Under våren blev det känt att Samsung lade ned sin tillverkning av minneskretsar i serien "B-die" för DDR4. Dessa blev särskilt populära bland minnestillverkare och entusiaster då kretsarna ofta klarade höga klockfrekvenser kombinerat med tighta timings och låg spänning, inte minst hos användare med AMD Ryzen.

Än så länge är tillgången fortsatt god på DDR4-minnesmoduler som nyttjar dessa kretsar, men då" B-die" nått vägs ände (eng. Eng of Life, EOL) kan dessa väntas försvinna från butikshyllorna de närmaste månaderna. In kliver "A-die", som tillverkas på en teknik i 10-nanometersklassen, istället för 20-nanometersklassade "B-die".

Samsung-M378A4G43AB2-CVF-4.jpg
Samsung-M378A4G43AB2-CVF-3.jpg
Samsung-M378A4G43AB2-CVF-2.jpg
Samsung-M378A4G43AB2-CVF-1.jpg

Nu rapporterar tyska Hardwareluxx att de första minnesmodulerna med "A-die" hittat ut i handeln. Modulerna har artikelnummer M378A4G43AB2-CVF och kapaciteten är 32 GB styck, upp från 8 GB för minnen med "B-die". Nämnvärt är att minnena inte riktas mot entusiaster, utan följer JEDEC-standarden till punkt och pricka.

Sett till specifikationerna för Samsung M378A4G43AB2-CVF har dessa utöver kapaciteten 32 GB en effektiv DDR4-minnesfrekvens om 2 933 MHz och timings på CL21-21-21 med en spänning på 1,2 V. Det här är specifikationer som "bara ska fungera" och där Samsung således inte gjort några ansträngningar att överklocka modulerna direkt från fabrik.

Just uppskruvade klockfrekvenser, tightare timings och eventuellt högre spänning är istället att vänta från tillverkare som Corsair, Kingston, G.Skill och många fler, som köper in kretsar från bland annat Samsung. Det återstår således att se vilken potential de nya "A-die" har och om de prestandamässigt kan ersätta "B-die".

Samsung slutar tillverka "B-die" – populära DDR4-kretsar för överklockning

Bland redan kända fördelar är just tillverkningstekniken, vilket på sikt väntas dra ned kostnaderna för minneskretsarna. En annan är kapaciteten där "B-die" har en kapacitet om 8 Gb (1 GB) per krets, medan "A-die" finns i två utföranden om 16 Gb (2 GB) och 32 Gb (4 GB). Detta möjliggör DDR4-minnesmodeller med den dubbla respektive fyrdubbla kapaciteten jämfört med "B-die".

När de första entusiastinriktade minnesmodulerna med Samsungs nya "A-die" hittar ut i butik är ännu inte känt. Sannolikt dröjer det fram till att Samsung är på god väg att tömma tömma lagren av "B-die", innan de går över till de nya kretsarna på bred front.

Använder du DDR4-minnen med Samsung B-die under värmespridaren? Ser du fram emot en ny serie kretsar med högre kapaciteter?