Inlägg

Inlägg som Igelkotten Igge har skrivit i forumet
Av Igelkotten Igge
Skrivet av JD:

Bara för att man har en riskokare hemma, betyder inte att det är helt onödigt att kunna använda en kastull...

Vad vill du säga med det?

Skrivet av Paddanx:

Du som SSK måste både kunna tolka en journal, läsa en läkares usla handstil och kunna skriva rapporter och annat... allt för hand. Journalen må vara mer och mer elektronisk idag, men 100% är den inte. Skriver du slarvigt på en beställning eller ordination så kan en patient få fel dos eller fel sak, vilket kan få katastrofala följder.

Fast det är ju inte sant, sedan många år sker all journalföring på datorn. Det som inte skrivs in elektroniskt "har aldrig hänt". Vissa läkare efterfrågar pappersblanketter för läkemedelsordination men vi sjuksköterskor hänvisar till datorsystemet vilket ingen läkare protesterar över, de tror att vi föredrar pappersblanketter... Undantaget (vad jag vet) är vissa akutmottagningar som fortfarande skriver pappersjournal vid ankomst för att snabba upp processen, men återigen så efterfrågar jag syftet av att kunna skriva "bra". De flesta människor, även äldre skriver "fult". Antingen skriver du läsbart för utomstående eller så gör du inte det. Har du klarat av grundskolan så tar jag för givet att du kan skriva läsbart och det nöjer jag mig med.

Skrivet av AMD-FX:

Fördelen med datorer är ju att det är lättare att redigera text. Ser ju inte så snyggt ut att hålla på att sudda och ha sig på papper om man måste skriva om texten.

Absolut, jag ser ett syfte att kunna skriva bra för hand om jag vill skriva ett långt vykort och vill undvika kladd eller tipex. "Problemet" är att jag aldrig skriver vykort då det finns bättre sätt att kommunicera. Så syftet med "bra" handstil är fortfarande oklar för mig.

Av Igelkotten Igge
Skrivet av Rasmus117:

Tycker att datorer inte hör hemma i klassrummen såvida de inte specifikt skall användas. Jag ser själv på yngre i min släkt när de ska skriva för hand att de skriver väldigt dåligt, det är då för att de inte längre skriver för hand i skolan.

Vad är syftet med att kunna skriva "bra" för hand i dagens samhälle? I slutet av min ssk-utbildning hade jag inte ens med en penna till föreläsningar eller seminarium och c-uppsatsen genomfördes helt utan fysiska ting förutom min dator. Att gå över från ett block till anteckningar på datorn var det bästa jag har gjort!

Av Igelkotten Igge

Raspberry pi 3, brus i ljudet

Hejsan!

Jag har en Raspberry pi 3 som kör RetroPie, i testfasen använde jag en HDMI-skärm med inbyggda högtalare och då fungerade ljudet klanderfritt. Det var en skärm ej lämplig till min RetroPie så jag införskaffade en äldre DVI/VGA skärm och ett par enkla högtalare som drivs genom USB och använder 3.5mm kontakt för ljudet.
Det första jag gjorde var att skruva isär högtalarna för att kunna montera dem i mitt chassi men märker direkt ett konstant bakgrundsbrus i ljudet, 'noise'. Jag var rädd för att jag hade förstört något när jag demonterade högtalarna så jag köpte ett annat par snarlika högtalare i en annan butik.
Exakt samma brus här!

När jag googlade så verkar det vara "välkänt" om 3.5 porten används för ljud. Lösningen var att lägga till "disable_audio_dither=1" i config.txt. Det hjälpte inte alls.

Trött som jag var på detta så köpte jag en HDMI->VGA adapter men inbyggd 3.5mm kontakt för att få ljudet genom HDMI porten. Trots det så finns samma brus här.

Vad ska jag göra?

Edit:
Bruset är väldigt påtagligt och huvudvärksframkallande.

Mvh

Av Igelkotten Igge

Jag spelade lite Dota (1) och HoN för länge sedan för att nu börjat lira Dota 2... Min första fundering är grejen med "runes" i början. I ettan och HoN fick mid slåss om dem i lugn och ro. I Dota 2 är halva lagen kring första runes, har det hänt något i tvåan? Har det alltid varit så?

Av Igelkotten Igge

Rädda sista datan på en felande hårddisk?

Hejsan!

Fått en extern USB hårddisk av en bekant, hårddisken dyker inte upp i datorn när den ansluts. Jag öppnade upp chassit och fann en standard 3,5" IDE hårddisk och köpte en IDE-SATA adapter på Kjell&Co. Då lyckades jag få liv i den!
Cirka 150gb bilder, jag satte igång en vanlig kopiering i windows och gick till jobbet. När jag kom tillbaka var explorer.exe extremt segt och överföringen hade stannat. Gick inte längre att navigera normalt i utforskaren.

Jag startade om datorn. Nu vill mitt bios/moderkort reparera hårddisken, när det är klart (~2 timmar) så startar datorn om och vill reparera igen.
Om jag väljer att avbryta repareringen så fastnar Windows i booten med att bara tänka en massa...

Jag är fullt medveten om att stor del av datan troligtvis är kaputt, men hur räddar jag resterande del?

Windows 10 Home
Asus Z170 Pro Gaming

Av Igelkotten Igge

Jag köpte ett Pok3r för ett tag sedan och är verkligt riktigt nöjd. Tyvärr så saknar jag ett större tangentbord mer än vad jag trodde. Jag vill ha ett vitt tangentbord, blåa brytare, gedigen känsla och ISO-layout, helst Nordic layout på PBT caps. Vad hade ni rekommenderat? Fullt medveten om att jag kan behöva köpa knapparna separat och skickas runt jorden.

Av Igelkotten Igge
Skrivet av Swedman18:

Varför??

För att det är dags att gå vidare. USB-C kan erbjuda samma funktionalitet samt mycket mycket mer. Sen vilken port Apple väljer i sin telefon är en annan femma.

Av Igelkotten Igge

Någon här som har köpt från svensk butik, testat och fått det att fungera? Jag skulle behöva ungefär 15 meters längd.

När jag läser runt är det många som testar, vissa får det att fungera men hänvisar oftast till Amazon i USA på diverse produkter.

https://www.reddit.com/r/Vive/comments/4dq00o/what_worked_for...

Av Igelkotten Igge

Meningslös tävling som endast finns för att ge reklam åt Intel?

Av Igelkotten Igge
Skrivet av AkP86:

@Igelkotten Igge: Tack, va kul! Det är väldigt enkelt att bygga faktiskt, enda som tar lite tid är snickeriet. Har inte vägt den än men den är TUNG, MDF är ju inte precis lätt. Klart den går att flytta men det är nog inget man tar med sig till polarna direkt :D. Det som är skönt är ju att det bara behövs en sladd till maskinen och ett strömuttag så är man igång.

Håller på att bygga en ny mindre 1 player variant i furu som jag tänkt betsa och lacka. Kommer ut ett galleri på den med, när den är klar... när nu det blir :D.

Aha, bra att veta. Vad hade du gjort annorlunda om du skulle gjort om det? Du tyckte till exempel att sidopanelerna var tunna. Var det på grund av utseendet eller hållfastighet?

Skrivet av AkP86:

@Oakhill: Tack! Kul att du också håller på med något liknande.

För att få bort reflexfiltret från panelen behöver man plocka bort plasthöljet och även själva metallramen runt panelen så att du ser kanterna på reflexfiltret. Va försiktig när du plockat isär skärmen, har för mig att man kan få sig en kyss från nån konding om man är oförsiktig. Sen lägger man fuktiga trasor ovanpå hela panelytan och låter ligga i några timmar. Jag lät mina trasor ligga i ca. 3 timmar. Tog wetextrasor och mättade dom med vatten utan att det rinner vatten från dom. Dom håller en hel del fukt därav håller dom sig blöta länge. Sen pillar man försiktigt upp en kant och drar långsamt bort filtret. Man får vara väldigt försiktig så man inte skadar polariseringsfiltret(tror jag det är) som sitter under. släpper det inte lätt så får man blötlägga längre tid. Sen är det bara att montera tillbaka det som behövs för bygget. Blir mycket bättre bild men reflexer slipper man inte längre, dock är det värt det alla gånger.

Folieringen är i sig inte speciellt svår, en mjuk skrapa och varmluftspistol (hårtork funkar) behövs, även nya brytbladsknivar. Beror lite på vilken vinyl man väljer, finns kolfibervinyl med luftkanaler och då är det såklart lättare att få ut luftbubblorna. Den är nog lite dyrare än Biltemas variant. En blank lackfärg under så fäster vinylen bra, fäste inte alls bra på grundfärgen.

Hoppas det var lite till hjälp och at bygget går bra! Hoppas även på ett galleri

Jag har inte sett något annat bygge där de plockar bort denna film... Är det vanligt eller ens viktigt?

Är vinylen tålig mot slitage?

4:3 skärmar känns omöjliga att få tag i, har bara en 24". Hade du satt den i landskap eller porträtt, eller satt "ramar" så det blir 4:3?

Av Igelkotten Igge

Vad väger maskinen, är den så pass portabel man önskar? Mycket snyggt projekt! Ger mycket inspiration

Av Igelkotten Igge

Redan dag ett försökte jag installera Windows 10 på min stationära dator, då hade jag redan Windows 8.1 (laglig, svensk) installerat. Uppdateringen misslyckades, bara svart bild och strax därefter är jag tillbaka i bios och nästa försök hamnar i "automatic repair" som misslyckades och Windows 10 tog bort sig självt och jag var tillbaka i Windows 8.1.

Jag tänkte att några drivrutiner spökade och sköt det på framtiden. Nu gjorde jag ett nytt försök med helt ny installation av Windows 10 på en annan hårddisk. Samma sak händer, efter bios är skärmen svart en stund för att därefter startas datorn om och "automatic repair" kommer igång.

Kan jag få fram något felmeddelande eller måste jag börja koppla loss enheter från datorn tills den startar korrekt?

Av Igelkotten Igge
Skrivet av GamerViking:

är det nån som har fått någon information om när man kan tänkas få sin HTC VIVE beställde min 05/04/2016 pengarna är reserverade men inte dragna änu och ingen shiping mail med tracking numer har jag fått heller

Jag beställde min ~10 mars och fått besked på att den kommer inom en vecka.

Tyvärr så fick jag reda på att den sannolikt kommer en eftermiddag som jag inte är hemma, kommer DHL att leverera en annan dag eller behöver jag hämta paketet på deras "central"?

Av Igelkotten Igge
Skrivet av Ozzed:

Det var tråkigt att höra. Lionhead har alltid framstått som en såndär spelstudio som folk har kul på jobbet på. Nu går en epok i graven.

Tråkigt att de bara lägger ner istället för att hitta köpare. Men med tanke på den neoliberalism som växer sig allt starkare bland folk så kommer väl de flesta bara tycka att Microsoft såklart får göra som de vill och att det viktigaste är att aktieägarna får sin utdelning.

På svenska heter det Nyliberalism och som anhängare till den känner jag att jag inte riktigt förstår vad du klagar på? Vad är problemet i att Microsoft lägger ner istället för att sälja? Nyliberalism betyder att staten inte lägger sig i kapitalismen utan låter den klara sig själv. Om det hade funnits nyliberalism så kunde Du, Din granne, ett annat spelföretag utveckla ett spel vid namn "Fable Legends" eller "B&W 3". Så länge ni inte skadar andra lägger sig staten helt enkelt inte sig i vad ni väljer att kalla era spel för. Om ni på något sätt hade kommit över källkoden till "Fable Legends" är det fortfarande fritt fram för er att sälja spelet bäst ni vill. Microsofts enda motangrepp blir att försöka hitta den som stal koden från början, resten är lagligt enligt Nyliberalismen.

Jag TROR att du är rädd för att Microsoft inte säljer rättigheterna till spelen osv osv osv? Det är ett problemet som enbart existerar på grund av statliga regleringar och det har inget med nyliberalism att göra. Som du sannolikt själv inser skulle aktieägarna bli otroligt arga om det någonsin införs nyliberalism.

Av Igelkotten Igge

Interpupillärt avstånd på Rift och Vive?

Hejsan hoppsan!

Jag är tjockhuvad och det kanske är kroppens sätt att få plats med mer hjärna för att kompensera dess låga funktion. Men i vilket fall så medför det att avståndet mellan mina pupiller är lite större än snittet. Billigare kikare brukar ha ett pupillavstånd på upp till 68mm och det har även Oculus DK2 om jag läser rätt, detta är för litet för mig och ger suddig bild. Det finns speciella saker att beställa till DK2 som kan justera pupillavståndet några extra mm mer och mindre.

Hur ser det ut med Rift och Vive? Finns det några officiella siffror på vilka avstånd de stödjer? Någon här som har bredare alternativt smalare avstånd och har testat något utav dessa VR?
Alla synpunkter mottages tacksamt!

Interpupillärt avstånd https://www.google.se/search?q=Interpupillärt+avstånd
Pupillary distance https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pupillary_distance
Interpupillary distance IPD https://en.m.wikipedia.org/wiki/Interpupillary_distance

Av Igelkotten Igge

Enkel guide för att konfigurera Synology NAS på ett bra sätt?

Hejsan! För några år sedan så köpte jag en DS413j, jag bara satte i några diskar och körde igång installationen. Efterhand så märkte jag fler och fler "misstag" som jag gjorde, skapade lite nya användare och diverse grupper med olika behörigheter, nya virtuella diskar/mappar... Allt fungerar men när jag loggar in i DSM idag genom webbläsaren så ser det ut som kaos och jag har ingen överblick. Nu vill jag gå över till RAID för säkerhet och funderar på att göra om allt från början.
Jag kan klara av det själv men är inte alls kunnig på området. Bör varje "tjänst" cloud/ftp/plex/ds/osv ha en egen användare? Bör jag använda grupper? Bör jag skapa "folders" i file station?
Jag har som sagt massa frågor för att få lite mer logik bakom det. Finns det någon enkel översiktsguide för detta, gärna från ruta 0 till en komplett NAS med massa funktioner korrekt installerade. På Synologys hemsida hittar jag bara specifika guider för att "komma igång" med en viss tjänst i taget.

Mvh!

Av Igelkotten Igge
Skrivet av BasseBaba:

Vem är egentligen den tilltänkte konsumenten?
Det kommer säkert sälja, och det är ju en intressant produkt. Men eftersom man inte kan ersätta sin vanliga skärm med VR

Framöver ser jag det som en självklarhet att operativsystem stödjer VR, gör inte du det? Känns som att behovet av fler än en skärm sjunker med VR?

Av Igelkotten Igge
Skrivet av strejf:

Jaha det här blev ju en uppenbar flopp. Tråkigt.

Skickades från m.sweclockers.com

På vilket sätt är det en flopp? Alldeles för billigt så att leveransen för "pre order" nu är flyttat fram 3 månader?

Av Igelkotten Igge
Skrivet av Nisse-Tuta:

Processor och framförallt den värme som produceras.
Sony A7sii överhettar i 4K 25fps efter bara några minuter. Och då är det sjukt klen bitrate. Min kamera klara 3K i 60fps men då väger den ett par kilo och har ett rejält fläktsystem.

Det var intressant att höra, kan hänga ihop!

Skrivet av mrqaffe:

Det blir så kort exponeringstid med höghastighetskameror så det krävs oerhört mycket ljus eller en enormt ljuskänslig sensor, det är inte lätt att lösa nått av det om det ska vara billigt och batteridrivet och klara av att spela in en längre tid än bråkdels sekunder.

Det kan jag förstå med t.ex. mobiltelefoner, men borde inte sensorn i en dyrare DSLR vara tillräckligt ljuskänslig? Annars är det lätt att köpa ett ljusstarkt objektiv och filma i solljus?

Av Igelkotten Igge

Vad förhindrar video med tusentals bilder/sek i kameror?

Mycket möjligt att detta är fel forumdel.

Jag anser att väldigt många vill filma saker i slow-motion, likt "The Slow Mo Guys" på Youtube. Jag har full förståelse för att 10 000 bilder/sek i 4k eller 1080p kräver väldigt dyr utrustning. Men varför kan inte t.ex. dagens DSLR ens filma i 500 b/s i 240p? Jag undrar helt enkelt var begränsningen ligger och på vilket sätt. (Sensorn, bandbredden, osv osv)

Mvh!