I takt med att strömmande speltjänster blir fler och mer populära ställs också högre krav på att användarens hemmanätverk fungerar optimalt. Latenser och instabilitet i nätverket påverkar spelupplevelsen markant, något som kan påverkas av att routern hanterar den strömmande speltjänsten precis som vilken annan nätverksaktivitet. Med Geforce Now hanterar Nvidia frågan genom rekommenderad nätverkshårdvara för speltjänsten.

Asus_RT-AX86u-1.jpeg

Asus lanserar nu RT-AX86U vilken ingår i uppställningen rekommenderade Geforce Now-produkter. Det handlar om en router med trådlös Wifi 6-kapacitet (tidigare IEEE 802.11ax) med tre radioantenner och möjligheten att etablera nätverk över frekvensbanden 2,4 och 5 GHz (dual band). Bandbredden över de båda frekvensbanden når 861 respektive 4 804 Mbps för totalt 5 665 Mbps trådlös nätverkskapacitet. De trådlösa nätverken kan säkras med WPA3-kryptering.

Sett till sladdanslutna nätverk bestyckas Asus RT-AX86U med två WAN-portar för anslutning till externa nätverk, en av typen 1 Gigabit Ethernet och den andra av typen 2,5 Gigabit Ethernet. Enligt Asus uppgifter kan två WAN-anslutningar om 1 Gigabit kombineras, vilket kan vara användbart i de fall där routern ska anslutas till nätverk som saknar 2,5 Gigabit-anslutningar. Sett till lokala LAN-anslutningar fås fyra 1 Gigabit Ethernet-portar.

Övriga anslutningar inkluderar en enskild USB Type-A 3.2 Gen1 för anslutning av extern lagring. De funktioner som gör att routern rekommenderas för användning med Geforce Now bygger på möjligheten att prioritera speltjänsten över andra aktiviteter på nätverket. Med Asus RT-AX86U gäller detta både trådlösa och trådbundna nätverk, då en av Ethernet-anslutningarna är en dedikerad spelanslutning och automatiskt prioriteras när en nätverkskabel är ansluten.

Asus_GeforceNow.jpg

De routrar som ingår i Nvidias rekommenderade produkter kommer med förinstallerade profiler för QoS (quality of service) som automatiskt aktiverar prioritering av nätverkstrafik för Geforce Now när tjänsten upptäcks på nätverket. Vidare stöder RT-AX86U även funktionen AI Mesh, vilken gör det möjligt att skapa ett gemensamt mesh-nätverk med andra Asus-routrar i hemmet.

Asus RT-AX86U finns tillgänglig på företagets produktsida men prisuppgifter är inte tillgängliga i skrivande stund. På SweClockers fråga svarar Asus att routern lanseras under juli månad, men pris är ännu inte bestämt.

Hur ser ditt hemmanätverk ut, skapar du QoS-profiler för nätverksaktiviteterna eller håller du dig till routerns standardinställningar?