Intryck av Ryzen 3000-serien från forumet – problem och förslag på lösningar

Trädvy Permalänk
Dalek
Registrerad
Dec 1999

Intryck av Ryzen 3000-serien från forumet – problem och förslag på lösningar

Lovorden för AMD:s senaste processorfamilj Ryzen 3000 har haglat tätt. Ny teknik kan dock föra med sig barnsjukdomar, och i forumet diskuteras lösningar och optimeringar friskt.

Läs hela artikeln här

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa leder till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013

Ojj tur att jag sparar till Augusti eller September då lär alla buggar planas ut

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Maj 2002

Bra med samlad info. Jag har sett att några som köpt MSI 450 kort och som inte har kunnat flasha biosen med en äldre processor redan, har haft problem med att flasha moderkorten med Ryzen 3000-processorer/utan processor.

Uppenbarligen är MSI.moderkorten kompatibla med Ryzen 3000 serien, men USB-flashning via knapp på moderkortet verkar ha problem för tillfället.

#17981292
#17980206

Vituð ér enn, eða hvað?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004

Jag har tyvärr beställt en 3900X så det ser ut som att jag får vänta tills "bra" bios har kommit vare sig jag vill eller inte

Men jag önskar lycka till till er som redan är på banan!

Skickades från m.sweclockers.com

X470 Crosshair VII R9 3900X 32GB@3800/c16 1:1:1 1TB 970 Evo Plus H150i Pro RM850x 1080Ti H700 :bios 2801(ABBA)
Prime X470-Pro R7 3700X 32GB@3000/c16 1TB A2000 Dark Rock Pro 4 CM V550S 1070FE CM NR600 :bios 5220(ABBA)
B450 Aorus M R7 2700X 16GB@2720/c16 Intel 660p NH-D14 CM MWE650 GTX980 Eclipse P400 :bios F42a(ABB)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2008

Det verkar vara en del barnsjukdomar. Min flashning med en USB-sticka gick bra på ett MSI B450 Tomahawk.

När datorn bootar är det dock bara svart på skärmen... fram tills windows startar. Är det så för er också?

Annars fungerar allt prima vad det verkar. Inte hunnit spela mer än en timma dock.

Acer Aspire vn7-591
Playstation 4
R7 3700x @ Stock - MSI B450 - GTX 1080 - ASUS PG279Q

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004

På Asus två senaste bios syns en blinkande underline från en cmd på skärmen i början, men sen blir det normalt. Inte så det har någon betydelse men det skvallrar om arten av beta bios.

Skickades från m.sweclockers.com

X470 Crosshair VII R9 3900X 32GB@3800/c16 1:1:1 1TB 970 Evo Plus H150i Pro RM850x 1080Ti H700 :bios 2801(ABBA)
Prime X470-Pro R7 3700X 32GB@3000/c16 1TB A2000 Dark Rock Pro 4 CM V550S 1070FE CM NR600 :bios 5220(ABBA)
B450 Aorus M R7 2700X 16GB@2720/c16 Intel 660p NH-D14 CM MWE650 GTX980 Eclipse P400 :bios F42a(ABB)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

Det här inlägget var faktiskt först med reddit-länken (om det spelar roll)
#17978553

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vittangi (Nära arktis!)
Registrerad
Feb 2003

Bra med ev problem, buggtråd. Återkommer ifall jag har nåt strul med installationen av 3600 på ett Asus B450-i Strix m Gskill flare x minnen…

Ni äldre...lyssna på de yngre...för de kan förstå något ni inte förstått...ni yngre...lyssna på de äldre...de förstår ofta mer än ni.........om livet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

He he.. texten i artikeln var det mest diplomatiska jag någonsin läst.. Fantastiska omsvängningar för "this sucks" så att redaktionen inte skall få fler ilskna fanboys än nödvändigt över sig när de rapporterar om dessa felaktigheter

.

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
södertälje
Registrerad
Okt 2010
Skrivet av SweMerlin:

He he.. texten i artikeln var det mest diplomatiska jag någonsin läst.. Fantastiska omsvängningar för "this sucks" så att redaktionen inte skall få fler ilskna fanboys än nödvändigt över sig när de rapporterar om dessa felaktigheter

Jag tycker att den är enkel och tydlig vilket väll är syftet 😊

Skickades från m.sweclockers.com

Phanteks P400s | Asus B-350 Strix |Ryzen 1600X @4 Ghz
G.skill 16GB 3.6Ghz CL16 Trident Z RGB | FD Celsius S36
Samsung 960EVO 500GB |Corsair RM750x | Sapphire 290X Tri-X

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
växjö
Registrerad
Jun 2016
Skrivet av SweMerlin:

He he.. texten i artikeln var det mest diplomatiska jag någonsin läst.. Fantastiska omsvängningar för "this sucks" så att redaktionen inte skall få fler ilskna fanboys än nödvändigt över sig när de rapporterar om dessa felaktigheter

.

Bra sätt att beskriva det på , det är tråkigt förståss men väntat , gick ju inte silkysmooth med ryzen vid första lanseringen heller

If it can't run Crisys its a calculater

The New Build Lian Li Dynamic Rev 2.1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Oskarshamn
Registrerad
Maj 2013

Ofta lite barnsjukdommar när nytt av denna magnitud kommer antar jag plus att folk kanske skämts bort lite av alla Skylake++++ som kommit vilket gör att såna här problem inte uppstår där? Utan kommer vid större ändringar?

Är iaf glad att jag hela tiden planerat inköp till hösten. Dels på tok för mycket som ska göras under semestern iaf och det är ändå perfekt att skaffa ny dator till höstrusket

| AMD Ryzen 7 3800X | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Palit GTX 1080ti | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus NVMe 2TB SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västra Götaland
Registrerad
Maj 2013

Blir en 3600 på mitt B350M Mortar vid nästa lösning så jag hoppas fler saker lösts tills dess.

Skickades från m.sweclockers.com

Ryzen R5 3600 | 1060 6GB | Burk-Historik

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Nybro
Registrerad
Feb 2012

Tangentbord och mus funkar inte med 2406-BIOS på Strix B450-F Gaming-moderkort.

Enligt ASUS jobbar de på en lösning, de rekommenderar prova olika USB-portar, alternativt nedgradera BIOS.

MB: ASUS ROG Strix B450-F gaming, NVMe: Samsung 970 EVO, CPU: Ryzen 1600X, AIO: Corsair Hydro H115i PRO RGB, GPU: MSI GTX 1080 Gaming X 8GB, RAM: Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 Vengeance RGB, PSU: Corsair RM750X 750W v2, Chassi: Fractial Design Define R6, BenQ XL 2411T @ 144Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2001

x470 och innan

är det även problem med de nya moderkorten med x570? Eller är det bara de gamla x470 etc - pga av anpassning till dessa nya 3000?
(anpassning - läs: bios update, etc etc)

Hejdå

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hässleholm
Registrerad
Feb 2005

3700X på ett Asus C6H inte helt utan bekymmer.
Minnesspänningen var underhållande, är inte helt 100 att det är löst med högre V i start men vi får se.
Men prestandamässigt är det nice.

Skickades från m.sweclockers.com

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 3700X ] [ Asus 2070 ROG Strix ] [ Asus Crosshair VI Hero]
[ 16GB G.Skill FlareX 3600Mhz DDR4 ] [ Samsung 960 EVO 500GB + Samsung 850 Pro 256GB ] [ Logitech G933 ] [ Corsair H115i ] [ Win10 x64 Pro ] 10 165p 3DMark TimeSpy

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mjölby
Registrerad
Aug 2006

Utan problem, inget att fixa 😁 Får bli en Ryzen i höst! Aldrig haft en AMD-prolle någonsin, och då har jag hållit på med datorer i över 30 år... Bättre sent än aldrig 😉

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Öland
Registrerad
Dec 2013

Hm... efter att ha läst att vissa instruktioner inte genomförs börjar jag undra om mitt moderkort har det problemet. Jag uppdaterade BIOS till mitt Asrock AB350 ITX, även om jag är kvar på 2400G, och nu går fläktarna hela tiden, trots att jag både har testat att ställa in fläktarna på "Silent Mode" och testat med "Fan Tuning".

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock AB350 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Apr 2009

Köpte MSI x570 gaming plus och ryzen 7 3700x
Hade radeon RX590 som jag fortsätter med

Har inga problem än. Allt fungerar bra förutom ett problem var att när jag installerade overdrive så slutade windows att startas. Så det blev ominstallation (tur nog var det helt nyinstallerat) å har fungerat riktigt bra för mig.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Datavetare
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011

Inte ett problem, men fått hjälp från SweClockers redaktionen att mäta latens mellan CPU-trådar i Ryzen 3000.

Den större L3-cachen verkar ökat latensen något mellan CPU-kärnor i samma CCX, men latensen mellan CCX är rejält minskad. Fördelen här är att Zen2 uppför sig betydligt mer som en monolitisk CPU jämfört med Zen/Zen+.

CPU

Mellan trådar samma kärna

Samma CCX

Mellan CCX

3600

16 ns

33 ns

80 ns

1600X

23 ns

25 ns

130 ns

8559U

21 ns

48 ns

-

Slutsatsen här kan ju lätt bli, Zen har lägre latens. Det är sant för sättet jag mätte latens här, men Zen och desktop Core har rätt olika policy mellan L2$/L3$. Zen (precis som Skylake X och Skylake SP) har en policy som är optimal för fallet att alla CPU-trådar gör oberoende arbete som inte kräver synkronisering medan desktop Core har en policy som är mer effektiv i fallet att trådarna måste synkroniseras.

Nackdelen med desktop Core-modellen är mindre effektiv cache-storlek (allt som ligger i L2$ ligger måste också ligga i L3$), men fördelen är att det räcker att kolla i L3$ för att avgöra om någon annan kärna använder en viss minnesadress.

Zen (och Skylake X/SP) har en policy där det som ligger i L2$ inte ligger i L3$, effektiv cache-storlek är därför L2$+L3$. Nackdelen är att man måste fråga alla kärnor om de har en RAM-plats i L2$ innan en kärna kan modifiera platsen första gången.

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Nov 2006

Vill inte verka fanboy på något sätt, men jag får Ryzningar...

Chassi: Corsair Crystal 460X RGB Moderkort: ASUS Z170 PRO GAMING
CPU: i7 6700K @ 4.7Ghz CPU kylare: Noctua NH-D15 Minne: Corsair Vengeance 32GB DDR4 2800Mhz CL14
GPU:
ASUS STRIX GTX 1080 DCUIII Nätagg: Corsair AX 860i OS disk: Samsung EVO 850 512GB SSD Lagringsdisk: WD 1TB & WD Green 2TB Tagentbord: Corsair Strafe RGB MX Silent Hörlurar: ASUS ROG Delta Kylning: 5X Noctua NF-P12 120mm Skärm: AOC 24" C24G1 144HZ Musmatta: SteelSeries Qck+ Mus: Corsair Sabre RGB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2002

Bioset på mitt asus x470 moderkort är lite i betastadiet, men annars har det inte vart några problem hittils för min del

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Hälsingland
Registrerad
Jan 2002
Skrivet av NaaR:

Det verkar vara en del barnsjukdomar. Min flashning med en USB-sticka gick bra på ett MSI B450 Tomahawk.

När datorn bootar är det dock bara svart på skärmen... fram tills windows startar. Är det så för er också?

Annars fungerar allt prima vad det verkar. Inte hunnit spela mer än en timma dock.

För mig är det en del svarta skärmar, ser lite ut som om systemet försöker visa en fungerande bild vilket drar ut på starten. MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon Wifi (vilket jävla namn!) i mitt fall. Första gången jag startade undrade jag om moderkortet var defekt men sen hoppade bilden igång. Ger ett mindre bra intryck av MSI för mig, hoppas det är något de kan fixa.

Skrivet av the squonk:

På Asus två senaste bios syns en blinkande underline från en cmd på skärmen i början, men sen blir det normalt. Inte så det har någon betydelse men det skvallrar om arten av beta bios.

Skickades från m.sweclockers.com

Sker detta i Windows eller vid postning/boot av systemet innan OS laddats? Jag ser något liknande med mitt MSI-moderkort i signaturen.

Skrivet av pejst:

Köpte MSI x570 gaming plus och ryzen 7 3700x
Hade radeon RX590 som jag fortsätter med

Har inga problem än. Allt fungerar bra förutom ett problem var att när jag installerade overdrive så slutade windows att startas. Så det blev ominstallation (tur nog var det helt nyinstallerat) å har fungerat riktigt bra för mig.

Skickades från m.sweclockers.com

Fungerar bra även här, bortsett från underligheterna vid bootning som nämnts ovan. Mitt första MSI-moderkort någonsin så lite svårt att ha något att jämföra med. Föredrar dock Asus UEFI över MSIs, rörigt och jävligt. Men vanesak kanske.

Vad är det för Overdrive du installerat? Är det PBO-relaterat?

Fractal Design Define R5 Blackout, Ryzen 3900X, MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi, 32GB DDR4 3000MHz@CL15, 960GB NVMe+2TB SSD+4TB HDD, Gainward 1080Ti Phoenix Golden Sample, Acer X34A + Acer XB271HU + Dell U2713HM + 2x HP ZR24w, Oculus Rift

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004
Skrivet av anders190:

Sker detta i Windows eller vid postning/boot av systemet innan OS laddats? Jag ser något liknande med mitt MSI-moderkort i signaturen.

Det är precis vid boot!

Skickades från m.sweclockers.com

X470 Crosshair VII R9 3900X 32GB@3800/c16 1:1:1 1TB 970 Evo Plus H150i Pro RM850x 1080Ti H700 :bios 2801(ABBA)
Prime X470-Pro R7 3700X 32GB@3000/c16 1TB A2000 Dark Rock Pro 4 CM V550S 1070FE CM NR600 :bios 5220(ABBA)
B450 Aorus M R7 2700X 16GB@2720/c16 Intel 660p NH-D14 CM MWE650 GTX980 Eclipse P400 :bios F42a(ABB)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåneland
Registrerad
Jul 2007
Skrivet av Bakwetu:

Bra med samlad info. Jag har sett att några som köpt MSI 450 kort och som inte har kunnat flasha biosen med en äldre processor redan, har haft problem med att flasha moderkorten med Ryzen 3000-processorer/utan processor.

Uppenbarligen är MSI.moderkorten kompatibla med Ryzen 3000 serien, men USB-flashning via knapp på moderkortet verkar ha problem för tillfället.

#17981292
#17980206

Hade också problem med att flasha. Bytte pinne-minne och då fungerade det. Dock fastnar den under boot, med led status att CPU fallerade. Flashade om och tömde CMOS. Sen kickade den igång.
Problemet är nu att det händer samma sak ibland. Först verkade det bara hända när jag kopplade bort nätaggregatet. (Helt spänningslöst). Men nu även vid vanlig nedstängning.

Det verkar dock fungera varje gång OM jag INTE har några USB tillbehör anslutna. Och NEJ jag använder inte USB-flashporten alls. Har provat olika portar men samma sak.

När datorn väl är igång är allting 100%.

Hoppas på en ny BIOS som fixar det.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Hälsingland
Registrerad
Jan 2002
Skrivet av the squonk:

Det är precis vid boot!

Skickades från m.sweclockers.com

Låter som det är vad jag skymtar under boot med mitt MSI med. Fast jag har mest svarta skärmar. Hade varit intressant att se mer detaljer om post/bootprocessen med.

Fractal Design Define R5 Blackout, Ryzen 3900X, MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi, 32GB DDR4 3000MHz@CL15, 960GB NVMe+2TB SSD+4TB HDD, Gainward 1080Ti Phoenix Golden Sample, Acer X34A + Acer XB271HU + Dell U2713HM + 2x HP ZR24w, Oculus Rift

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013
Skrivet av Swedman18:

Ojj tur att jag sparar till Augusti eller September då lär alla buggar planas ut

Fast buggar kommer alltid att finnas i sådana här produkter, även efter flertalet uppdateringar. Men jag tycker att du gör rätt som väntar en tid innan inköp för att de mest kritiska buggar som vi känner till idag förhoppningsvis har fixats 👍

Skickades från m.sweclockers.com

Skärmar: AOC AGON AG271UG 27" IPS 4K G-Sync + Asus 24" LED VG248QE @ 144Hz PSU: Cooler Master G750M 750W (halvmodulär) CPU: Intel Core i7 6700K Tornkylare: Cooler Master Hyper 212 Evo GPU: MSI GeForce GTX 970 4GB Tiger OC NVMe SSD: Intel 600p 256GB, m.2 PCIe 3.0x4 RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 2400MHz 16GB (2x8GB) Moderkort: ASUS Z170 PRO GAMING Chassi: Fractal Design Define S Black

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2008
Skrivet av anders190:

För mig är det en del svarta skärmar, ser lite ut som om systemet försöker visa en fungerande bild vilket drar ut på starten. MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon Wifi (vilket jävla namn!) i mitt fall. Första gången jag startade undrade jag om moderkortet var defekt men sen hoppade bilden igång. Ger ett mindre bra intryck av MSI för mig, hoppas det är något de kan fixa.

Sker detta i Windows eller vid postning/boot av systemet innan OS laddats? Jag ser något liknande med mitt MSI-moderkort i signaturen.

Fungerar bra även här, bortsett från underligheterna vid bootning som nämnts ovan. Mitt första MSI-moderkort någonsin så lite svårt att ha något att jämföra med. Föredrar dock Asus UEFI över MSIs, rörigt och jävligt. Men vanesak kanske.

Vad är det för Overdrive du installerat? Är det PBO-relaterat?

Ja. Precis samma sak. Antar att det är något med MSI-bios då, eftersom jag sitter på en Tomahawk och du på en X570. Lär väl lösas då!

Acer Aspire vn7-591
Playstation 4
R7 3700x @ Stock - MSI B450 - GTX 1080 - ASUS PG279Q

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007

Angående konstigheter vid boot.
Testa att slå av splashscreen, om ni inte redan gjort så.

AMD Ryzen 7 1700 | Vega RX 64 Super | 64 GB Corsair @2933 MT/s | https://valid.x86.fr/fgqnte | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD FX8350 | Polaris RX 460 4 GB | 32 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/0q5pkm | Cooler Master V 700W.
HTPC | https://valid.x86.fr/ez1zxw |

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Hälsingland
Registrerad
Jan 2002
Skrivet av NaaR:

Ja. Precis samma sak. Antar att det är något med MSI-bios då, eftersom jag sitter på en Tomahawk och du på en X570. Lär väl lösas då!

Jo får hoppas det.

Skrivet av Ratatosk:

Angående konstigheter vid boot.
Testa att slå av splashscreen, om ni inte redan gjort så.

Tack, blir att prova!

Fractal Design Define R5 Blackout, Ryzen 3900X, MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi, 32GB DDR4 3000MHz@CL15, 960GB NVMe+2TB SSD+4TB HDD, Gainward 1080Ti Phoenix Golden Sample, Acer X34A + Acer XB271HU + Dell U2713HM + 2x HP ZR24w, Oculus Rift