög belastning.

gpu_riggar-13.jpg
gpu_riggar-15.jpg

Sist men inte minst har det blivit dags att pensionera redaktionens urgamla testbänkar från Antec. Ersättaren blir de betydligt nättare, och för den den delen mer estetiskt tilltalande, BC1 Open Benchtable från Streacom. Som grädde på moset har även forumprofilen "Laine" tillverkat en skräddarsydd monteringsram för instickskorten, vilket ska göra de ständiga bytena av grafikhårdvara smidigare.

Redaktionen vill rikta ett stort tack till Webhallen, Asus, G Skill, Noctua, Samsung, Seasonic och Streacom som bidrog med hårdvaran till de nya testsystemen!