Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Moderaterna kopplar sjunkande skolresultat bland pojkar till datorspelande

Permalänk
Medlem
Skrivet av betan:

Att klaga till skolledningen hade kunnat förbättra situationen. Fick en lärare utbytt för att vi klagade. Klart det kan bli fel vid anställning men att bara gå hem hjälper i alla fall inte. Om ni klagade och inget hände var det uppenbarligen problem med skolledningen på den skolan och ni borde klagat högre upp. Allt serveras inte på silverfat.

För övrigt är det många av de som skriver att datorn absolut inte påverkar skolresultatet som har dåligt skriftspråk. Verkar finnas någon form av samband ändå Det är inte datorn i sig som är problemet utan mängden tid som spenderas framför den som tas från bland annat läxläsning.

Jo, vi klaga ju, 2 tjejer i klassen fick t.o.m. stryck av läraren, men han byttes aldrig ut.. förens sista 2 månaderna av terminen då han själv sluta. Men efter vadå, 2 månader kvar...

Så de var katastrofalt.. Men angående skolan, som ja sa, allt handlar om viljestyrka.. och viljestyrkan idag är inte så pass stark då de finns så mycket annat och göra:)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Systix:

Jag håller med om att grundskolan ska vara "allmänbildande" och brett MEN den hade kunnat kortas ner till säkert sex år istället för nio med längre dagar och mindre lekstuga. Alla människor är inte teoretiskt lagda så det måste finnas en gräns för hur mycket ALLA måste kunna.

De flesta gymnasieprogramen snarlika. Du har ett gäng "Grundkurser" som är ett måste tex. "Religion" (?!). Folk som har svårt att ta sig igenom grundskolan får svårt att ta sig igenom de mest praktiska gymnasieutbildningar även om de har som mål att bli lastbilschauför tex. Hopplöshet är en strak drivkraft för att skolka inte bara ansvarslöshet. Gymnasiet är ett skämt och har varit det länge, en onödig och kostsam förlängning på skolgången med dålig verkningsgrad.

Att korta ner grundskolan tror jag inte så mycket på. Däremot så tror att om eleven själv fick välja ämnen (ej kärnämnen) själv de sista åren i grundskolan så hade det kanske kunnat motivera fler att gå i skolan. Sen borde skolan moderniseras lite. Inte bara skolmaterial utan även kursplanen. Det finns både film och musikkunskap där man tvingas se på långa, tråkiga filmer (Korpen flyger still haunts me), varför inte införa spelkunskap där man lär ut spelhistoria och låter eleverna få spela gamla spel? I stället för träslöjd och syslöjd, varför inte ha programmering? I stället för bildkunskap, varför inte bekanta eleverna med Photoshop, CAD osv?

Håller med om att gymnasiet har en del knasigheter för sig. Oftast är det ju dessutom bara repetition från grundskolan, vilket känns lustigt eftersom att man kommer direkt från grundskolan. Okej att man har repetitioner på studieinriktade program, men som du säger, ingen direkt mening att läsa religion på fordonsprogrammet om man redan har gjort det i grundskolan, för då har man tillräckligt med allmänbildning.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk

Skulle ju även kunna prova att utöka budget hos skolorna. På min skola är det inte allt för fina lokaler som påverkar humöret, det är allt från avloppslukt, till fönster som drar (väldigt många) och fågelskit på vinden. Går på Thorildskolan i Kungälv om ni undrar http://www.kungalvsposten.se/fagelbajs-staller-till-problem-p...
http://www.kungalvsposten.se/mogelsanering-pa-thorildskolan

Permalänk
Medlem

Jag kan ju säga att jag hade inte gått till skolan om man hade haft mer idrott eller "fysik aktivitet".
Sen att resultaten sjunker beror mer på lärarnas sätt att lära ut än att eleverna sitter förmycket vid datorn (eller konsolen). Jag går i gymnasiet i och det jag märker av där är ett uråldrigt sätt att lära ut. Där eleverna förväntas läsa hemma och inte ha annat roligare saker att göra. Jag personligen finner ett väldigt litet intresse för skolan längre eftersom lärare inte vill förklara för varje elev på den elevens nivå.

Jag är sjukt trött på att datorspelen får kritik för detta för det enda dem gör är att visa hur uråldrat skolsystemet är! visst jag har ingen jättebra lösning men jag ser iallafall felet vilket politikerna inte gör.

EDIT: Helt klart finns det fler saker som påverkar än det jag sa.

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Gender Bender:

När du och jag var i skolåldern (antar att du är 80-talist som jag), så var spel inte lika vanligt, idag är det en bland de vanligaste livsstilarna bland unga. Så många som 9 av 10 unga spelar idag, och med en ökad skolkning samt sämre resultat så är det inte så svårt att få bitarna på plats.

Skolk har existerat sen skolan uppfanns, och det finns alltid en grundlig orsak bakom det, som oftast förändras med tiden. Är man t.ex. mobbad så är det jobbigt att gå till skolan och man stannar hellre hemma. Det är en orsak som varit med genom alla tiden. Har man däremot ett beroende så struntar man hellre i skolan då skolan förbjuder allt. När jag gick i skolan så skolkades det mycket för att supa och röka. Idag har alkohol och tobak i stor utsträckning bytts ut mot spel, vilket jag anser är positivt. Spel i sig tror jag inte är beroendeframkallande, utan det är dagens levlingssystem som kan vara en bidragande faktor, något vi inte har haft i särskilt stor utsträckning i spelbranschen förrän de senaste 5-10 åren.

Sen har jag inte sagt att all skolkning beror på spel, men spel har blivit en vanligare orsak för skolk, sen varför man hellre stannar hemma och spelar datorspel i stället för att gå i skolan är en fråga man måste föra vidare. Men en debatt krävs vilket som. Inte för att smutskasta spelbranschen, utan för att väcka förståelse för den. Spel har inte bara positiva sidor, utan det finns även en del negativa sidor, men man kan inte alltid låta de negativa sidorna stå i rampljuset. Man kan inte dra alla över en kam, men man måste alltid börja nånstans, och den här gången blev det en kontroversiell fråga som drogs upp.

Jag hade kompisar som lanade på helgerna. WoW släpptes när jag gick i gymnasiet. I högstadiet var vi ett gäng som satt och spelade Quake i en datasal på fredagskvällarna. Det har nog blivit vanligare och mer socialt accepterat men det var på inget vis en liten subkultur. Vi var många som spelade massa Utopia på högstadiet. På gymnasiet var vi några som spelade en del Tibia. Jag var inte så aktiv som mina kompisar. Så det var inga som helst problem att hitta datorspel att slänga bort sitt liv på om det är det du tror.

Nu gör du samma misstag igen. Du skrev något om allmänbildning tidigare vilket är något ironiskt när du gång på gång missar det mest grundläggande i statistik. Är det en sak man ska lära sig om statistik så är det att samvariation inte medför kausalitet. Kan det vara så att du satt och spelade istället för att vara på mattelektionerna.

Du bygger fortfarande hela ditt resonemang på ett logiskt felslut som är så vanligt och berömt att det benämns med den latinska frasen: "cum hoc ergo propter hoc".

Med ditt resonemang kan vi bevisa massa trams. Vi börjar med en uppenbar koppling mellan autism och organsikt odlade grönsaker.

Sedan har vi en tydlig koppling mellan antalet dödsfall på Amerikanska motorvägar och mängden citroner importerade från Mexiko.

Den klassiska kopplingen mellan pirater och global uppvärmning. Al Gore och IPCC har alltså fel, vi behöver inte elda mindre kol och olja utan vi behöver skaffa fler pirater. Siffrorna ljuger inte.

Här har vi en tydlig korrelation mellan kvalitén på rockmusik och USAs oljeproduktion.

Sen den mest fördömande av alla. Bevis för att Internet Explorer är orsaken till tiotusentals mord i USA.

Jo du har sagt att skolk beror på spel. Nu börjar du dock komma lite närmare det verkliga svaret. Att spelen i sig egentligen är irrelevanta för det är bara ett av många möjliga utlopp för individer som redan har tendenser att skolka. Samma resonemang som fördes vid de senaste dödsskjutningarna. Breivik spelade WoW, alltså är WoW orsaken till att han sköt ihjäl massa ungdomar. De som låg bakom skolmassakern i Columbine spelade mycket Doom och Wolfenstein 3D alltså måste det vara de där våldsamma spelen som ligger bakom deras vansinnesdåd. De spelade också mycket bowling men det är säkert. På samma visa fortsätter det. Ozzy Osborne dödade John McCollum med låten Suicide Solution. Judas Priest var skyldiga till en självmordspakt med skivan Stained Class. The Beatles styrde Charles Manson och hans massmord med låten Helter Skelter. Men det jämnade ut sig sen när John Lenon blev mördad av boken The Catcher in the Rye.

Det är samma typ av argumentation du för. Du letar en syndabock och hoppas på första bästa som låter bra. Presentera vettiga studier på att specifikt datorspel har ökat skolket eller att det ens är ett reellt problem så kan vi ta diskussionen därifrån. Just nu har du inte bidragit med något vettigt annat än logiska felslut och magkänslor.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xenoz:

Fan, ja hade de lite tufft i skolan också men aldrig sådär. Är de ok om ja frågar vad för slags "missbildning" som du föddes med?

Visa signatur

R7-3700X, B450M Mortar MAX, 32GB DDR4 @ 3200, RTX 2080, Corsair CX650M Rev2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Relel:

Engelska förstår jag att du lärt dig, men hur har du lärt dig ekonomi?

Köpa och sälja skins i Steam Marketplace förstår du väl!?

Visa signatur

2600k @ STOCK <|> GTX 970 Omega!<|> Nån samsung 500gb ssd <|> 16 GB Kingston Hyper X <|> BenQ XL2420t
"Det finns inget skrot, bara gamla delar som kan användas på nya sätt" - Mulle Meck

Permalänk
Avstängd

Detta är en fråga som inte kommer att få ett vettigt svar, varken politiker eller gamers eller folk på forumet här kommer att ha varken rätt eller fel, det är omöjligt att få fram ett rätt eller fel svar i frågan då den är väldigt individuell, för vissa stämmer det säker att det är så men inte för alla åt vilket håll det än lutar åt

Skrivet av Relel:

Engelska förstår jag att du lärt dig, men hur har du lärt dig ekonomi?

Som borgmästare och finasansvarig i Sim City

Permalänk
Relik 📜

*tråd rensad*

Sidorspår om invandring och defintioner runt detta raderat. Det hör inte hemma i den här tråden.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Relel:

Engelska förstår jag att du lärt dig, men hur har du lärt dig ekonomi?

Iallafall jag har lärt mig att spara pengar (även till mål), lärt mig hur det blir med för många impulsköp, hur man genomför köp/sälj-affärer på ett bra sätt, att auktioner inte alltid är bättre än fast pris. Finns säkert med, men kommer inte på nåt på stört~

Permalänk
Medlem
Skrivet av MhoKaY:

Detta är en fråga som inte kommer att få ett vettigt svar, varken politiker eller gamers eller folk på forumet här kommer att ha varken rätt eller fel, det är omöjligt att få fram ett rätt eller fel svar i frågan då den är väldigt individuell, för vissa stämmer det säker att det är så men inte för alla åt vilket håll det än lutar åt

Som borgmästare och finasansvarig i Sim City

Haha, du talar till han som vann Sim City challenge och åker till San Francisco nästa vecka
Men att man skulle bli ekonomiskt kunnig av Sim City, njaae.

Visa signatur

Ridå

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Thillonoz:

1. Absolut, inte alls konstigt att de gick i konkurs. Vi skiljer åt i anledningen till att de gick i konkurs dock. Detta är väl mer en åsiktsfråga.

2. Vi skulle kunna diskutera sannolikheten att en person går X antal år i skolan för att sedan ta ett yrke som något de inte gillar och/eller inte är bra på istället för att söka sig till någon annan karriär, och sedan procentantalet av lärarna som gör detta som finns i skolorna i Sverige, men det skulle vara ganska tidskrävande och meningslöst.

Anledningen till min post var att personen jag citerade verkade mena att om vi gjorde oss av med (eller aldrig införskaffat) lärarlicensen skulle vi få/ha kvar bara de bästa lärarna, vilket i min mening är helt fel.

Jag ville också knyta till topic att datorspelande har absolut inget med bra betyg i skolan att göra. Individens inställning, bra lärare, extra tid med extra hjälp om man behöver det, mindre läxor (en förväntning på 8 timmar i skolan och sedan 2 - X antal timmar efter skolan beroende på inlärningskapacitet etc är på tok för mycket) och många andra faktorer spelar mycket större roll.

Mer resurser till skolan, reglerat, för att anställa fler och bättre lärare är något vem som än styr nästa mandatperiod måste fokusera på, inte att skylla datorspel.

Jag tror det var mig du citerade och jag skrev inte uttryckligen att vi hade haft kvar de bästa lärarna med lärarlicensen. Min poäng var att den inte har gjort ett piss för kvalitén utan enbart skapat massa byråkrati och krångel för alla inblandade. Tanken var att öka statusen och få fler outbildade att läsa till lärare. Vilket är beaktningsvärt. Många lärare var ju inte utbildade lärare utan hade någon annan utbildning så det räckte med att läsa till pedagogik. Läraren jag syftade på var biolog och hade bara behövt läsa till lite pedagogik så hade han fått vara kvar. Fast det blev ju inte riktigt resultatet. Istället riskerade en del bra lärare att bli av med jobbet, en kompis mor fick jobba rumpan av sig för att gräva fram 30 år gamla papper från högskolan för att bevisa att hon faktiskt uppfyllde dagens krav. Att hon sedan jobbat som lågstadielärare så länge var tydligen inte relevant utan det viktigaste var att hon hade papper på att hon hade rätt mängd praktik i utbildningen. Nej jag skojar inte. Hon höll på att bli av med jobbet i brist på praktik. Tydligen räknades inte alla de år hon jobbat.

Så de borde aldrig infört lärarlegitimationen. Den gjorde ingen nytta utan bara skada. Ingen är nöjd med den.

Jag håller med dig om hur man löser problemet. Fler och bättre lärare löser mycket. Problemet är bara hur man får bättre lärare.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av erik7191:

Iallafall jag har lärt mig att spara pengar (även till mål), lärt mig hur det blir med för många impulsköp, hur man genomför köp/sälj-affärer på ett bra sätt, att auktioner inte alltid är bättre än fast pris. Finns säkert med, men kommer inte på nåt på stört~

Grattis till det, men det är inte ekonomi, det är snarare sunt förnuft.
Läs min utbildning istället för att spela så ska du allt få lära dig ekonomi.

Visa signatur

Ridå

Permalänk
Medlem

Det är väl ganska självklart att för mycket datorspelande kan påverka resultaten i skolan. Misslyckad skolpolitik borde dock inte skyllas på datorspel eftersom det knappast är ett nytt fenomen.

Permalänk
Medlem

Jag hade haft betydligt bättre betyg om inte datorn hade funnits, det är en sak som är säker. Gäller OTROLIGT många i min omgivning också. Det spelandet gett mig är nog bättre engelska samt svenska, men i övrigt, nja inte speciellt mycket.

Visa signatur

10700K | NVIDIA RTX 3080

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Relel:

Haha, du talar till han som vann Sim City challenge och åker till San Francisco nästa vecka
Men att man skulle bli ekonomiskt kunnig av Sim City, njaae.

Var 100% ironisk

Permalänk
Medlem

Hej Xenoz! Läste ditt inlägg om din jobbiga skoltid pågrund av mobbning. Det är så fruktansvärt sorgligt och tragiskt att det är så vanligt med mobbning. Saken är den att de som mobbar är svaga människor som vill lyfta sig själva eller gruppen på bekostnad av andra människor och de gör allt för att hitta fel på den/de personerna.
Jag hoppas bara att du kan ta dig starkare ur denna tid i ditt liv och att du hittar det du vill göra i livet. Att du kan stå upp för dig själv och andra.
Tycker absolut att du ska fixa ett möte med din mentor/ dina lärare.

Lycka till med allt och fortsätt kämpa!
Hälsningar Bikerrog

Permalänk

Håller med rubriken.

Finns en till en viss del positiva delar med att spela datorspel, nackdelarna överväger dock när det gäller studiesyfte.

Förr i tiden så hade datorspelande även en positiv påverkan på det engelska språket, vilket inte finns längre då en traditionell "datorspelsmatch" betsår av:
"Lol i pwnd u noob"
"F**k u mom"
"Russian c**t" etc..

Kan bara se datorspel som positivt inom logiskt tänkande.

Visa signatur

i7 3770k @ 4.5ghz, 680gtx, 16gb Corsair Dominator 1600mhz, OCZ Vertex 3 128gb, 2x Samsung s23a700d

Permalänk
Medlem
Skrivet av MhoKaY:

Var 100% ironisk

Men det var inte jag! Jo visst förstår jag det, men många resonerar så, jag har spelat sim city så nu kan jag styra Sverige.

Visa signatur

Ridå

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Relel:

Grattis till det, men det är inte ekonomi, det är snarare sunt förnuft.
Läs min utbildning istället för att spela så ska du allt få lära dig ekonomi.

Jag har skivan någonstans i en låda. Det är en börssimulator där man handlar med aktier, valutor och råvaror. Du hade hela tiden ett nyhetsflöde som du fick hålla koll på för att försöka lista ut hur dina investeringar skulle påverkas. Fruktansvärt tråkigt spel.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Orkar inte läsa precis alla inlägg. Men här är min lilla syn på det hela!

Det verkar som många missupfattar vad som är kärnan i det hela. Vad jag förstår så menar dem ju inte att "lol datorspel gör folk dumma" utan att unga idag, särkilt unga pojkar, lägger ner så mycket tid på datorspelandet och inte ger någon tid till att plugga till prov/läxor och därför får dåliga skolresultat. Att de dessutom har för vana att sitta uppe till mitt i natten hjälper inte. Många studier visar att en god sömnrutin är mycket viktig.

Däremot känns det fel att lägga skulden på själva datorspelen. Problem är ju faktiskt ett dåligt skolsystem och föräldrar som inte vågar sätta gränser och säga nej. Något som blir allt vanligare och ligger i linje med att föräldrar idag vill vara mer "polare" med sina barn än en ansvarstagande förälder. Hon som blir intervjuad visar ju klar och tydligt på detta, hon vågar inte ta en auktoritetsposition över sitt barn och barnet kör därför över henne och skit i vad hon säger. Klart man inte ska vara en "Hitler" som ska aga sitt barn med bältet, men man måste kunna vara sträng när det gäller och sätta gränser.
Jag vet ju själv hur jag var på gymnasiet. Spelade as mycket och WoW och plugga inte till någon läxa, klart man inte får så topp betyg då. Så finns det ju alltid de där störiga asen som aldrig pluggar men acear allt i alla fall... fakkers

Allt osar lite "Datorspelandet förstör mitt barn!!! Han sitter uppe till 4 på morgonen och mår dåligt!!! Buuhuuu staten! kom och fixa! Jag pallar inte!"

Visa signatur

"Ah vi kör mest omkring i vår bil å så." - Polisen, den så kallade tredje statsmakten. (Varan-TV)

Permalänk
Medlem

Musik, flickor eller utelekar. Spelar ingen roll vad "pojkar" gör och hur det påverkar resultat i skolan. Allt hänger som vanligt och kommer alltid bero på föräldrar. Otroligt få gånger man kan skylla på skolan och absolut färre vad de gör på deras tillåtna fritid. Föräldrar föräldrar föräldrar!!

Visa signatur

i5 2500k @ 4.2ghz
2x 670 GTX SLi
CD och HDD å sånt där..

Permalänk
Medlem
Skrivet av OskarW90:

Hotellverksamhet?

Snarare dags att sluta med slappet från skolledningarna... Idag så är vi tvunga att lära oss 3-4 gånger så mycket på samma tid som de hade för 35 -40 år sedan. nu har ännu mer ansvar lagts på eleverna att göra något som är tråkigt och inte ger en direkt vinst.. försök förklara för en 15 åring att om du bara satsar i 3 år nu så kommer du ha det mycket lättare om 5-6 år...

Var någonstans står det skrivet att skolan ska hålla eleverna flera mål mat om dagen? för att eleverna inte pallar sig till plugget i tid.

Har du glömt den lilla detaljen att i Sverige är det gratis att utbilda sig? Gissa hur många 10 000-tals kr per år det kostar att utbilda folk. Det är det som den stora massan inte fattar. I andra länder får man själv stå för den kostnaden, klarar man inte det så får man ingen utbildning. I Sverige är alla så lata, alla ska allt men man ska inte behöva prestera något. När man lallat klart grundskolan så ska man ha ett jobb, oavsett om man har sovit sig igenom 3 år eller inte. Att sitta och gnälla över att man måste lära sig för mycket eller att allt man gör ska vara roligt, då behöver man nog skaffa sig en hel del ny erfarenhet om vad livet i framtiden kommer att erbjuda

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem

Jag håller med många tidigare talare om att datorspel i sig inte är den avgörande faktorn för ungdomarnas betyg.
Personligen kan jag bli förbannad när jag ser hur föräldrar idag curlar sina barn till förbannelse och att man till och med ser barn i lågstadiet som sitter med spel på mobiler på raster när de egentligen behöver lära sig riktig social interaktion. Ni som tror att datorspel kan liknas vid "riktigt" socialt umgänge i verkligheten uppmanar jag att tänka om både en och två gånger. Människors tal är bara en del av kommunikationen som sker mellan människor när man träffas, och om man inte övar på att umgås med människor utanför datorspelens värld, så som många ungdomar knappt gör idag, lär man sig inte heller hur man ska bete sig och hantera situationer mellan människor.

En annan poäng som jag vill diskutera är att många menar att det finns fördelar med att spela datorspel, framförallt förbättrade kunskaper i engelska och bättre reaktionsförmåga. Engelska är bra, men har ni tänkt på hur katastrofalt dåliga yngre människor är på svenska idag?? Detta gäller ända upp till högskolenivå där jag befinner mig. Det är deprimerande hur folk inte ens greppar sitt modersmål på ett ordentligt sätt och istället kör med den så otroligt irriterande "svengelskan" hela tiden, t.ex. instruktörerna på mitt lokala gym använder termer som "squeeza" och "dött lyft" (eng. "deadlift" istället för marklyft som det heter på svenska). Det kanske kan tyckas vara ett litet problem och inget att bry sig över, men jag befarar starkt att om 20 år kommer ungdomarna och de som växer upp till högskoleåldern vara totalt infantila när det kommer till tal och skrift på svenska. Engelskakunskaperna man får med sig från dagens datorspel anser jag är mycket beroende av hur personen beter sig kring spelen. Är man bara inne i BF och lär sig "take cover" eller "fire in the hole" och liknande så är det totalt värdelös tid sett ur ett engelskaperspektiv. Om man däremot är så pass intresserad att man går ut på nätet och läser forum och annat kring spelen så har det en helt annan påverkan på ens språkkunskap. Mer textintensiva spel borde ju vara bättre för språkkunskaper i allmänhet än t.ex. shooters, jag menar alltså framförallt rollspel och liknande.

Att barn och ungdomar idag sitter ofantligt många timmar och spelar spel är ett problem, både ur hälsosynpunkt och det sociala perspektivet, även om de fixar bra betyg i skolan. Jag har också spelat mycket spel när jag var yngre, och då tyckte jag ju givetvis inte att det var något fel med det. Dock gjorde jag alltid läxorna och tyckte om att idrotta, läsa böcker och bygga miniatyrer också. Idag kan jag spela en handfull timmar per månad beroende på om jag hittar nåt bra spel (det mesta som ges ut är skräp...). Det är som så många andra redan sagt föräldrarnas ansvar att bestämma hur ungarnas vanor ska se ut, det är de som ska lära ut disciplin och rutin, vilket barn ytterst sällan har inbyggt. Att sitta inaktiv 6 timmar om dagen, varje dag, med spel är inte sunt, speciellt inte hos unga vars kroppar utvecklas och behöver rörelse och motion.

Svenska skolan är ett helt kapitel i sig som jag inte tänker diskutera kring, det behövs enorma insatser för att få bukt på alla problem. Tur bara att man själv inte är där längre, det ter sig bara värre när man ser tillbaka på den tiden.

Sist undrar jag vad som är så bra med att träna upp reaktionsförmågan genom att spela datorspel? Hur ofta finns det ett större behov av det förutom när man ska sitta och försöka skjuta nån i ett spel? Argumentet känns mer som något hämtat ur luften bara för att man ska ha något att lägga fram över huvud taget förutom språklärandet.

Tack för mig och mitt förhoppningsvis tankeväckande (och kanske även något provocerande) inlägg.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Läkarn:

Orkar inte läsa precis alla inlägg. Men här är min lilla syn på det hela!

Det verkar som många missupfattar vad som är kärnan i det hela. Vad jag förstår så menar dem ju inte att "lol datorspel gör folk dumma" utan att unga idag, särkilt unga pojkar, lägger ner så mycket tid på datorspelandet och inte ger någon tid till att plugga till prov/läxor och därför får dåliga skolresultat. Att de dessutom har för vana att sitta uppe till mitt i natten hjälper inte. Många studier visar att en god sömnrutin är mycket viktig.

Däremot känns det fel att lägga skulden på själva datorspelen. Problem är ju faktiskt ett dåligt skolsystem och föräldrar som inte vågar sätta gränser och säga nej. .....

Allt osar lite "Datorspelandet förstör mitt barn!!! Han sitter uppe till 4 på morgonen och mår dåligt!!! Buuhuuu staten! kom och fixa! Jag pallar inte!"

Jag var just på väg att skriva något liknande så jag kan inte hålla med mer!

I grunden så är det ändå föräldrarna som har ansvaret att se till att deras barn går i skola och åtminstone har tillräckligt bra betyg för att kunna ta sig vidare i livet på ett eller annat sätt. Att dessutom göra allt som barnen ber om kan inte heller leda till något bra eftersom barnen då kommer vara helt offside när det tillslut beger sig ut i verkligheten utan sina föräldrars beskyddande tak.

Angående skolsystemet så är jag inte så insatt för att kunna komma med så mycket konkret, men en sak har jag däremot inte riktigt fattat hur de tänkte. Införandet av bärbara datorer och surfplattor till eleverna. Som att tonåringar och ungdomar inte har nog svårt att fokusera, nu ska vi dessutom betala multum och ge dem verktyg som gör att de kommer ha ännu svårare att vara fokuserade.

/Random rant

Visa signatur

"The more you learn, the more you realize how little you know."

Permalänk
Medlem
Skrivet av nivv:

Så sant! Problemet är inte att ungarna har förändrats. Samhället har förändrats men lärare försöker fortfarande använda gamla metoder för att lära ut. För att inte tala om alla trötta lärare som hatar sina jobb som finns ute på skolorna. Lärarna tror själva att de automatiskt kommer att älska sina jobb om dom får mer pengar, vilket verkar lite skevt. Jag tror att lärarna har absolut mest betydelse för hur en elev presterar i skolan. Har en man en bra lärare i ett ämne lägger man manken till och försöker mer helhjärtat än om man har en skoltrött lärare som inte bryr sig längre.

Problemet är att det inte är lärarna som bestämmer hur det ska lära. De måste förhålla sig till sjukt många regler och dylikt från skolverket osv. Att dessutom vara ensam ansvarig att styra upp klasser på 40 (när jag gick på högstadiet 2004 var min klass 33pers och klasserna på den skolan har växt) uttråkade tonåringar hjälper inte arbetssituationen på något sätt, varken för lärarna eller eleverna. Ja, pengar till fler lärare hade antagligen hjälpt men det krävs mer och vad detta meret är är har alla en eller annan åsikt om.

Visa signatur

"Ah vi kör mest omkring i vår bil å så." - Polisen, den så kallade tredje statsmakten. (Varan-TV)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Bästa inlägget i tråden.

+1

Permalänk
Citat:

Jag har haft klasskamrater som varit väldigt aktiva inom vissa idrotter. Borde inte de också begränsas? För vad är den principiella skillnaden på att träna tre timmar om dagen mot att spela tre timmar om dagen. Det är ju massa tid som kunde lagts på att arbeta sig igenom ett ännu större berg av läxor.

Mycket enklet.

Idrott = Du är social med lagkamrater och tränare. Träning stärker hjärtat och kroppens muskelatur, främjar kroppens produktion av endorfiner. Minskar övervikt , sjukdommar, stress och ökar koncenrationsförmågan. Sitter du framför en dator istället i tre timmar kan du själv räkna ut den principiella skillnaden.

Mina barn ska ha egna datorer, men med riktigt usla grafikkort så dom enda spel dom kan lira är MS Röj och måla i paint!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr_Lazy:

Var någonstans står det skrivet att skolan ska hålla eleverna flera mål mat om dagen? för att eleverna inte pallar sig till plugget i tid.

Har du glömt den lilla detaljen att i Sverige är det gratis att utbilda sig? Gissa hur många 10 000-tals kr per år det kostar att utbilda folk. Det är det som den stora massan inte fattar. I andra länder får man själv stå för den kostnaden, klarar man inte det så får man ingen utbildning. I Sverige är alla så lata, alla ska allt men man ska inte behöva prestera något. När man lallat klart grundskolan så ska man ha ett jobb, oavsett om man har sovit sig igenom 3 år eller inte. Att sitta och gnälla över att man måste lära sig för mycket eller att allt man gör ska vara roligt, då behöver man nog skaffa sig en hel del ny erfarenhet om vad livet i framtiden kommer att erbjuda

Har själv studerat utomlands på universitetets nivå så jag vet vad det kostar. Skillnaden är ju att de länderna som betalar utbildning också har möjlighet till antingen student lån, stipendium eller har lägre skatter och hat föräldrar som lagt undan för utbildning. På detta sett måste skolorna prestera för att bli valda av eleverna och föräldrarna och därmed få in pengar. Som det är nu tar skolorna in alla elever de får för att få ut elementen. Detta oberoende på ifall lärare/skolan presterar, något som jag tycker är skit!

Det är inte mängden man ska lära sig jag gnäller över, då jag anser att denna är nödvändig utan snarare att skolan har samma system som för 30-40 år sedan men med en högre lärotakt, mindre tid med eleverna och sämre utbildade/oengagerande lärare. Om jag inte missminner mig är skolan enl lag skyldig att erbjuda näringsrik mat fram till åk9

Ursäkta för massor av stavfel och konstiga meningar sitter på telefonen.

Visa signatur

Citera mig för svar :D
- Årets Citat: Vattenulf -
"Pumpen snurrar inte den står stilla i botten på chassit. Om den hade snurrat skulle slangarna blivit vridna så det vill man ju inte."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maskarone:

Det är när man läser kommentarer som dessa man inser att det inte är värt att bo i Sverige. Om man har en halv hjärna borde man inse att datorspel försämrar ens resultat i skolan. Argumenten om alla de positiva effekterna är ju också befängda. Visst, jag har lärt mig väldigt mycket engelska på datorspel men om jag hade läst kanske fyra böcker på engelska så hade det gjort lika mycket. Till er som säger " jag fick jättebra betyg fast jag spelade dator spel" ni tror inte ni hade lärt er ännu mer om ni inte hade spelat så mycket datorspel?

Kan någon tipsa om ett land där majoriteten av människorna kan tänka? Just nu känns det som om Sverige inte förtjänar demokrati.

Du får tänka på att alla hobbys i slutändan påverkar betygen negativt. (Om man nu inte gillar att studera) Det är inte datorspel som moderaterna här bara inriktar sig på. Att påstå att en minskning av spelande direkt kommer leda till bättre skolresultat är bara trams, unga kommer istället att gå över till andra fritidsaktiviteter som TV eller fysisk aktivitet. Det säger sig självt att det kommer ge samma om inte sämre resultat i skolan. Moderaterna bör istället få föräldrar att prioritera läxor och dylikt över alla hobbys, alltså att man kanske dedikerar en timme eller två om dagen till skolarbeten innan andra aktiviteter.

En annan negativ inverkan de här uppmaningarna om mindre spelande ger är att barn som kanske tidigare haft spelande som enda stort intresse men ändå får bra betyg nu blir tvingad att överge det till förmån för andra fritidsaktiviteter, även om det kanske inte hade behövts alls? En lagom konsumtion av spel kommer inte påverka ens kunskaper negativt, så att gå ut med breda påståenden som dessa kommer slutligen att skada vissa individer som inte har dessa problem.

Jämför om politiker gick ut om att fotboll var dåligt för skolresultaten. Kanske hade någon vars enda dröm var att bli proffsfotbollsspelare nu blivit tvingad att helt överge sporten av sina föräldrar, till förmån för TV-tittande eller annat. Tycker du att det är rättvist att tvinga bort någons favoritaktivitet när denna ändå sköter skolan? Det resultatet får moderaterna nu av det de säger här.

Kan förövrigt också säga att jag själv spelat 5+ timmar varje dag de senaste tio åren, men ändå legat på VG/MVG på i princip alla ämnen sedan det börjades med betyg. Det visar inte minst på att allt det här är väldigt individuellt, och det var väldigt svårt för mig att överkomma all propaganda om att spel skulle göra mig till en pundare utan jobb som mina föräldrar trodde efter att ha sett på TV dygnet runt hela deras liv.