I takt med att bärbara datorer har blivit allt lättare och mer kompakta har det blivit vanligt att tillverkarna löder fast den Flash-baserade lagringen på moderkortet då separata SSD-enheter helt enkelt inte får plats. Detta för med sig nackdelen att användaren inte kan byta ut lagringen efter datorn är köpt, och detta är en problematik Toshiba tacklar med nya lagringsformatet XFM-Express.

XFM-Express är ett NVMe-baserat gränssnitt som ansluter till systemet över två eller fyra PCI Express-banor. En SSD-enhet med detta format har dimensionerna 18 x 14 x 1,4 millimeter, vilket är knappt större och tjockare än ett micro-SD-kort. Som referens har dagens minsta M.2-anslutna SSD-enheter dimensionerna 22 x 30 millimeter.

XFMExpress2.jpg
XFMExpress3.jpg
XFMExpress4.jpg

Detta kan vidare jämföras med fastlödd Flash-lagring som upptar cirka 11,5 x 13 millimeter när två PCI Express-banor används, eller cirka 16 x 20 millimeter när fyra PCI Express-banor används. XFM-Express-enheter monteras i en hållare och är därmed enklare att installera än M.2-ansluten SSD-lagring, men då montering krävs är XFM-Express inte ett alternativ för exempelvis micro-SD-kort.

Enligt Toshiba ska XFM-Express erbjuda motsvarande prestanda som fastlödd Flash-lagring. Prestanda är dock inte den begränsande faktorn över PCI Express-anslutningar, och det är istället värmeutveckling som representerar den största utmaningen för snabba lagringsenheter i kompakta system. Detta ska XFM-Express lösa genom det metall-lock som täcker enheter, vilken agerar värmespridare.

XFMExpress6.jpg
XFMExpress5.jpg
XFMExpress7.jpg

Mekanismen och sockeln som används för att montera XFM-Express-moduler utvecklades i samarbete med företaget Japan Aviation Electronics Industri (JAE). Sockeln är av typen Land Grid Array (LGA) där kontaktpinnarna finns monterade på moderkortet istället för anslutande enhet. Locket som håller XFM-Express-enheten på plats sticker upp blott 0,2 millimeter över moderkortet.

Den version av XFM-Express som avtäcks nu är baserad på PCI Express 3.0, men standarden är förberedd för PCI Express 4.0 och ska därmed kunna användas i med styrkretsar för båda versionerna av PCI Express-standarden. Det ger den en teoretisk bandbredd på 4 GB/s för XFM-Express-moduler som ansluter över PCI Express 3.0, och 8 GB/s för moduler som ansluter över PCI Express 4.0.

XFM-Express avtäcks under Flash Memory Summit som pågår denna vecka. Uppgifter om när de första produkterna med XFM-Express-baserad lagring väntas dyka upp saknas i skrivande stund.

Läs mer om Toshibas lagringstekniker:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!