Apple försöker nyttja Steam-data i tvisten med Epic Games

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spelaspel:

Monopol på sin egen produkt? Apple får väl göra vad de vill med produkterna de säljer. Gillar inte Epic eller något annat företag vad de erbjuder så är det inte tvång på att släppa grejer till plattformen, samma som Ubisoft t.ex gör med Steam där de inte släpper nya spel alls. Annars har Sony/MS också monopol på sina konsoler, där är det mer stängt än iOS när det kommer till sideloading/app stores. Även Valve och Epic har monopol på respektive spelbutik, alla betalningar går genom dem och spelutvecklare kan inte sätta in sin egen betalningslösning så Valve/Epic inte får några pengar på DLC köp etc.

"Monopol på sin egen produkt? Apple får väl göra vad de vill med produkterna de säljer."
Kort sagt nej, det finns lagar gällande exempelvis monopol och datalagring som hindrar företag från att göra precis "vad de vill" med sina produkter.

"Gillar inte Epic eller något annat företag vad de erbjuder så är det inte tvång på att släppa grejer till plattformen, samma som Ubisoft t.ex gör med Steam där de inte släpper nya spel alls."
Dåligt exempel då Ubisoft har haft möjligheten att fixa sin egen store till PC för att inte behöva använda t ex Steam. En bättre analog till AppStore vore om Microsoft enbart tillät försäljning av program/spel i Windows via Windows Store för att kunna "garantera säkerheten" för sina användare och Ubisoft därmed hade valen "spel till PC via Windows Store som 95%+ använder" eller "spel till PC via Linux som få använder".

"Annars har Sony/MS också monopol på sina konsoler, där är det mer stängt än iOS när det kommer till sideloading/app stores." Yes, de har monopol på sina konsoler, dock är dessa betydligt mer nischade i sitt användningsområde än en mobil, men skulle personligen inte ha något emot om det öppnades upp även här.

"Även Valve och Epic har monopol på respektive spelbutik, alla betalningar går genom dem och spelutvecklare kan inte sätta in sin egen betalningslösning så Valve/Epic inte får några pengar på DLC köp etc."
Yes, de har monopol i sin egen spelbutik, observera dock den väsentliga skillnaden att det är tillåtet med egna butiker i Windows! Du kan därmed som utvecklare erbjuda dina spel via ett flertal olika alternativ och ingen hindrar dig från att till och med skapa en helt egen butik/plattform för Windows PCs om du vill det. Detta är det som inte går att göra på iOS även om du har kunnandet och vill det!
Kan även tillägga att det är fullt möjligt att köpa Steamspel via andra försäljare så som HumbleBundle eller Fanatic, vet dock inte hur mycket (om något) Valve får ta del av denna försäljning.

Permalänk
Medlem

Kan någon förklara varför i hela friden de trodde Valve skulle göra detta åt dem? Valve är väl inte en part i målet? Nog för att Apple kan vara lite svulstiga ibland men såhär verklighets frånvända kan de väl inte vara?
Känns som att det är någon bit information som saknas här.....

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk
Testpilot
Skrivet av KAD:

Apple är inte så dumma att de frågar efter något de absolut inte kan få. Third-party discovery är en grej i det amerikanska rättssystemet. Därmed inte sagt att det går hem i just det här fallet, men det är upp till domaren att avgöra.

Jag hittar ingen superbra källa. Men nånting i den här stilen:

Frågan är om man kan kalla det en civilbrottsmål när det är stora mega-företag som krockar med varandra?

Men antar att det är vad domaren har betalt för att avgöra

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

Tänkte de vara be ett annat företag, men väldigt snällt, att jobba gratis i hundratals timmar till ingen förtjänst alls i ett ärende som inte rör dem över huvud taget? Jo tjena. Apple har som alla andra som är för stora/rika helt tappat verklighetsuppfattningen.

Om Steam åläggs att producera begärt underlag kommer de självfallet ta betalt för arbetet. Det vore inte första gången eller sista. Ingen jobbar gratis. Inte domarna, inte advokaterna, inte biträdena och inte heller ekonomerna.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

Någon som inte är för en bojkott av Apple?

Nej men en bojkott av Epic då dom indirekt stöder Kina och deras brott mot mänskligheten.

Visa signatur

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Permalänk
Skrivet av Orici:

Nej men en bojkott av Epic då dom indirekt stöder Kina och deras brott mot mänskligheten.

Epic behöver ej bojkottas då de ändå inte har något som man vill ha.
Problemet med alla bojkotter av olika företag är att såvida produkten riktar sig till den stora skaran, så är det irrelevant om några få "datanissar" får för sig att bojkotta den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orici:

Nej men en bojkott av Epic då dom indirekt stöder Kina och deras brott mot mänskligheten.

Brott mot mänskligheten har aldrig och kommer aldrig gå före vinst.

Visa signatur

Speldator - X570 | 5900X | 32GB 3600 CL16 | 4090 | 2TB 980 Pro | Win 11 Pro
Server - 3700X | 32GB | 7x5TB RAID-Z2 | TrueNAS

Permalänk
Avstängd

Dom är ju superkonkurenter?
Valve kommer att hjälpa Apple att sänka pissEpic i målet på ett eller annat sätt.
Dom snor ju massvis med pengar från valves marknadsandel genom sitt äckliga beteende.
Att inte göra något alls för att hjälpa apple eller, sänka epic vore idiotiskt av dom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nivity:

Hoppas verkligen Valve ger dom långa fingret

Verkar vara precis det dom gjort - fast "artigt och företagsmannamässigt" så klart.

Skrivet av Nyhet:

Valve är däremot inte villigt att stå till tjänst, eftersom tilltaget är förenat med brott mot partner- och sekretessavtal, samt en stor arbetsbörda med sammanställning från flera databaser.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Donnerstal:

På vilket sätt är de överprisade?

Du menar att Apples produkter inte är överprisade?

Visa signatur

"Citera för svar!"

Speedrunner

Permalänk
Medlem
Skrivet av NuZ:

Du menar att Apples produkter inte är överprisade?

Det beror på vad man menar och vad man värdesätter skulle jag säga. Hur många telefoner får senaste OS på 6 år gamla enheter till exemepel? Eller hur många 5 år gamla laptops har ett andrahandsvärde alls?

Jag säger på inget sätt att allt apple gör är rätt eller bra, men man behöver inte vara med i en kult för att försvara vissa saker de gör rätt

Permalänk
Medlem

Alltså Philips springer inte in i media markt tar betalt från kunderna med deras kortläsare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NuZ:

Du menar att Apples produkter inte är överprisade?

Nej så länge de säljer och tjänar pengar. Det är ett företag, inte en kommunistisk stat.

Permalänk
Skrivet av Mordekai:

Nej så länge de säljer och tjänar pengar. Det är ett företag, inte en kommunistisk stat.

Produkter kan helt klart vara överprisade och ändå sälja bra. Vanligast är produkter som man tror är bättre än vad de är, som maträtter, märkeshörlurar etc. Generell Apple produkt är inte överprisad då folk får vad de förväntar sig. Att vi alla har olika smaker/prioriteringar gör att vara val blir olika.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

Någon som inte är för en bojkott av Apple?

Ska du bojkotta Apple ska du bojkotta Epic och då även Google, Microsoft, Sony, Valve, Amazon och alla andra större företag.

Jag håller i grund med Epic att Apple tar för höga kostnader, men Epic spelar ju med lika fula kort dem, de har ju t.ex. tidigare köpt upp exklusivitet för titlar så att det bara finns i deras launcher/store, minst lika bedrövligt emot oss konsumenter.

Jag hoppas inte mycket ifrån denna röra, men, man ska aldrig säga aldrig.

Skrivet av Mordekai:

Nej så länge de säljer och tjänar pengar. Det är ett företag, inte en kommunistisk stat.

"Överpris" är ju ett spektrum och kan dessutom verifera utifrån vem som är åskådaren, att påstå att det antingen är ett skäligt pris eller så är det kommunistiskt är ju ett väldigt förenklat och inskränkt sett att se på det.

Vad är då överpris, att defeniera överpris som att ett företag inte får gå plus på sina produkter, ja då kan man börja prata om den "lilla-röda" men det finns också tillfällen där företag själva pressar priset uppåt, FOMO är ju faktiskt inte att leka med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Defender:

Hahah Apple måste ju vara helt frånvarande om dom tror Valve skulle ge ut den informationen bara för Apple tycker det är viktigt i deras tvist mot Epic. Valve kunde ju inte bry sig mindre om Apple. Apple lever i en egen verklighet om dom tror dom kommer nån värt med detta.

Precis speciellt nu när Apple förmodligen kommer att stänga in MacOS på laptops framöver och Steam kommer att försvinna om de inte ger 30% till Apple för alla spel de säljer.

Visa signatur

Modermodem: Asus ROG Strix X470-F
Grafikkort: XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon™ RX 6800 BLACK
Processor: AMD 2600X
Minne: 48 GB

Permalänk
Medlem

Hela artikeln är full av rent guld.

"That is, Apple wants Valve to provide the names, prices, configurations and dates of every product on Steam, as well as detailed accounts of exactly how much money Steam makes and how it is all divvied-up. Apple argues that this information is necessary for its case against Epic, is not available elsewhere, and "does not raise risk of any competitive harm."

LOL!

"Apple’s Request 2 is very narrow. It simply requests documents sufficient to show Valve’s: (a) total yearly sales of apps and in-app products; (b) annual advertising revenues from Steam; (c) annual sales of external products attributable to Steam; (d) annual revenues from Steam; and (e) annual earnings (whether gross or net) from Steam. Apple has gone as far as requesting this information in any readily accessible format, but Valve refuses to produce it."

Apple "Öh.... Hej, för att vinna det här så behöver vi er hjälp, som är ni visserligen inte har något med att göra. Kan ni ge oss massor av information om ert företag, era podukter, utvecklare, appar och era intäkter i något läsbart. Helst inte Excel men Numbers går bra."

Valve "..."

Ah, denna olidliga spänning! Hur skall detta sluta?

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem

Hur fungerar det med alla bankappar och shopping-appar eller liknande på iOS? Vad är det för undantag som Apple ger dessa som gör att de inte drar sin avgift när du t.ex. betalar med swish eller köper någonting på Amazon eller Wish?
Jag har lite svårt att se varför Apple kan begära att dra 30% på alla transaktioner som görs vi Epics app, men inte via Swish-appen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spelaspel:

Monopol på sin egen produkt? Apple får väl göra vad de vill med produkterna de säljer. ...

Skrivet av Aleshi:

Om du tycker de har fulla rättigheter att bestämma över en redan såld produkt är upp till dig, ...

Så länge mobiltelefonerna är osålda kan Apple göra vad de vill med dem, men om jag köper en så tillhör den inte längre Apple och då är det jag som bestämmer över den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pp74:

Hur fungerar det med alla bankappar och shopping-appar eller liknande på iOS? Vad är det för undantag som Apple ger dessa som gör att de inte drar sin avgift när du t.ex. betalar med swish eller köper någonting på Amazon eller Wish?
Jag har lite svårt att se varför Apple kan begära att dra 30% på alla transaktioner som görs vi Epics app, men inte via Swish-appen.

Handlar du via t ex Amazons-app blir det inte heller några 30% till apple. Apple har ett tydligt regelverk vad som gäller för de olika kategorierna av appar.

Att Epic la till en möjlighet att direktbetala i sin Fortnite-app var väl främst för att de ville tjäna mer pengar (de tjänande 15% mer om kunden betalade direkt till Epic istället via apple-store) och då var det ju lämpligt att fokusera på att de var de goda som ville konsumenterna väl och att de stod på den lilla utvecklarens sida.

Permalänk
Medlem

Svårt att greppa varför vissa inte ser problematiken med det Apple gör, monopol är inte bra hur det än yttrar sig. Visst ska man kolla på detaljerna så går det ju att komma runt, men Apple har designat det så att det är komplicerat att göra så. Detta betyder de facto att i princip ingen gör det och vips så har de sitt lilla monopol.

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thor:

Svårt att greppa varför vissa inte ser problematiken med det Apple gör, monopol är inte bra hur det än yttrar sig. Visst ska man kolla på detaljerna så går det ju att komma runt, men Apple har designat det så att det är komplicerat att göra så. Detta betyder de facto att i princip ingen gör det och vips så har de sitt lilla monopol.

Tycker personligen om det stängda ekosystemet som apple använder sig utav. Känns tryggd att det finns en viss kvalitetskontroll på innehållet på telefonen. Hade jag velat ha det mer öppet hade jag valt en androidtelefon. Är väl personligen rädd att min egen upplevelse med apple ska försämras ifall ett mer öppet OS skulle bli tillgängligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orisons:

Kan någon förklara varför i hela friden de trodde Valve skulle göra detta åt dem? Valve är väl inte en part i målet? Nog för att Apple kan vara lite svulstiga ibland men såhär verklighets frånvända kan de väl inte vara?
Känns som att det är någon bit information som saknas här.....

Om domaren beslutar till apples fördel så är dom skyldiga enligt lag att göra det.

Det här är ju bara första varvet.

Apple ”Vi vill ha den här informationen för att...”
Valve ”Vi vill inte lämna ut informationen för att...”
Sen är det upp till domaren att besluta om det behövs för att döma i målet.

Edit:
Tror också att domaren kan begränsa vad som lämnas ut men är inte helt säker.
Mina kunskaper om det amerikanska rättssystemet är baserat på youtube slötittande.

Visa signatur

Du behöver inte vaccinera dina barn, bara dom du vill behålla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Koyaanis:

Tycker personligen om det stängda ekosystemet som apple använder sig utav. Känns tryggd att det finns en viss kvalitetskontroll på innehållet på telefonen. Hade jag velat ha det mer öppet hade jag valt en androidtelefon. Är väl personligen rädd att min egen upplevelse med apple ska försämras ifall ett mer öppet OS skulle bli tillgängligt.

Intressant synpunkt. I mina öron så låter det dock lite som att du inte vill heller ha alternativ till Apples egna, vilket förvisso existerar i Apples ekosystem men det är inte det första du tittar efter.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DevilsDad:

Såå... whataboutism ska bevisa att Apple har rätt..? Jo, tjena.. Hoppas verkligen inga korrupta domare accepterar det som argument.

Bara för att något kan gå under rubriken "what-aboutism" innebär inte det per definition att man har fel. "whataboutism" har sin rätta plats och tid i diskussioner och argument, speciellt inom juridik som detta faktiskt är.

Med det sagt, jag hoppas att Valve ger dem långa fingret och skrattar dem ur byggnaden under hela tvisten, att jämföra äpplen (pun intended) med päron är sjukt löjligt i detta fall. Ännu löjligare att Apple försöker begära ut detta från ett företag de inte har någon som helst samröre eller liknelse med.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av mikgus:

Om domaren beslutar till apples fördel så är dom skyldiga enligt lag att göra det.

Det här är ju bara första varvet.

Apple ”Vi vill ha den här informationen för att...”
Valve ”Vi vill inte lämna ut informationen för att...”
Sen är det upp till domaren att besluta om det behövs för att döma i målet.

Edit:
Tror också att domaren kan begränsa vad som lämnas ut men är inte helt säker.
Mina kunskaper om det amerikanska rättssystemet är baserat på youtube slötittande.

Visst men då borde väl Valve få ersättning för jobbet att sammanställa datan? Känns underligt att en tvist mellan företag x och y ska innebära att z drabbas. Öppnar ju också för att man försöker komma åt z genom y trots att man egentligen inte har så mycket på fötterna...

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Med det sagt, jag hoppas att Valve ger dem långa fingret och skrattar dem ur byggnaden under hela tvisten, att jämföra äpplen (pun intended) med päron är sjukt löjligt i detta fall. Ännu löjligare att Apple försöker begära ut detta från ett företag de inte har någon som helst samröre eller liknelse med.

Jag vill verkligen inte men jag har svårt att tänka mig något annat att det är precis vad Apple har gjort, att jämnföra äpplen med apelsiner eftersom Valve driver en digital butik och Epic nu driver också en digital butik.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Koyaanis:

Tycker personligen om det stängda ekosystemet som apple använder sig utav. Känns tryggd att det finns en viss kvalitetskontroll på innehållet på telefonen. ...

MacOS har också en fungerande kontroll, men inte inlåsning till en distributör.
AppStore funkar riktigt dåligt gällande service gentemot mjukvaruleverantörerna, eftersom de inte har något alternativ.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orisons:

Visst men då borde väl Valve få ersättning för jobbet att sammanställa datan? Känns underligt att en tvist mellan företag x och y ska innebära att z drabbas. Öppnar ju också för att man försöker komma åt z genom y trots att man egentligen inte har så mycket på fötterna...

Självklart kommer Steam i så fall kompenseras. Vad får dig att tror annat? insamlande av bevis är inte alltid utan besvär för 3:e part men är fundamentalt för rättssäkerheten. Kan liknas vid vittnessituationer. Kanske inte så kul att kallas in och vittna när du har bättre saker för dig men kan vara avgörande för att eventuell dom blir korret.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av gonace:

"Överpris" är ju ett spektrum och kan dessutom verifera utifrån vem som är åskådaren, att påstå att det antingen är ett skäligt pris eller så är det kommunistiskt är ju ett väldigt förenklat och inskränkt sett att se på det.

Vad är då överpris, att defeniera överpris som att ett företag inte får gå plus på sina produkter, ja då kan man börja prata om den "lilla-röda" men det finns också tillfällen där företag själva pressar priset uppåt, FOMO är ju faktiskt inte att leka med.

Nej, det finns en fri marknad eller inte. Tycker du en produkt är för dyr TYCKER du den är för dyr. Den ÄR inte överprisad för att du inte tycker den är prisvärd.