Inlägg

Inlägg som Erik_T har skrivit i forumet
Av Erik_T

Två loopar. En par rad som skall skrivas ut.
Det är nog det enklaste sättet.

Av Erik_T
Skrivet av SuperSverker:

Varför ska man fokusera på att lära ut FORTRAN eller BASIC istället för att utveckla utbildningen med tiden?
(Ja, jag vet att exemplet tar ut svängarna, men jag försöker påvisa en poäng )

Syftet är att lära ut programmering, inte programmeringsspråk. Programmeringsspråk kommer och går, och kan man ett par stycken går det snabbt att lära sig fler.

När jag läste på Datavetenskapligt Program för ett antal år sedan så var språket på de inledande programmeringskurserna Standard ML.
Ett av skälen till att välja just det som första språk var att nästan inga studenter hade stött på det tidigare, så det var inte så stor skillnad i förkunskaper. (Innan dess hade de Scheme som första språk.)
Ett annat, och viktigare, skäl till just de språken var nog att det tvingade studenterna att lära sig viktiga koncept som rekursion redan från början.

På civilingenjörsutbildningarna vet jag att de en gång i tiden (tidigt 90-tal) hade Pascal att börja med, som senare byttes ut mot C++, och idag tror jag det är Java eller C#.

Fortran förekom också, och förekommer säkert idag med, men då på senare kurser inriktade mot högprestandaberäkningar.

Av Erik_T

Förutom batteriet så håller telefoner lika länge som datorer. Så 10 år eller mer kan man nog räkna med att den håller rent fysiskt.

Vad gäller säkerhetsrisker så beror det ju på dels hur länge tillverkaren stöder telefonen med OS-uppdateringar, och dels vilka typer av sårbarheter som upptäcks i äldre versioner av systemet. Många sårbarheter ligger ju inte i själva systemet utan i olika appar, och så länge de kan uppdateras så kan man ju undvika sådana problem.

Av Erik_T
Skrivet av SuperSverker:

Något jag har lärt mig efter min IT-relaterade utbildning är att mer eller mindre alla skolor är 10 år minst efter i sina utbildningar. Finns vissa undantag som är oerhört aktuella och fräsha men majoriteten pular fortfaranre runt med MySQL och PHP av den stora anledningen att det är enkelt att börja med och lägger en grund.

För att inte tala om att den stora tröga majoriteten av företag använder just oerhört utdaterade språk och metoder idag...

Är det universitetsutbildningar så är det inte ens meningen att de skall vara helt aktuella. Inte så att det gör något om de är akuella, men syftet är inte att lära ut specifika programmeringsspråk eller program, utan att lära ut principerna bakom.

Av Erik_T
Skrivet av hznn:

https://gyazo.com/54a3f73c3d88967a7af57ab1ea53961a

ja du ser ju priserna för CL14 och minst 3600Mhz

Med tanke på att man kan få CL 16 och 3600MHz för mindre än halva det priset, så är de där minnena definitivt inte prisvärda. I synnerhet inte om de skall ersätta existerande och fungerande minnen.
Men, om du råkar ha ett par tusenlappar över som ligger och bränner i fickan, och du känner att du bara måste pressa ut lite mer prestanda ur din dator, så go ahead.

Av Erik_T

Värt och värt.
Beror på hur mycket pengar du har över att spendera. Och naturligtvis på vad minnena ifråga kostar.
Rent generellt så är de allra snabbaste minnena inte värda sitt pris, men de som ändå köper sådana minnen gör uppenbarligen en annan bedömning.

Av Erik_T

Du kommer inte att få några stora prestanda förbättringar av snabbare minne. Knappast så stora att det är värt att köpa nya minnen bara för den saken.

Värt att notera i sammanhanget är att CL 16, 3200MHz och CL18, 3600MHz har precis lika stor latency räknat i nano-sekunder.

Av Erik_T
Skrivet av snajk:

Många affärer verkar ha gått över till e-ink-prisskyltar på hyllorna, vilka borde kunna hållas uppdaterade (vad är annars meningen med dem?).

Skulle man kunna tycka, men jag råkade häromveckan ut för en sådan skylt som inte matchade priset i kassan. När jag påpekade skillnaden så fick jag köpa varan för det (lägre) priset som stod vid hyllan, och kort därefter blev det priset uppdaterat till det nyare, högre, priset som redan fanns i kassans datasystem.

Av Erik_T

Med tanke på hur pass ofta jag upptäcker att att prisangivelsen på hyllan för en vara inte stämmer med priset i kassans datorsystem, så skulle jag inte våga lita på att en sådan publicerad prislista stämmer med verkligheten.

De flesta butiker har annonser ute och/eller en hemsida där man kan hitta diverse erbjudanden. Även om det inte ger en fullständig bild, så brukar det räcka rätt långt för att få en uppfattning om allmänna prisläget i den butiken relativt andra.

Sedan så har ju olika matkedjor lite olika utbud, så en prisjämförelse rakt av är inte alltid så uppenbart hur det skall göras.

Av Erik_T

Notera att det rör sig om K6-2+ processorer, inte vanliga K6-2. K6-2+ är baserad på K6-3+, men med halverad L2-cache.

Av Erik_T
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

De hittar på nya tekniker för att krympa lite mer, sedan bygga på höjden med 3D. Men detta går bara till en viss del. Och frågan jag undrar när det tar stop?

Folk har hävdat sedan urminnestider att en viss mängd minne är otroligt mycket, t.ex. 512byte ram som vissa mikrodatorer hade var gigantisk. Men behovet har fullkomligt skenat iväg.

Skenandet har stoppat. Helt stopp kommer det aldrig att ta - det finns alltid saker man kan tänkas vilja göra som fungerar bättre med mer minne, precis som det alltid kommer att finnas önskemål om snabbare datorer.
Men 16GB har varit fullt tillräckligt för de flesta i rätt många år nu. Gör du inget särskilt minneskrävande så räcker 8GB bra.

Av Erik_T

Det är knappast något komplicerat som behövs, bara dyrt.

Mycket lagringsutrymme (av lätt insedda skäl)
Mycket RAM - för att ha utrymme för en massa olika aktiva program och VMs samtidigt.
Många kärnor - för att kunna göra många saker samtidigt utan att prestanda dyker.

Av Erik_T

Med bara gymnasieutbildning? Inte mycket programmeringsjobb du kan få då.
Om du har några projekt du gör på fritiden så kan det hjälpa, men då behöver det nog vara rätt imponerande saker.

Någon form av vidareutbildning behöver du, vare sig du går på högskola, YH-utbildning, eller läser på egen hand.
Den programmering och datavetenskap du lär dig i gymnasiet är bara de mest grundläggande bitarna och det räcker inte långt.

Även om du skulle lära dig mycket på egen hand så hjälper det väldigt mycket att ha någon form av formell utbildning för att få ett jobb

Av Erik_T

Moderna switchar har nästan undantagslöst tillräckligt mycket intern bandbredd för att kunna skyffla data i full hastighet genom alla sina portar samtidigt.
För riktigt gamla Ethernet-switchar så var det inte alltid sant. Då kanske en switch bara klarade att köra hälften av sina portar i full hastighet samtidigt - så på den tiden var den interna hastigheten att specificera, medan den specifikationen idag mest är en gammal kvarleva utan någon större praktisk nytta.

Av Erik_T

Olika från spel till spel och från pc till pc. Det finns ingen standard för exakt vad som menas med "medium", "high", "ultra", osv så det går inte att säga något rent generellt om hur krävande de är.
Du får prova dig fram för att se vad som passar bäst för dig.

Mellan upplösningar så går det däremot att räkna en del. 3840x2160 är drygt dubbelt så mycket pixlar som 2560x1440, vilket innebär att grafikkortet behöver jobba drygt dubbelt så hårt om allting annat är lika.
Samma sak med frames per sekund. 120 fps kräver dubbelt så mycket av grafikkortet som 60fps.

För höga upplösningar så är grafikkortet oftast begränsande snarare än cpu, men i en del fall så kan det istället vara cpu som sätter begränsningar.

Av Erik_T

Själv brukar jag äta middag relativt sent - runt kl 19, men allt mellan 17 och 19 får nog anses som normal middagstid.

Detta förutsatt att vi pratar om en kvällsmåltid. Inte det mitt-på-dagen målet som oftast kallas "lunch" men som i vissa delar av landet heter "middag" och på andra håll kallas "frukost".

Av Erik_T
Skrivet av heretic16:

Jag undrar varför det alltid ska finnas en utmanare till C++ och C?

Rust är ett språk som verkar ha fått mycket stor uppmärksamhet bland öppen källkodsvärlden.
Nu finns det ett språk som heter Zig som sägs bara en ersättare till Rust och snart kommer Carbon som sägs vara ultimata ersättaren.

Varför kommer dessa språk hela tiden som sägs ska kunna ersätta C och C++? Men det händer inte. Varför inte då?
Jag tittar på halvledarföretagen och inget av dessa har implementerat Rust, Zig eller Carbon. Istället är det C, C++ och Assembler som finns tillgängligt där.

Varför är det på detta viset att det skall alltid finnas en "C++ Killer"?

Därför att C, och framför allt C++ är usla språk som är i stort behov av att ersättas, och journalister tycker att det låter häftigare att prata om en "C++ Killer" än om bara ytterligare ett nytt programmeringsspråk. Tyvärr är det svårt att få fram språk som är tillräckligt mycket bättre för att lyckas. Eller snarare - språken i sig går nog att byta ut relativt enkelt, men inte alla olika bibliotek som finns till och som är vad som verkligen är svårt att ändra.

Av Erik_T

Det som står i diverse supportlistor och liknande är inte vilka minnena som stöds, utan vilka minnen som är testade och bekräftade kompatibla. Den stora merparten andra minnen av rätt sort fungerar också alldeles utmärkt. Supportlistorna för moderkort uppdateras sällan efter att kortet är släppt, så nyare minnesmoduler finns inte med där oavsett om de fungerar eller inte.
Säger minnestillverkaren att minnet fungerar med moderkortet, så gör det högst troligt det.

Av Erik_T
Skrivet av Jonathan-dev:

Låter enklare att köpa ett tangentbord som du kan slå på/av XD

I C språket finns biblioteket <winable.h> som har funktionen BlockInput(true), som blockerar både tangentbord och mus. Endast kombinationen ctrl+alt+del funkar - av säkerhetsskäl - som öppnar upp aktivitetshanteraren.

Lekte lite med detta när man var yngre; hade ett program som öppnade och stängde CD-ROM enheten.

<winable.h> är inget bibliotek utan en header, och den ingår inte i språket C utan var en Windows-specifik utökning som inte stöds av modernare Windows SDK:er, utan där skall man istället använda den lika Windows-specifika headern <winuser.h>

Av Erik_T
Skrivet av MikePikeParon:

Det där med separata underklasser med menyer, varför kan man inte istället bara lägga alla menyer samt de faktiska menyvalen i funktionerna i klassen här ovan? Bara en nyfiken fråga, jag har inte superkoll på detta med klasser, därav undran

Klart du kan göra så, men då finns det liksom ingen poäng med att ha en menyklass till att börja med. Då kan du lika gärna bara ha de funktionerna direkt utan att stuva in dem i en klass.

Citat:

Så bara så jag fattar rätt, om jag skapar separata underklasser så ser det ut som mitt kodexempel ovan, bara att varje funktion blir/byts ut mot ett nytt klassanrop? Eller är jag helt ute och cyklar? Dvs har jag 6 olika menyer så blir det 6 separata klasser?

Att låta varje instans av "meny" klassen ha olika innehålla låter egentligen som den bästa lösningen, men tror inte jag mäktar med det med min kunskap ännu

Har du underklasser så ärver de massa funktionalitet från föräldraklassen, så där en underklass gör något annorlunda än föräldraklassen så har den sin egen version av dessa funktioner/variabler som då används istället. Det här med klasser och arv är lite komplicerat, men något du behöver känna till om du skall jobba med klasser, så dags att läsa på.