Att AMD står beredda att introducera hårdvarubaserat stöd för ray tracing i senaste grafikarkitekturen Radeon DNA (RDNA) är ingen hemlighet. Företaget har aviserat att detta är på gång sedan tidigare för tillgänglighet under 2020. Detta bekräftades ytterligare då nästa års Playstation 5 har fått bekräftat hårdvarustöd för ray tracing.

Även om detta stöd har bekräftats i produktplaner sedan tidigare finns det för närvarande ingen konkret information om detta för företagets grafikkort. Nu visar det sig att drivrutinerna i Adrenalin Edition-serien innehållit kod för ray tracing så långt tillbaks som i juni i år. Mer specifikt dök koden upp i och med version 19.7.2 av drivrutinerna.

David_Wang-Next_Horizon_Gaming-Radeon_Architecture_06092019-18.jpg
AMD-RDNA-2019.jpg

Upptäckten gjordes av Twitter-profilen Komachi som granskade koden i drivrutinen och upptäckte referenser till DXR-biblioteken för ray tracing i Microsofts DirectX 12-gränssnitt. Ytterligare referenser hittades i filer för dynamiska länkbibliotek (DLL), som nämner något som kallas AMDTraceRay. Koden nämner beräkningar av knutpunkter för ljusstrålar och trianglar.

Nu rapporterar Komachi att AMD:s stora drivrutinsuppdatering i december 2019 kan introducera stödet för ray tracing. Om detta innebär att AMD tänker aktivera stödet även för grafikkort utan hårdvarubaserat stöd för detta framgår dock inte. Konkurrenten Nvidia aktiverade stöd för tekniken för arkitekturen Pascal genom nya drivrutiner tidigare i vår.

AMD:s produktplan har sedan tidigare aviserat att en uppgraderad version av arkitekturen Radeon DNA, RDNA 2.0, lanseras under år 2020. Detta är samma år som spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox "Scarlett" lanseras med hårdvarustöd för ray tracing och grafikdelar baserade på Radeon DNA-arkitekturen.

Detta i kombination med stöd i drivrutinerna talar för ett sannolikt stöd för ray tracing på bred front i AMD:s produktutbud med början under nästa år.

Läs mer om AMD och ray tracing: