Asus TUF Gaming VG32VQ kombinerar Freesync med eftersläpsreducering

Asus TUF Gaming VG32VQ kombinerar Freesync med eftersläpsreducering

En ny Asus-skärm blir först ut på marknaden med att kombinera både eftersläpningsreducering och variabel bilduppdatering via Freesync i samma skärm.

Bildskärmar som ska användas för datorspelande tenderar offra bildkvalitet till förmån för spelfokuserade egenskaper som bilduppdatering och responstid. Snabb bilduppdatering och låg responstid brukar följa med skärmpaneler med sämre bildegenskaper. Nu presenterar Asus en skärm som kombinerar VA-panel med eftersläpningsreducering och adaptiv bildsynkronisering.

Asus TUF Gaming VG32VQ är en ny spelskärm på 32 tum och upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar. Det unika med skärmen är att den använder en VA-panel, som erbjuder bättre kontrastomfång och färgåtergivning än de TN-paneler som typiskt används i spelfokuserade skärmar. Trots detta skryter den även med snabb bilduppdatering på 144 Hz och låg responstid på 1 millisekund.

Laxpudding_ELMB.jpg

SweClockers bildskärmsprofil Thomas Ytterberg illustrerar vinsterna med eftersläpningsreducering, här med G-Sync-tekniken ULMB.

Denna unika kombination åstadkommer Asus genom att använda en egen teknik för eftersläpningsreducering vid namn Extreme Low Motion Blur (ELMB), vilken kombineras med Freesync för bildsynkronisering. Reducering av eftersläpningar (eng. motion blur) uppnås genom att släcka skärmens bakgrundsbelysning under tiden där panelen växlar från bild till bild.

Läs Thomas Ytterbergs guide om eftersläpningsreducering

I traditionella lösningar med hög bilduppdatering kan tiden mellan att en bild visas, panelen släcks ned och en ny bild visas variera. Detta leder till ett statiskt flimmer i samma frekvens som panelen arbetar i, det vill säga att den flimrar i 120 Hz när panelen arbetar i 120 Hz. Det Asus verkar gjort är att förändra moduleringstakten för hur panelens bakgrundsbelysning släcks mellan bildväxlingar. En mer ingående genomgång finns att läsa i Blurbusters artikel.

Kombinationen av reducerad eftersläpning och bildsynkronisering, som Asus kallar ELMB-Sync, är företaget först med på marknaden. Det finns sedan tidigare metoder för att modifiera in en liknande lösning i skärmar med Nvidias bildsynkroniseringsteknik G-Sync, något som dock kräver kunskaper från användarens sida om justeringar av skärminställningar för att undvika flimmer.

Asus TUF Gaming VG32VQ stöder även HDR, dock avslöjas inte vilken nivå av VESA DispayHDR den uppnår. Skärmen presenteras under företagets egen produktmässa ROG Convention 2019. I skrivande stund saknas information om lanseringsdatum och prislapp.

Läs relaterade artiklar:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
Tack för tipset NorthLight!
0

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

80

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

22

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

43

Uppdaterad: Microsoft preciserar kommande Xbox-lansering till den 6 november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen.  Läs mer

26

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

59

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • idag 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

71

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

29

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

74

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

46

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

31

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

36

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer