EK Water Blocks lanserar nya vattenblock för AMD Ryzen Threadripper

EK Water Blocks lanserar nya vattenblock för AMD Ryzen Threadripper

EK Water Blocks introducerar nya vattenblock för Ryzen Threadripper-processorer, vilka genom bland annat en ny kylplatta ska ge bättre kylprestanda för modellerna.

Processorerna i AMD:s Threadripper-familj erbjuder imponerande prestanda och det finns svängrum för mer, men för den som vill pressa systemet till sitt yttersta är en kylarlösning modellen större att föredra. Företaget EK Water Blocks har nu introducerat tredje generationens vattenblock vid namn EK-Velocity STR4, och som namnet antyder passar Threadripper-processorer på TR4-sockeln.

De stora nyheterna i designen innefattar en förbättrad kylplatta som täcker värmespridaren samt även nya kylflänsar som ska täcka fler av de värmebildande kretsdelarna i processorn. Den ska dessutom vara utrustad med 91 stycken små kylflänsar utspridda över vattenblocket, som enligt företaget ger betydligt bättre värmeavledning än föregående generations produkter.

EKint-Velocity_STR4_-1500x1000.jpg
Coldplate-1500x1000.jpg

I närtid ska detta leda till bättre kylning av dagens Ryzen Threadripper-processorer, som är andra generationens HEDT-processorer från AMD. Detta ska inte förväxlas med nästa generations Threadripper-processorer, som baseras på Zen 2-arkitekturen men som de facto ingår i Ryzen 3000-serien.

Andra generationens Threadripper bygger på fyra Pinnacle Ridge-kretsar med åtta processorkärnor som sammanlänkas och kommunicerar med varandra. Dessa huserar under processorns värmespridare, som alltså ska kylas bättre med den nya kylplattan i EK-Velocity STR4-vattenblocken.

Att kylflänsarna täcker större delar av processorns olika delar blir extra intressant för AMD:s kommande Threadripper 3000-serie, som fortsatt kommer nyttja samma TR4-sockel som de nuvarande Threadripper-processorerna använder. Ryzen Threadripper 3000-serien kommer sannolikt byggas på en chiplet-design, vilket innebär att processorn består av ett antal komponenter som sammanfogas i ett paket, istället för att hela processorn byggs ur ett stycke kisel.

DP-189_EKint-Velocity_STR4_Art_3.jpg
EKint-Velocity_STR4_Nickel_Acetal_Front_RGB.jpg

Ett vattenblock som kan täcka fler av dessa komponenter får sannolikt bättre möjlighet att kyla den kommande generationens Threadripper-processorer. Detta då chiplet-strukturen innebär att olika delar av processorn genererar olika mängd värme, till skillnad från processorer av mer traditionell design med en mer monolitisk struktur där den stora värmeutvecklingen är begränsad till de delar som sköter de tyngre jobben.

De nya vattenblocken tillverkas i olika varianter med olika kombinationer av material. Det finns varianter som kombinerar nickel med plexiglas, nickel med industriplasten acetal samt enbart nickel.

Tre av fem varianter erbjuder även RGB-belysning. Produkterna kan beställas från EK Water Blocks webbutik eller hos utvalda återförsäljare och kostar från cirka 1 040 kronor till 1 350 kronor inklusive moms.

Källa: EK Water Blocks

Läs mer om EK och Ryzen Threadripper:

Skicka en rättelse
0

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

37

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

12

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

130

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

26

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

32

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

68

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • igår 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

82

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

32

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

78

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

44

Uppdaterad: Microsoft preciserar kommande Xbox-lansering till den 6 november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen.  Läs mer

50

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer