Ray tracing som teknik är inget nytt när det kommer till hårdvara, men har först på senare tid blivit aktuellt inom spelvärlden. I samband med lanseringen av Nvidias nya grafikkort i i RTX 2000-serien introducerade de även sin nya arkitektur Turing, vilken är den första med stöd för ray tracing i realtid.

Förutom nya speltitlar visar nu Christoph Schied att tekniken även kan användas i äldre sådana, om än endast som ett konceptbevis. Det handlar om en Quake 2-modd som tar demot till den 22 år gamla speltiteln och lägger till realistisk rendering av ljus och skuggor med hjälp av path tracing, vilket använder ray tracing för att göra beräkningar.

q2vkpt_0002.jpg
q2vkpt_0003.jpg
q2vkpt_0005.jpg

För detta används grafikgränsnittet Vulkan tillsammans RT-kärnorna i Nvidias senast grafikkort. Enligt skaparen ska ett Geforce RTX 2080 Ti kunna uppnå 60 FPS i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar med dynamiskt ljus som renderas i realtid.

Mer information om projektet finns på dess webbplats, där även demoversionen finns att ladda ned. Det kräver dock ett grafikkort ur Nvidias RTX 2000-serie.

Läs mer om ray tracing: