Totalt 130 personer anmälde sig till start i Geeks CTF 2023, en IT-säkerhetstävling som arrangeras av Geeks och IT-Total. Tio deltagare tog sig vidare från kvalet till finalen som gick av stapeln den 7 juni.

Finalisterna möttes av sommarvarma lokaler i Kista, norr om Stockholm. Arrow ECS hade inte bara varit vänliga nog att husera tävlingen, de hade också ställt fönstren på vid gavel för att cirkulera luften i utbildningssalen. Det behövdes, för det gick hett till.

middag.webp

Lugnet före stormen. Det bjöds på lättare förtäring, inklusive energidryck om så önskades, innan det var dags för tävling.

pris.webp

Vinnaren gick förutom äran hem med ett Asus TUF Geforce RTX 4070 Ti.

sal.webp

Deltagarna tävlade på utbildningsmaskiner förinstallerade med Kali Linux. Samma förutsättningar för alla alltså.

Geeks CTF är ett sprintlopp

Under två korta timmar tävlade de tio individuellt i en Jeopardy-style Capture the Flag. I jämförelse med hur långa "vanliga" CTF-tävlingar brukar vara, kan det här liknas vid ett sprintlopp. Precis som till kvalet hade mästerhackaren David Jacoby förberett alla utmaningar. Skillnaden var att de var väsentligt tuffare den här gången.

Frekvensen på både suckar och tangentbordstryckningar ökade i takt med att tävlingen fortskred. Det är både kul, utmanade och jobbigt att fokusera intensivt under två hela timmar. Dessutom använde de inte sina egna maskiner, utan utbildningsmaskiner med Kali Linux installerat. Med det i åtanke stod samtliga finalister för en enastående prestation. Det här är tufft.

final-vinnare2.JPG

Anna Henderson från IT-Total överräckte diplom och pris till vinnaren Pontus Norrström.

Spurten avgjorde för Pontus Norrström

Sebastian "Bel" Larsson gick tidigt upp i ledningen och bibehöll den ett bra tag in i tävlingen. Men med en halvtimme kvar började det röra sig rejält i ledarklungan. Med 30 minuter kvar gick Elias "pluppen" Juremalm upp i ledning, men det räckte inte hela vägen fram.

Med 15 minuter kvar till målgång satte Pontus Norrström in en spurt och klarade av flera poängtunga utmaningar. Robin Karlberg gjorde ett ryck men det räckte inte hela vägen. Pontus bibehöll sin ledning hela vägen in i mål i en rafflande, och svettig, tillställning.

Stort grattis till 2023 års vinnare av Geeks CTF: Pontus Norrström, som gick hem med äran, ett diplom och inte minst ett Asus TUF Geforce RTX 4070 Ti.

Placering

Namn

Poäng

1.

Pontus Norrström

870

2.

Elias "pluppen" Juremalm

720

3.

Robin Karlberg

700

4.

Sebastian "Bel" Larsson

390

5.

Mattias "mkg" Grenfeldt

370

6.

Jonas Stjernström

300

7.

Emil "Django" Nobrant

250

8.

Jesper Hellström

200

9.

Klas "klasa" af Geijerstam

70

10.

Mathias "FoodElevator" Magnusson

70

Vad är Geeks CTF?
CTF, eller Capture the Flag, är ett sätt att tävla med sina kunskaper inom IT- och nätverkssäkerhet. Men det handlar lika mycket om att träna och få nya kunskaper.

Tävlingen går ut på att hitta ”flaggor” som dolts i tekniska sårbarheter. Geeks CTF genomförs i högt tempo, individuellt i Jeopardy-stil. Det innebär att varje deltagare väljer vilken flagga han eller hon försöker ta och får poäng baserat på resultatet.

Sponsras av IT-Total

IT-TOTAL.png

Den här artikeln sponsras av IT-Total, som just nu söker säkerhetsmedvetna nätverkstekniker. Har du ett stort intresse för nätverk och säkerhet? Då kan du vara den person de söker. Det viktiga är inte att ha ett flådigt CV, utan praktiska kunskaper och ett starkt driv. Läs mer om vilka tjänster som finns lediga.