Tempad lax med citronpeppar. Behövs mer?

Permalänk

Tempad lax med citronpeppar. Behövs mer?

Tjo

Min polare sa för länge sen att jag skulle börja tempa lax i ugn med citronpeppar på för det var så j-la gott.

Och för en som är, kanske inte helt oduglig, men har ett svagt självförtroende när det gäller matlagning och önskar att mat vore ett piller man tog så man slapp tugga o härja.

Hittade en oöppnad termometer jag impulsköpte typ för 18år sen...

Känns lite som den är för tjock för att ha i de där 3-4 filéerna man köper av lax nu för tiden......... kanske en sån där sticka man sticker och ser temperatur direkt.... men det funkar ju inte i ugn..... speciellt för mig, skulle öppna och prova var 45e sekund så "det inte går åt helvete", men vilket skulle göra att det går åt helvete...... anyways.....

Lite off-track här men....

Lax med citronpeppar på. Behövs verkligen salt och övriga kryddor?

Samt kanske det viktigaste.....

Hur gör man så inte laxen går åt helvete..... den måste ju ha ca 56C....

Som sagt, dåligt självförtroende så man måste eliminera alla "doubts" för att minska "margins of error" så resultatet blir skapligt och inte nå skit som inte ens grannens hund/katt äter.

Vet inte vad jag eftersöker men lite pointers kanske

Permalänk
Medlem

Ja, du behöver ändå salt. Det är inget salt i citronpepparn. Men i övrigt andra kryddor, nej(om du inte vill ha det förstås).
Du kan trycka din termometer genom 2 filéer så ligger den nog relativt säkert och stabilt.

Jag skulle dock steka den på båda sidor för att få lite härlig yta och sen kan du stoppa in den i ugnen på ~80c i 10 min drygt och sen testa med din termometer och är den inte uppe i temp så är det bara att köra några minuter i taget tills målet är uppnått.

Visa signatur

Meh

Permalänk
Medlem

56 grader?

Jag brukar nog aldrig gå över 52 🤔

Viktigaste är väl iaf att man stoppar i tid.. Många gör lax dödstorrt.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk

Känns lite random...... vissa säger 225C och vissa säger 175C..... vette fan

Permalänk

Vilken kall sås till?

Bara gräddfil?

Permalänk
Medlem
Skrivet av lasseedsvik:

Känns lite random...... vissa säger 225C och vissa säger 175C..... vette fan

200 grader i 50 minuter

Hyvla smör med osthyvel (steksmör, inte smör man har på smörgås)
Ha på citronpeppar ovanpå

Koka potatis under tiden.

Mums!

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

200 grader i 50 minuter

Hyvla smör med osthyvel (steksmör, inte smör man har på smörgås)
Ha på citronpeppar ovanpå

Koka potatis under tiden.

Mums!

200grader i 50 minuter? Ja.. vissa gillar ju att äta kol

Visa signatur

Meh

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zadde:

200grader i 50 minuter? Ja.. vissa gillar ju att äta kol

Knappast. Inte om man har ett tjockt lager smör ovanpå.

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem

Om du har laxfiléer kan du lika gärna steka dem i smör på medelhög temp (kanske 6-7 av 9?), med salt och citronpeppar som andra sagt. Behöver väl runt 7-8 minuter på en sida, och 4-5 minuter på andra sidan, men använd termometern! Tycker den är godast runt 55 Men plocka gärna ut den nån grad innan du når graden du vill ha.

För sås: gräddfil, majonnäs, dill, salt, peppar, citron.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Knappast. Inte om man har ett tjockt lager smör ovanpå.

Då får det vara flera decimeter tjockt. Den tempen och tiden stämmer mer in på en hel kyckling, inte en ~ 100gr bit lax.

Visa signatur

Meh

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zadde:

Då får det vara flera decimeter tjockt. Den tempen och tiden stämmer mer in på en hel kyckling, inte en ~ 100gr bit lax.

Han kanske tänker en laxsida?? Även då är 200 i 50 min lite väl mycket...

Permalänk

Försöker undvika att steka saker Jag är helt noob..... har inte ens stekt kyckling i stekpannan på 20 år, bara korv

Permalänk
Avstängd
Skrivet av FX9:

Knappast. Inte om man har ett tjockt lager smör ovanpå.

Icas recept på en hel laxsida säger 25 min i 175 °C...

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Medlem
Skrivet av lasseedsvik:

Hittade en oöppnad termometer jag impulsköpte typ för 18år sen...

<Uppladdad bildlänk>

Känns lite som den är för tjock för att ha i de där 3-4 filéerna man köper av lax nu för tiden......... kanske en sån där sticka man sticker och ser temperatur direkt.... men det funkar ju inte i ugn..... speciellt för mig, skulle öppna och prova var 45e sekund så "det inte går åt helvete", men vilket skulle göra att det går åt helvete...... anyways.....

Den där skall du ha sittande i fisk/kött biten när du använder den, proben skall gå fint att ha den i ugnen också (står ju 300C på kabeln), men låt resten vara utanför i alla fall
Se bara till att få spetsen så nära centrum som möjligt i biten för bästa resultat.

Sedan är ju tid och temperatur på ugnen rätt så irrelevant ifall man använder en termometer, dock så brukar det bli saftigare (och ta längre tid) om man har lägre temperatur på ugnen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lasseedsvik:

Försöker undvika att steka saker Jag är helt noob..... har inte ens stekt kyckling i stekpannan på 20 år, bara korv

Kanske dags att börja, finns mängder med guider på youtube. Annars be din kompis som tipsade dig om denna rätt att visa dig?

Visa signatur

Meh

Permalänk
Skrivet av Zadde:

Kanske dags att börja, finns mängder med guider på youtube. Annars be din kompis som tipsade dig om denna rätt att visa dig?

Absolut.... men grejen är att jag är fattig så in i helvete. Så jag vill inte misslyckas med att laga lax 2 gånger på raken. Är man sjukskriven så är det ett helvete med 11k in per månad. Tyvärr Men jag förstår vad du menar och jag kollar videor också

Permalänk

Verkar som AI är lika oduglig som jag....

63C... really?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lagerlöf:

Icas recept på en hel laxsida säger 25 min i 175 °C...

Dom får väl tillaga det som dom vill.

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem

Lite OT men med en historia kopplad till lax.

Jag köpte mig en hel laxsida efter att inte ha ätit lax på så otroligt länge efter att ha sett det på extrapris, fantastiskt tänkte jag! Köttfanatiker som man är så tänkte jag att jag kör den i ett tempererat vattenbad, även kallat souse vide för gemene man (inklusive mig, ville bara inte bli rättad av någon expert). Pillade i lite citroner, salt och peppar och en klick smör för att sen vakuumförpacka den och starta processen.

20 minuter och 56 grader senare eller hur det nu var så var den klar, laxen som lovordades på internet. Ut kom den den mest slemmiga fiskbit jag någonsin sett och den smakade helt vidervärdigt, så illa att den pratas om här i hemmet emellanåt och har blivit en slags anekdot varje gång jag och min flickvän ser en bit lax.

Istället hittade jag det vita guldet, havets platina och kronjuvel - torsken.

Vilken fantastisk fisk, ska tydligen innehålla mindre kvicksilver, annat junk och är inte uppväxt på antibiotika på någon odlingsfarm.

Så vad har torsk med det här att göra tänker du? Jo, du ska få ett busenkelt recept.

800-1200g torsk
1 ägg per 400g torsk
1tsk paprikapulver per 400g
1/3 av en 125g parmesanost per 400g
1tsk lökpulver per 400g
1tsk vitlökspulver per 400g
1/2 tsk peppar för 800g
1/2 citron per 600g
Salt till smak, jag brukar köra en halv eller lite mer av en tesked till 800-1200g

1. Tina fisken och torka av den i papper.
2. Sätt ugnen på 175C
2. Riv parmesanosten och lite citronskal och blanda det med övriga kryddor i en tallrik och ställ åt sidan.
3. Knäck äggen, vispa dom i en bunke tills det är blandat och ställ åt sidan.
3. Ta en torskfile, lägg den bunken med ägg tills den är täckt
4. Lägg torsken i kryddorna, ta en sked och vänd lite på biten och släng på lite av kryddblandningen
5. Lägg i en ugnsform
6. Upprepa tills torsken är borta och kläm över citronen saften jämt fördelat över filéerna.
7. In i ugnen, 175C 15-20 minuter.

Voila, superenkel och god fisk som är fullpackad med ett fullvärdigt protein.

Kall sås till? Lugnt, jag har det också.

2.5dl creme fraiche / gräddfil
2msk majonäs (Inte rågade, men upp till dig egentligen)
2-4 ägg (Upp till dig, jag kör 4)
1 paket á 40g dill
50-100g saltgurka som du hackar till småbitar
En skvätt citron
En skvätt peppar, typ en nypa
En skvätt salt, typ två nypor

Blanda i en bunke, vispa runt och servera.

Edit: Båda recepten håller cirka 5 dagar i kyl, åt en låda i förrgår som stått i 6 dagar och den slank ner men var absolut inte i toppklass längre.

Edit2: Räknar du ditt protein så väg fisken efter upptining, varje fryst ryggfilé jag tinar upp väger mellan 320-350g. Mitt bästa tips är att köpa färskt till extrapris och frysa in själv och slippa den här satans vattenvikten, mygleriet eller vad man nu vill kalla den här ständiga vattenvikten på fryst torsk eller kyckling.

Edit3: Glöm för tusan inte bort att koka äggen och sedan hacka dom i småbitar innan du blandar dom i såsen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av FX9:

Dom får väl tillaga det som dom vill.

Jo men en laxbit som ska vara i ugn i 50 minuter kommer inte vara ätbar. Dumt att ge dåliga tips till snubben som säger att han är dålig på att laga mat

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Skrivet av modular:

Lite OT men med en historia kopplad till lax.

Jag köpte mig en hel laxsida efter att inte ha ätit lax på så otroligt länge efter att ha sett det på extrapris, fantastiskt tänkte jag! Köttfanatiker som man är så tänkte jag att jag kör den i ett tempererat vattenbad, även kallat souse vide för gemene man (inklusive mig, ville bara inte bli rättad av någon expert). Pillade i lite citroner, salt och peppar och en klick smör för att sen vakuumförpacka den och starta processen.

20 minuter och 56 grader senare eller hur det nu var så var den klar, laxen som lovordades på internet. Ut kom den den mest slemmiga fiskbit jag någonsin sett och den smakade helt vidervärdigt, så illa att den pratas om här i hemmet emellanåt och har blivit en slags anekdot varje gång jag och min flickvän ser en bit lax.

Istället hittade jag det vita guldet, havets platina och kronjuvel - torsken.

Vilken fantastisk fisk, ska tydligen innehålla mindre kvicksilver, annat junk och är inte uppväxt på antibiotika på någon odlingsfarm.

Så vad har torsk med det här att göra tänker du? Jo, du ska få ett busenkelt recept.

800-1200g torsk
1 ägg per 400g torsk
1tsk paprikapulver per 400g
1/3 av en 125g parmesanost per 400g
1tsk lökpulver per 400g
1tsk vitlökspulver per 400g
1/2 tsk peppar för 800g
1/2 citron per 600g
Salt till smak, jag brukar köra en halv eller lite mer av en tesked till 800-1200g

1. Tina fisken och torka av den i papper.
2. Sätt ugnen på 175C
2. Riv parmesanosten och lite citronskal och blanda det med övriga kryddor i en tallrik och ställ åt sidan.
3. Knäck äggen, vispa dom i en bunke tills det är blandat och ställ åt sidan.
3. Ta en torskfile, lägg den bunken med ägg tills den är täckt
4. Lägg torsken i kryddorna, ta en sked och vänd lite på biten och släng på lite av kryddblandningen
5. Lägg i en ugnsform
6. Upprepa tills torsken är borta och kläm över citronen saften jämt fördelat över filéerna.
7. In i ugnen, 175C 15-20 minuter.

Voila, superenkel och god fisk som är fullpackad med ett fullvärdigt protein.

Kall sås till? Lugnt, jag har det också.

2.5dl creme fraiche / gräddfil
2msk majonäs (Inte rågade, men upp till dig egentligen)
2-4 ägg (Upp till dig, jag kör 4)
1 paket á 40g dill
50-100g saltgurka som du hackar till småbitar
En skvätt citron
En skvätt peppar, typ en nypa
En skvätt salt, typ två nypor

Blanda i en bunke, vispa runt och servera.

Edit: Båda recepten håller cirka 5 dagar i kyl, åt en låda i förrgår som stått i 6 dagar och den slank ner men var absolut inte i toppklass längre.

Edit2: Räknar du ditt protein så väg fisken efter upptining, varje fryst ryggfilé jag tinar upp väger mellan 320-350g. Mitt bästa tips är att köpa färskt till extrapris och frysa in själv och slippa den här satans vattenvikten, mygleriet eller vad man nu vill kalla den här ständiga vattenvikten på fryst torsk eller kyckling.

Edit3: Glöm för tusan inte bort att koka äggen och sedan hacka dom i småbitar innan du blandar dom i såsen.

Tack för ett stort och sjukt utförligt recept! Ska prova det någon gång Tack!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lagerlöf:

Jo men en laxbit som ska vara i ugn i 50 minuter kommer inte vara ätbar. Dumt att ge dåliga tips till snubben som säger att han är dålig på att laga mat

Ursäkta men...nu är du bara dum.
Det är fullt ätbart, jag har tillagat det så länge och det blir jättegott.
Du är välkommen att testa själv.

Vad har du för bevis att det inte är ätbart? Testa själv innan du försöker skjuta ner ett förslag.

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Ursäkta men...nu är du bara dum.
Det är fullt ätbart, jag har tillagat det så länge och det blir jättegott.
Du är välkommen att testa själv.

Vad har du för bevis att det inte är ätbart? Testa själv innan du försöker skjuta ner ett förslag.

Måste nog hålla med @Lagerlöf. Lagar en hel del fisk och fisken blir inte bra om man tillagar den för länge. Kanske du tycker den är OK men just lax blir otroligt torr om man tillagar den så länge. Fiskkött blir fort färdigt. Tycker 25 min i 175 °C eller 15 - 20 min i 200 °C (som i andra recept) låter bra. Dessutom är lax en fet fisk så en massa extra fett låter inte heller som en höjdare. Men det är ju bara vad jag tycker, Du får naturligtvis äta vad du gillar. Men ditt råd till @Lagerlöf kan ju ges till dig också. Testa att laga till laxen kortare tid. Du kanske blir förvånad (och frälst...).

Permalänk
Medlem
Skrivet av lasseedsvik:

Försöker undvika att steka saker Jag är helt noob..... har inte ens stekt kyckling i stekpannan på 20 år, bara korv

Testa! Man blir inte en bra kock av att låta bli. Och mitt råd är att inte köpa färdig citronpeppar som faktiskt inte innehåller citron alls. Ha isället lite salt, lite peppar, använd ett zestjärn för att riva lite citronskal på fisken innan den ska in i ugnen eller stekpannan och droppa på lite citronjuice när fisken precis är klar.
Själv gillar jag att laga mat av alla sorter men det var roligare när vi var många som skulle äta maten och alla hjälpte till. Jag brukar utgå från recepr från ICA, Coop eller liknande och experimentera lite. Det brukar aldrig bli exakt efter receptet.
Dags att börja! Våga testa!

Permalänk
Skrivet av serafim:

Testa! Man blir inte en bra kock av att låta bli. Och mitt råd är att inte köpa färdig citronpeppar som faktiskt inte innehåller citron alls. Ha isället lite salt, lite peppar, använd ett zestjärn för att riva lite citronskal på fisken innan den ska in i ugnen eller stekpannan och droppa på lite citronjuice när fisken precis är klar.
Själv gillar jag att laga mat av alla sorter men det var roligare när vi var många som skulle äta maten och alla hjälpte till. Jag brukar utgå från recepr från ICA, Coop eller liknande och experimentera lite. Det brukar aldrig bli exakt efter receptet.
Dags att börja! Våga testa!

Citronpeppar innehåller inte citron? Låter som en konspirationsteori från Trump lol

Permalänk
Medlem
Skrivet av lasseedsvik:

Citronpeppar innehåller inte citron? Låter som en konspirationsteori från Trump lol

Sett till vanlig färdig på burk så är det väl minimal citronhalt:
"Salt, svartpeppar (33%), syra (citronsyra), lök, socker, citronjuicepulver (0,5%)."

(från https://www.santamariaworld.com/se/produkter/citronpeppar/ )

Så ja, mest en syrlig salt+peppar-blandning. (Vilket inte är helt fel, men om man vill ha citronsmak också så får man nog ordna det själv)

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem

Jag brukar dutta med fingret på fiskfiléerna om de är färdigstekta i ugnen. Och de brukar kännas mjuka så de nästan vill falla sönder, vid ett lätt tryck. Känslan eller vad som observeras är lik en välfylld kudde med något mjukare material som du trycker på. (hjälper säkerligen inte)

Fisk brukar dock inte vara genomstekt om köttet verkar fjädrande.

Lax går väldigt fort att steka i ugnen, och jag brukar köra på 170C nånstans. Tiden är okänd. Går det inte bra den här gången, så lär det gå bättre nästa gång.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lasseedsvik:

Citronpeppar innehåller inte citron? Låter som en konspirationsteori från Trump lol

Nej det är delvis riktigt, Citronpeppar innehåller Citronsyra, vilket kan framställas av citroner, men oftast inte är det.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Citronsyra

Skrivet av lasseedsvik:

Vilken kall sås till?

Bara gräddfil?

hollandaisesås brukar jag ha, ganska lätt att svänga ihop, eller köpa färdigt..

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk

Tack alla för era inputs...

Lets leave it as this

Permalänk
Medlem

200g varmluft, 20 min - inte svårare än så Sambon min steker laxen (vilket hon gjorde ikväll) och det är också supergott. Men lax är svårt att misslyckas med.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl