Inlägg

Inlägg som Superb har skrivit i forumet
Av Superb

Re: Rädda osparat dokument i OpenOffice

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gemstone
En av mina kompisar har lyckats med något osmidigt och hon råkade stänga ner en jätterapport och valde dumt nog att inte spara den! Detta var igår och datorn har inte stängts av sen dess pga. min rekommendation.

Jag har redan kollat backup mappen för openoffice och jag har dessutom kollat de temp-filer som windows har. Vi hittar dock inget och vi är o behov av er hjälp!

/Anders som först nu märkt att det var ett år sedan han loggade in på sweclockers.

Har hon aldrig sparat dokumentet så finns det inget att försöka återställa, då tror jag tyvärr att det ser mörkt ut.

Av Superb

Re: PM-funktion i php

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Wiborg86
Är lite nybörjare på PHP och försöker göra en PM-funktion på min sida. Jag har lyckats göra ett script som skickar in PM i databasen, men när jag ska göra ett som plockar ut PMet så är det något som inte fungerar. Det enda som kommer ut när jag provar sidan är "Inkorg".

Här är koden:
<?php

session_start();

$user = $_SESSION['username'];

if($user)
{

echo "<h1>".$user."s Inkorg</h1>";

include 'connect.php';

$getpm = mysql_query("SELECT * FROM pm WHERE to='$user' ORDER BY id DESC") or die("Här blev det något fel");

while($row = mysql_fetch_assoc($getpm))
{

$id = $row['id'];
$titel = $row['titel'];
$from = $row['user'];
$date = $row['date'];
$time = $row['time'];

echo "$from - <a href='selectedpm.php?id=$id'>$titel</a> - $date - $time<br>";

}

}
else
die("Du måste vara inloggad för att se den här sidan.");

?>

connect.php fungerar som det ska och tabellen som information ska hämtas från är "pm". Sessionen fungerar också, har provat echo "$_SESSION[''username"]; och det skriver ut rätt användarnamn.

Har nu kommit fram till att det blir något fel här:
$getpm = mysql_query("SELECT * FROM pm WHERE to='$user' ORDER BY id DESC")

Den klarar tydligen inte av att plocka ut $user från tabellen, men att skriva echo "$user"; går bra...

eftersom det enda du ser är "inkorg" så borde det betyda att det blir fel här:

echo "<h1>".$user."s Inkorg</h1>";

och eftersom det enda som egentligen kan gå fel där är utskriften av $user så borde det vara något fel med sessionen, då $user ska innehålla information hämtad från en session.

Av Superb

Tack för svaren. Jag ändrade i programmet och behöver inte längre använda mig av multidimensionella arrayer. Men nu vet jag hur jag ska göra till nästa gång.

Av Superb

ja

Av Superb

[C++] skicka referens till en multidimensionell array till funktion

Hej,

Som rubriken avslöjar så har jag lite problem med att skicka en referens till en multidimensionell array som argument till en funktion. Någon som kan hjälpa mig med detta problem?

Av Superb
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0REc
Här är en ren och snygg lösning i PHP: http://www.jongales.com/blog/2009/01/27/php-class-for-threade...

Det tackar vi ödmjukast för

Man känner sig ganska dum när man ser lösningen framför sig, det var ju inte så komplicerat ändå.

Av Superb

Jag använder mig av tillvägagångssättet att hämta kommentarerna med flera databasfrågor nu. Jag kör med det tills vidare. Jag har inte lyckats komma på någon algoritm för sorteringen ännu, tyvärr.

Av Superb
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Leedow
Just hierarktiskt struktur (även kallad trästruktur) är ett problem som jag hade förut när jag skulle göra en blogg till tjejen. Det var just comment/reply-funktionen jag hade problem med. Jag kom så långt till att ha parent_id och sådär, men projektet dog strax efter det.

Nu när du nämner det igen så väcktes mitt intresse igen. Jag satt 3h igår efter jag kommenterade och googlade och testade och gjorde allt.

Slutsatsen jag nu kan dra är att mysql inte har stöd för recursiva querys (alltså stöd för att hämta ut hierarktisk data). De har en artikel om det, men jag skulle mer se det som en fullösning.

http://dev.mysql.com/tech-resources/articles/hierarchical-dat...

MS SQL och Oracle har såklart stöd för detta, men jag tippar på att det är mysql du kommer använda?

Jag har hittat ett antal lösningar att kunna hämta ut hierarktiskt data ur mysql utan hjälp av stored procedures:

Första lösningen är att spara datat som jag skrev tidigare och köra en select * på rubbet och sen göra en user defined sort pattern med hjälp av usort() i php.

Andra lösningen är mer omständig och kräver flera querys men de är däremot små. Först hämta ut alla med parent_id 0 (vi kallar dessa PARENTS) och sen hämtar man ut alla med parent_id = PARENT.current_id (vi kallar dessa CHILDREN). Sen fortsätter man så tills det inte finns några kvar. Jag tycker att usort() i php blir bra mycket enklare.

Tredje lösningen står under länken jag postade där man med hjälp av JOIN querys skriver ut datat.

Kort och gott: Det går inte att göra recursiva sql-querys i mysql. Det går att göra det på databassidan med hjälp av lagrade procedurer men enklast är helt enkelt att göra det i php.

Det var ett tag sen jag kollade den här tråden, projektet har stått still ett tag. Jag gillar dina lösningsförslag och tackar så mycket för ett bra inlägg (även från er andra).

Att hämta datan rekursivt från databasen hade ju varit bra, men eftersom jag använder MySQL så är det inget alternativ. Ditt andra lösnings förslag - att hämta kommentarerna en del i taget låter bra; nackdelen är ju förstås som du säger att det blir relativt många frågor.

Förslaget om att använda usort() låter mycket intressant men jag förstår inte riktigt hur jag skulle kunna definiera sorteringsfunktionen. Som jag förstår det så ska sorteringsfunktionen returnera 0, större än 0 , eller mindre än 0 beroende på om första argumentet är just lika med, större än eller mindre än det andra, men hur ska jag kunna använda det på sorteringen av hierarkiskt data? Kom gärna med ett förslag.

Av Superb

Re: Fel med COUNT(); php mysql

Citat:

Ursprungligen inskrivet av coczo
hej jag försöker använda COUNT(); i php men det går ej bra vad är felet på den här koden?
<?php
include "config.php";
$result = mysql_query("SELECT COUNT (ip) FROM blog_ip");

while($row = mysql_fetch_array($result))
{
echo $row['COUNT(ip)'];
echo "<br />";
}
?>

nån som ser felet?

<?php include "config.php"; $result = mysql_query("SELECT COUNT (ip) FROM blog_ip"); $count_ip = mysql_result($result, 0); echo $count_ip; echo "<br />"; ?>

Av Superb

Att ha ett parent_id på kommentarerna som är svar har jag också tänkt på, men det är själva sorteringen som jag lite problem med. Någon som har ett förslag på hur den skulle kunna se ut?

Av Superb

[PHP] Kommenteringsystem med trädstruktur

Hej,

Jag jobbar på ett kommenteringssystem där användare ska kunna skriva kommentarer och även svara på andras kommentarer. Lätt som en plätt kan man tro, men så var det inte riktigt. Det jag har problem med är hur jag ska få till trädstrukturen på bästa sätt. En konversation kan exempelvis se ut något i stil med det här:

Kommentar 1 - kommentar 2 (svar till kommentar 1) - kommentar 3 (svar till kommentar 1) - kommentar 4 (svar till kommentar 3) Kommentar 5 - kommentar 6 (svar till kommentar 5) - kommentar 7 (svar till kommentar 6) - kommentar 8 (svar till kommentar 7)

Jag behöver alltså få lösningsförslag för hur jag ska hämta och lagra kommentarerna så att de hamnar i rätt ordning. Viktigt att poängtera är att man kan svara på en kommentar när som helst, så även om man svarar på en kommentar som inte ligger sist i ordningen så ska svaret hamna efter den rätta kommentaren. Jag antar att en rekursiv lösning är den bästa här men jag vet ändå inte riktigt hur jag ska göra.

Hoppas ni kan hjälpa mig med det här problemet.

Av Superb
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bjornie
Det ser ok ut, tycker jag. Ett motexempel som använder sig av Doctrine:

models/User.php <?php class User extends Doctrine_Record { public function setTableDefinition() { $this->hasColumn('username', string, 50); $this->hasColumn('email', string, 75); } } controllers/UserController.php <?php class UserController extends Controller { public function register() { try { $userName = MyValidator::validate($_POST['user_fullname'], MyValidator::USERNAME_PATTERN); $userEmail = MyValidator::validate($_POST['user_email'], MyValidator::EMAIL_PATTERN); $user = new User(); $user->username = $userName; $user->email = $userEmail; } catch(ValidatorException $e) { $view->showErrorPage($e->getMessage); } } public function show() { try { $userName = MyValidator::validate($_GET['user'], MyValidator::USERNAME_PATTERN); $user = Doctrine_Query::create() ->select('u.username, u.email') ->from('User u') ->where('u.username = ?', $userName) ->fetchOne(); $view->assign('username', $user->username); $view->assign('email', $user->email); } catch(ValidatorException $e) { $view->showErrorPage("User not found"); } } }

Typ.

Det där ser intressant ut. Jag ska kolla på Doctrine.
Det känns som att den här delen:

$user = Doctrine_Query::create() ->select('u.username, u.email') ->from('User u') ->where('u.username = ?', $userName) ->fetchOne();

inte hör hemma i kontrollern. Varför inte ha den i en metod i modellen (managern)?
Jag har ingen koll på doctrine så det kanske är en dum fråga.

Av Superb

Tack för alla bra svar.

Så, om jag har förstått rätt så ligger det till ungefär så här:

- Modellens uppgift är enbart att hämta och skicka data från och till en datakälla. Inget mer, inget mindre.

- Kontrollerns uppgift är att bearbeta datan som kommer från modellen innan den skickas för visning. Om man hämtar data från ett formulär så ska datan från förmuläret bearbetas och valideras i kontrollern innan den skickas till modellen.

exempel:

kontrollern:

class Member extends Controller { public function register() { /* data från förmuläret ska hämtas och bearbetas här innan den skickas till modellen som skickar datan till databasen */ } //hämtar data från databasen som måste formateras innan visning public function getData() { /* hämtar data från modellen och formaterar den innan visning */ } }

modellen:

class Member_model extends Model { public function register() { /* litar blint på att kontrollern har bearbetat och validerat datan och skickar bara vidare den till databasen. */ } public function getData() { /* hämtar data från databasen och skickar den vidare till kontrollern utan att göra något med den */ } }

Är det tillvägagångssättet korrekt? Jag har alltså en funktion i kontrollern och en i modellen som sammarbetar. getData() i modellen skickar data till getData() i kontrollern som i sin tur formaterar datan innan visning. Jag skulle lika gärna kunnat formatera datan i modellen i samband med att den hämtas från databasen, men så borde jag alltså inte göra?

Av Superb
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Milky Way
Kolla om databasen är korrupt med myisamchk och reparera den isf.

Det ska jag göra så fort jag kan.

Av Superb

Några frågor om Model-View-Controller (MVC)

Hej,

Jag är relativt ny med MVC och har några frågor:

- Om jag hämtar data från ett formulär som sedan ska in i en databas - ska jag då samla in datan i kontrollern och skicka den till modellen som i din tur skickar den till databasen eller ska jag låta modellen sköta både hämtningen från formuläret och skickningen till databasen?

- Om jag hämtar data från en databas som behöver formateras på ett eller annat sätt innan den visas - ska jag då formatera datan i modellen innan den skickas till kontrollern eller ska jag första hämta datan från modellen och sedan formatera den i kontrollern innan den visas?

Hoppas att jag har formulerat mina frågor bra.

Av Superb
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Brajan
Får du inget felmeddelande eller så?

mysqld.exe har upptäckt ett fel och måste avslutas - något i den stilen. Ingen felkod, lösningsförslag eller länk.

Jag avinstallerade WAMP och installerade EasyPHP istället för att ominstallera WAMP för att vara säker på att bli av med problemet - jag visste ju inte om det berodde på endast mysql eller WAMP. Samma problem uppstod dock direkt även med EasyPHP.

Av Superb
Citat:

Ursprungligen inskrivet av save
Tänker jag rätt om man använder MySQL för användardatabasen varpå man kopplar xml-filerna till varje användare som en länk i databasen?

Något sådant skulle jag ha gjort. Du kan ju spara xml-filerna i en mapp på servern och sen spara namnet och alternativt sökvägen till filen i databasen och, som du säger, associera filen till en viss användare.

Av Superb

Fråga nummer två:

Eftersom jag inte verkar ha så många fler alternativ än att installera om mysql (WAMP) så undrar jag om det räcker med att jag kopierar mysql/data och sen kan bygga databasen utifrån filerna i den mappen?

Av Superb

Problem med att mysqld.exe kraschar

Hej,

Jag har haft WAMP installerat på min dator ett tag och har aldrig haft problem med installationen förut. Så idag när jag jobbade på ett projekt kraschade mysqld.exe i samband med en SQL-fråga. Samma fel uppstår varje gång jag försöker hämta eller skicka data från/till databasen. Jag sökte efter en lösning och hittade många med samma problem som jag men ingen av deras lösningar fungerade för mig.

Jag har försökt med:

-att göra vissa rekommenderade ändringar i my.ini
-ändrat i egenskaperna för wampmysqld i tjänster
-avaktiverat Windows Defender efter att ha läst att det skulle lösa problemet

men ingen av de här lösningsförslagen fungerade. Sista utvägen är väl antagligen en ominstallation (även om de som har testat det fortfarande hade samma problem efter ominstallationen) men jag hade hoppast på att slippa det eftersom jag inte gärna vill bli av med min databas (jag kan inte ta backup på den heller eftersom mysqld kraschar när jag försöker göra det). Jag sitter på Windows Vista.

Hoppas någon kan hjälpa mig med det här problemet!

Av Superb

Vad ska man säga?

Bra gjort! Eller något...

edit: Ok, jag skrattade lite faktiskt.