Under fjolårets lagringskonferens Flash Memory Summit berättade Toshiba om en kommande SSD-lagring vid namn XL-Flash. Denna bygger på minnestekniken SLC NAND, en typ av Flash-minne som endast lagrar en bit per minnescell. Fördelarna med detta innefattar låg latens och hög hållbarhet, med begränsad densitet för lagringen som nackdel.

SLC NAND är vanligt förekommande i datacenter och andra serverrelaterade tillämpningar som sätter tonvikten vid pålitlighet och prestanda, medan konsumentmarknaden fokuserar på minnestekniker som ger mycket lagring per krona, exempelvis MLC och TLC NAND.

Läs mer om de olika typerna av NAND Flash här.

XL-FLASH Image_678x452.jpg

Tekniken Toshiba avtäcker i och med XL-Flash består av 3D-lagrade SLC-kretsar där de första kretsarna får 128 Gb (gigabit) lagringskapacitet. Kretsarna lagras i 16 nivåer vilket ska ge högre kapacitet för parallella läsningar och skrivningar jämfört med de kapacitetsfokuserade NAND-typerna.

Det stora paradnumret med XL-Flash är att latens vid läsningar från minnet ska vara mindre än 5 mikrosekunder. Detta kan jämföras med Toshibas snabbaste TLC-baserade NAND-minne som har latens på 50 mikrosekunder, och i produktpresentationen presenterar Toshiba XL-Flash som bryggan mellan SSD-lagring och DRAM. Jämförelsevis mäts latensnivåer för DDR4-minne i nanosekunder.

XL-Flash blir därmed en konkurrent till Samsungs Z-NAND, som också använder sig av 3D-staplat SLC-minne, och i viss utsträckning Intel 3D Xpoint. Till skillnad från Intel och Samsung kommer Toshiba sälja XL-Flash tillsammans med 3D TLC och QLC NAND till kunder, och enligt en rapport från Anandtech ska SSD-tillverkare uttryckt intresse för att använda tekniken i kommande SSD-minneskontroller.

Det gör det möjligt för SSD-tillverkare att använda XL-Flash även i konsumentorienterade produkter, men XL-Flash är primärt en serverfokuserad produkt. Toshiba meddelar att testproduktion av XL-Flash-kretsar inleds i september och massproduktion påbörjas nästa år.

Läs mer om Flash-lagring:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!