Processorerna i AMD:s Threadripper-familj erbjuder imponerande prestanda och det finns svängrum för mer, men för den som vill pressa systemet till sitt yttersta är en kylarlösning modellen större att föredra. Företaget EK Water Blocks har nu introducerat tredje generationens vattenblock vid namn EK-Velocity STR4, och som namnet antyder passar Threadripper-processorer på TR4-sockeln.

De stora nyheterna i designen innefattar en förbättrad kylplatta som täcker värmespridaren samt även nya kylflänsar som ska täcka fler av de värmebildande kretsdelarna i processorn. Den ska dessutom vara utrustad med 91 stycken små kylflänsar utspridda över vattenblocket, som enligt företaget ger betydligt bättre värmeavledning än föregående generations produkter.

EKint-Velocity_STR4_-1500x1000.jpg
Coldplate-1500x1000.jpg

I närtid ska detta leda till bättre kylning av dagens Ryzen Threadripper-processorer, som är andra generationens HEDT-processorer från AMD. Detta ska inte förväxlas med nästa generations Threadripper-processorer, som baseras på Zen 2-arkitekturen men som de facto ingår i Ryzen 3000-serien.

Andra generationens Threadripper bygger på fyra Pinnacle Ridge-kretsar med åtta processorkärnor som sammanlänkas och kommunicerar med varandra. Dessa huserar under processorns värmespridare, som alltså ska kylas bättre med den nya kylplattan i EK-Velocity STR4-vattenblocken.

Att kylflänsarna täcker större delar av processorns olika delar blir extra intressant för AMD:s kommande Threadripper 3000-serie, som fortsatt kommer nyttja samma TR4-sockel som de nuvarande Threadripper-processorerna använder. Ryzen Threadripper 3000-serien kommer sannolikt byggas på en chiplet-design, vilket innebär att processorn består av ett antal komponenter som sammanfogas i ett paket, istället för att hela processorn byggs ur ett stycke kisel.

DP-189_EKint-Velocity_STR4_Art_3.jpg
EKint-Velocity_STR4_Nickel_Acetal_Front_RGB.jpg

Ett vattenblock som kan täcka fler av dessa komponenter får sannolikt bättre möjlighet att kyla den kommande generationens Threadripper-processorer. Detta då chiplet-strukturen innebär att olika delar av processorn genererar olika mängd värme, till skillnad från processorer av mer traditionell design med en mer monolitisk struktur där den stora värmeutvecklingen är begränsad till de delar som sköter de tyngre jobben.

De nya vattenblocken tillverkas i olika varianter med olika kombinationer av material. Det finns varianter som kombinerar nickel med plexiglas, nickel med industriplasten acetal samt enbart nickel.

Tre av fem varianter erbjuder även RGB-belysning. Produkterna kan beställas från EK Water Blocks webbutik eller hos utvalda återförsäljare och kostar från cirka 1 040 kronor till 1 350 kronor inklusive moms.

Källa: EK Water Blocks

Läs mer om EK och Ryzen Threadripper: