Lite OT men med en historia kopplad till lax.
Jag köpte mig en hel laxsida efter att inte ha ätit lax på så otroligt länge efter att ha sett det på extrapris, fantastiskt tänkte jag! Köttfanatiker som man är så tänkte jag att jag kör den i ett tempererat vattenbad, även kallat souse vide för gemene man (inklusive mig, ville bara inte bli rättad av någon expert). Pillade i lite citroner, salt och peppar och en klick smör för att sen vakuumförpacka den och starta processen.
20 minuter och 56 grader senare eller hur det nu var så var den klar, laxen som lovordades på internet. Ut kom den den mest slemmiga fiskbit jag någonsin sett och den smakade helt vidervärdigt, så illa att den pratas om här i hemmet emellanåt och har blivit en slags anekdot varje gång jag och min flickvän ser en bit lax.
Istället hittade jag det vita guldet, havets platina och kronjuvel - torsken.
Vilken fantastisk fisk, ska tydligen innehålla mindre kvicksilver, annat junk och är inte uppväxt på antibiotika på någon odlingsfarm.
Så vad har torsk med det här att göra tänker du? Jo, du ska få ett busenkelt recept.
800-1200g torsk
1 ägg per 400g torsk
1tsk paprikapulver per 400g
1/3 av en 125g parmesanost per 400g
1tsk lökpulver per 400g
1tsk vitlökspulver per 400g
1/2 tsk peppar för 800g
1/2 citron per 600g
Salt till smak, jag brukar köra en halv eller lite mer av en tesked till 800-1200g
1. Tina fisken och torka av den i papper.
2. Sätt ugnen på 175C
2. Riv parmesanosten och lite citronskal och blanda det med övriga kryddor i en tallrik och ställ åt sidan.
3. Knäck äggen, vispa dom i en bunke tills det är blandat och ställ åt sidan.
3. Ta en torskfile, lägg den bunken med ägg tills den är täckt
4. Lägg torsken i kryddorna, ta en sked och vänd lite på biten och släng på lite av kryddblandningen
5. Lägg i en ugnsform
6. Upprepa tills torsken är borta och kläm över citronen saften jämt fördelat över filéerna.
7. In i ugnen, 175C 15-20 minuter.
Voila, superenkel och god fisk som är fullpackad med ett fullvärdigt protein.
Kall sås till? Lugnt, jag har det också.
2.5dl creme fraiche / gräddfil
2msk majonäs (Inte rågade, men upp till dig egentligen)
2-4 ägg (Upp till dig, jag kör 4)
1 paket á 40g dill
50-100g saltgurka som du hackar till småbitar
En skvätt citron
En skvätt peppar, typ en nypa
En skvätt salt, typ två nypor
Blanda i en bunke, vispa runt och servera.
Edit: Båda recepten håller cirka 5 dagar i kyl, åt en låda i förrgår som stått i 6 dagar och den slank ner men var absolut inte i toppklass längre.
Edit2: Räknar du ditt protein så väg fisken efter upptining, varje fryst ryggfilé jag tinar upp väger mellan 320-350g. Mitt bästa tips är att köpa färskt till extrapris och frysa in själv och slippa den här satans vattenvikten, mygleriet eller vad man nu vill kalla den här ständiga vattenvikten på fryst torsk eller kyckling.
Edit3: Glöm för tusan inte bort att koka äggen och sedan hacka dom i småbitar innan du blandar dom i såsen.