AMD:s VD Lisa Su uttalade sig nyligen positivt om företagets gångna år, och det år 2020 som ligger framför dem. Nu har turen kommit till konkurrenten Intel, vars finanschef George Davis intervjuas av finansanalytikerfirman Barron's.

Intel_CFO.jpg

George Davis, finanschef Intel.

Ämnen som behandlas är bland annat konkurrensen med just AMD, Intels ekonomiska situation nu och framöver men även bolagets bekymmer med tillverkning på 10 nanometer och planerna för övergången till 7 nanometer. Sett till finanserna rapporterade Intel stabila men stagnerade nettointäkter och sämre marginaler under kvartalsrapporten för Q3 2019.

På ämnet Intels ekonomiska framtidsutsikter lyfter George Davis fram att företaget planerar för en lägre ekonomisk utveckling de kommande åren. Detta bygger delvis på att bolagets kretstillverkning på 10 nanometer drar ut på tiden och når inte desktop-processorer under nästkommande år, utan fokuseras istället på processorer för bärbara datorer och enterprise-produkter.

Intel har tidigare aviserat att processorer på 10 nanometer för desktop-segmentet är planerade för lansering år 2021. Värt att nämna är att dessa sannolikt bygger på Intels designer för bärbara datorer och därmed mobila processorer ur familjerna Ice Lake eller kommande Tiger Lake. Av allt att döma blir det ingen renodlad design på 10 nanometer avsedda för stationära datorer.

Intäkterna och marginalerna kommer vara svaga under en period som uppskattas löpa fram till år 2023. Han lyfter även fram att Intel ämnar att öka investeringarna i tillverkning på 7 nanometer då detta är en konkurrensmässigt klokare investering. Denna satsning startas upp på allvar under andra halvan av år 2021.

EpycRome2.jpg

På frågan om att konkurrenten AMD vinner allt fler marknadsandelar på servermarknaden med serverprocessorerna Epyc Rome menar George Davis att företagets tidigare bild av hårdnande konkurrens består. Intels tidigare uttalande om att företaget väntar sig hård konkurrens de kommande 18 till 24 månaderna är en del av det som ligger till grund för företagets försiktiga ekonomiska kalkyl för de kommande åren.

När det kommer till frågan om vilka tekniktrender han ser som mest spännande svarar George Davis att artificiell intelligens kommer stå i centrum för mycket av kommande tekniktrender. Det uppges spela en stor roll i allt från utrullningen av teknik relaterad till 5G-nätverk till förarlösa bilar, och Intels Xeon-processorer uppges där vara upp till nio gånger mer potenta är konkurrerade processorer.

Läs relaterade nyheter: