Inlägg

Inlägg som Muji har skrivit i forumet
Av Muji

Du kanske kan använda din energiförbrukning (elfaktura etc) för att bevisa att garaget är uppvärmt?

Av Muji

Finns det ett sätt att ställa in så att HDR bara aktiveras för spel?

Av Muji

ordlig.se WEEKEND nr 31, 3/6

⬜⬜⬜⬜🟩🟨
🟩🟩🟩⬜⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av Muji

Reggar man sina gamla WC3 nycklar får man tillgång till reforged men man kan ej aktivera den nya grafiken. Har man originalnycklar så tycker jag inte det är värt att köpa reforged, ingen tycker om den nya grafiken ändå.

Av Muji

Någon som har tips på en bra server? Spelar på en död server och tänkte egentligen vänta på serversammanslagningar men det verkar kunna dröja flera veckor. Vet att jag kan se serverpopulationer på https://newworldstatus.com/regions/eu-central men vill även hitta en server där det är någorlunda jämnt mellan factions.

Av Muji
Skrivet av Thomas:

UV är inte ickejoniserande; de högre frekvenserna är joniserande.

Jo, det är jag medveten om. Pyrimidine dimer är en typ av DNA skada som orsakas av UV ljus via en mekanism annan än jonisering.

Edit: Ser att det finns ett syftningsproblem i mitt första inlägg

Av Muji
Skrivet av Söderbäck:

5G är inte strålning - det blir lite som att säga kanal4-strålning.

5G är ett kommunikationsprotokoll. Häri bestäms regler för hur avsändare och mottagare kan och får kommunicera. Vad som får sägas, hur hälsningsfraser ser ut, hur starkt respektive sida får prata och ska kunna höra, hus snabbt man får prata, hur snabbt man måste kunna lyssna, på vilka frekvenser kommunikationen sker - med mera.

Kommunikation över 5Gprotokollet kan göras på flera olika frekvenser. Däribland 900mhz som även används av 3G och 4Gbandet. Även frekvenser kring... 2,7 ghz (om jag inte minns fel) ska användas initialt vilket typ är samma frekvenser som idag används av 4Gnätet i Sverige.

Längre fram kommer även högre frekvenser användas för 5G än vad våra befintliga mobilnät använder i dagsläget. Det ser initialt ut att bli frekvenser som i nuläget används exempelvis för satellitTV. Frekvenserna är inte nya här heller. Tvärt om är frekvenserna både välkända - och använda sedan länge.

De senaste 100 åren har det plöjts ner ofantliga mängder pengar i att undersöka både användningsområden och risker kring de olika banden för elektromagnetisk strålning. Militären och privata sektorn har länge visat intresse. Men även universiteten och sjukvården. Det vi har hittat tydliga bevis på är att strålning med väldigt hög frekvens - över ca 750 terraherts (alltså precis ovanför synligt ljus) så börjar strålningen bli farlig i låga doser. Denna strålning kallar vi joniserande strålning. Vi har solida belägg för att låga nivåer av denna strålning är skadlig för oss. Exempelvis röntgenstrålning och UVljus.

Sänker vi frekvensen lite så kommer vi till synligt ljus och då är strålningen i Inte skadligt i lägre doser. Strålningen är ickejoniserande. Ännu lägre frekvenser i lägre terrahertzspannet är infrarött ljus. Sänker man frekvensen ännu mer så börjar mikrovågsbandet.
Man kan väl säga som så att vi de senaste 100 åren inte hittat solida belägg för att ickejoniserande strålning på någon frekvens är farlig i låga doser. Så det verkar onekligen vara ofarligt. Vetenskapen kommer emellertid aldrig kunna bevisa ickeexistens så något absolut bevis på ofarlighet kommer vi aldrig kunna uppnå - för någonting.

Bra skrivet men vill påpeka att det finns belägg för DNA skada av UV ljus via en mekanism som inte är jonisering:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrimidine_dimer

Av Muji
Skrivet av anon298854:

Jag har fått samma och det står att höjningen är efter bindningstid.
Så du har nog bara missat läsa några rader.

Kopierat från Telias mail.
"Förändring i din bredbandstjänst
Vi jobbar hela tiden med att utveckla oss för att möta våra kunders behov. Det gör vi genom att investera i våra nät för bästa kvalitet och för att utveckla och skapa bättre tjänster och erbjudanden. Det kan innebära att vi ibland även måste justera våra priser.

Nytt pris för bredband
Den 1 september 2020 ändras priset för Bredband 100/100 till 439 kr/månad.
Logga in på Mitt Telia eller i appen Mitt Telia för att se vad du har och vad du betalar idag.
Har ditt abonnemang bindningstid så gäller nytt pris från det att bindningstiden tagit slut.

Om du inte accepterar förändringen har du rätt att säga upp ditt abonnemang utan extra kostnad t.o.m. den 30 augusti. Abonnemanget upphör då från den dag det nya priset träder i kraft, det vill säga 1 september 2020. Vid bindningstid kan uppsägningen göras senast dagen innan den löper ut."

Ah, givetvis har du rätt. My bad.

Av Muji

Avgiftshöjning under bindningstid

Nu har telia höjt bredbandsavgiften för mitt område från 369 till 439 kr (19% höjning) för min 100/100 Mbit anslutning. Det ges möjlighet att säga upp abonnemanget om man inte accepterar höjningen men för mig som har bindningstid kan jag enbart säga upp dagen innan bindningstiden löper ut. Nu har jag såklart inte läst avtalet men kan man verkligen göra så här?

Tyvärr kan jag inte välja någon annan leverantör (förutom ADSL som är dyrt/långsamt) så jag har ingen avsikt att säga upp abonnemanget oavsett. Jag är mest nyfiken om det inte finns någon tvingande lag (= som inte går att avtala bort) som förhindrar företag från att göra oskäliga höjningar. Vad hindrar dem från att höja med t.ex. 1000%?

Jag misstänker att telia utnyttjar faktumet att jag inte har några alternativ och höjer avgiften bara för att de kan komma undan med det. Synd att ett företag som till stor del är ägt av den svenska staten beter sig på det viset. Det märkliga är att om man försöker teckna ett nytt abonnemang via deras webbsida står det att avgiften är 369 kr. Förvisso träder höjningen i kraft 1 september men är det inte rätt missvisande att ange en avgift för att efter en månad göra en påtaglig höjning när man redan bundit sig i 12 månader? Jag vet inte om jag överreagerar men vad tycker ni?

Edit: Oops, missade läsa att att höjningen träder i kraft efter bindningstiden för mig. Se inlägg nedan.

Av Muji

Thermalright Ultra-120 på AM4

Går i planer att uppgradera min i7 920 dator som tjänat mig i mer än elva år och det ser ut att bli AM4 platformen.
Jag har en Thermalright Ultra-120 eXtreme som jag gärna vill behålla så jag beställde ett AM4 monteringskit från Thermalright. Det står inte specifikt nånstans att den ska funka för Ultra-120 och de var inte så hjälpsamma över e-mail men jag hoppades att det skulle vara samma som detta kit där en recension beskriver att det funkat för hans Ultra-120.

Kitet anlände igår och det verkar faktiskt vara samma kit som den ovan men jag har inte fått den översta detaljen som behövs för att spänna på kylaren. Dessutom har jag inte fått skruvar eller distanser. Vet inte om de har varit slarviga och inte skickat med allt eller om det förväntas att jag har övriga delar. Har möjlighet att kolla vilka detaljer som följde med kylaren nästa vecka men tvivlar på att jag har den där översta detaljen.

Går det här projektet att rädda på något sätt? Känns synd att slänga en kompetent kylare för att jag saknar en liten plåtbit. Dessutom har jag betalat 15 EUR för "freight charge and a handling fee" för kitet.

Vad gör ni med era gamla kylare? Det är ju lättast att bara köpa nytt men det känns lite slöseri. Någon större skillnad i prestanda borde det inte vara mot dagens kylare väl? (I alla fall sedan tornkylare med heatpipes kom in i marknaden).

Edit:
Det kan vara så att "saxklämman" som har just nu (se bild nedan) funkar. Jag får prova!

https://www.sweclockers.com/imagebank/200707/ThermalrightTill001...

Av Muji
Skrivet av Hubertus:

När man börjar dribbla med definitioner har man förlorat.

Ja, du vann.
Du verkar ha en barnslig syn på vad en diskussion går ut på.

Av Muji
Skrivet av Hubertus:

Bevis på vad? Bland det första jag fick lära mig när jag studerade ämnet på universitet var att inte tro att en korrelation säger något om orsakssammanhang. Bland det som hade en mycket stark korrelation var att de som älskade chocklad hade stora fötter. Dvs saker och ting kan hända samtidigt utan att ha något gemensamt. Korrelationer kan användas som grund för att ställa frågor - inte mer.

Det verkar som vi definierar bevis lite olika. En vettig definition enligt mig bör ta hänsyn till att bevis kan ha ett spektrum av kvalitet, från svag till stark.

Av Muji
Skrivet av noMad17:

Precis som har påpekats flera gånger tidigare kan man ju också se ett samband mellan antalet drunkningar och ökad glassförsäljning. Med det resonemanget kan man då säga att glass orsakar drunkning.

Läs på om "Confirmation bias".

Jag är mycket medveten om att korrelationer inte implicerar orsakssamband. Men jag har märkt att det har blivit jättepoppis att anmärka detta och tro att man är jättesmart. Korrelationer är inte värdelösa och kan användas i legitima argument så länge man formulerar sig varsamt. D.v.s. att man förstår att de inte är konklusiva bevis. På den noten vill jag även anmärka att vetenskapliga studier sällan presenterar konklusiva bevis och att vetenskapen är en långsam process, något som många har missat i denna tråd.

Av Muji
Skrivet av Aphex:

**Bort//mod**[anm: fritt tolkat som: "Jag håller verkligen inte med dig i din slutsats om att det finns"...//mod] ...orsakssamband mellan företeelser bara för att de råkar sammanfalla någorlunda i tid. Svara gärna på frågan som ställts flera gånger nu, är det sommarens ökade glassförsäljning som orsakar de ökade drunkningsolyckorna eller är det tvärtom?

Jag hoppas att du är medveten om att korrelationer är ett slags bevis, om än svag sådan. Korrelationer är ett viktigt verktyg för forskning och används flitigt. Jag vet inte om Larsioni avsåg att korrelationen kan användas som ett konklusivt bevis men jag fick inte det intrycket från inlägget.

Av Muji

Spel streaming

Streama spel via kraftfulla gaming datorer som ni har i era serverhallar. Kan göras via t.ex. Steam In-Home Streaming, Nvidia GameStream eller Android TV. Antingen får man hyra speltitlar alternativt kan man logga in på sitt eget steam konto exempelvis. Behöver inte vara uteslutande spel utan det jag föreslår är cloud computing kort o gott men med låga svarstider som möjliggör spelstreaming.

Kan tänka mig betala 100-200 kr per månad för detta. Och då behöver det inte vara 24/7 utan man får ett saldo på att antal timmar man kan utnyttja.

Ber om ursäkt om liknande har redan föreslagits, orkade inte läsa igenom hela tråden.

Av Muji
Skrivet av Igelkotten Igge:

Kan tillägga att jag inte har någon högtalarkabel för att "testa" förstärkaren men den har aldrig krånglat. Låter folk komma hem från jobbet först, har ingen bjudit över innan 18 och kan hämta ikväll så är den din. Om du fortfarande är sugen

Funkar bra för mig

Av Muji

Kan ge 500 för HK förstärkaren och hämta idag.

Av Muji

Principiellt är det svårt att rättfärdiga omskärelse av barn. Men om man ska prata om ett förbud måste man vara pragmatisk och då tror jag inte det är realistiskt med ett förbud. Ett förbud, tror jag, skulle leda till att dåliga omskärelser ökar till följd av att det sker i hemmen av outbildade personer.
Dessutom tycker jag att ett eventuellt förbud ska drivas av intern kritik från de berörda samhällsgrupperna.

Jag vill även tillägga att jag som själv blivit omskuren som barn tycker att omskärelse inte är mycket farligare än ett dop förutsatt att omskärelsen inte lett till komplikationer. Jag saknar inte min förhud och har svårt att tänka mig att det finns andra som gör det. Det som är förkastligt är att påtvinga barn en religion som de inte är mogna att ta ställning till.

Av Muji

Är inte hundra men skulle översätta det till:

Allting bör inte sägas

Av Muji

Jag hoppas för mänsklighetens skull att du är ett troll.