AMD:s APU-serie Ryzen 4000G med kodnamnet "Renoir" har blivit något av en kioskvältare för bolaget. För första gången i modern tid har företaget en plattform energieffektiv nog för att tävla med Intel i bärbara datorer, vilket har lett till efterfrågan så stor att AMD inte kunnat möta den. De tillfälliga tillgångsproblemen hindrar dock inte bolaget från att slipa på nästa generations bärbara processorer, kodnamn "Cezanne".

Sedan tidigare har rykten gjort gällande att "Cezanne" utrustas med arkitekturen Zen 3 och RDNA 2-grafik, något som nu vänds upp och ner av fynd _rogame luskat fram i Sisoftwares databas. Förutom det tidiga kodnamnet för plattformen, "AMD Celadon-CZN Renoir", skymtas i "Cezanne" även en Vega-baserad grafikdel med åtta beräkningsenheter samt en klockfrekvens om 1 850 MHz i ett bärbart format.

cezanne-sisoft.PNG

Kommande "Cezanne" ser således ut att grafikmässigt följa i "Renoirs" fotspår istället för att nyttja RDNA 2, som senare under året begår debut i AMD:s egna grafikkretsar "Big Navi" samt nästa generations Playstation- och Xbox-konsoler. Beräkningsenheterna i det tidiga "Cezanne"-kislet ser likt tidigare ut att vara åtta till antalet, där den enda skillnaden i dagsläget är att att frekvensen bjuder på ett kliv upp om 100 MHz från "Renoir" och dess Vega-krets på 1 750 MHz.

cezanne-sisoft2.PNG

Lanseringen av "Cezanne" kan dock vara långt borta, och Wccftech lyfter ett varningens finger för att grafikfrekvenserna i läckan kan vara låga till följd av detta. Vega-grafiken i "Renoir" når nämligen 2 100 MHz, med betydligt högre överklockningspotential än så. Att AMD till nästa generation ämnar att förbättra grafikprestandan förefaller högst sannolikt.

Den enligt AMD helt nya Arkitekturen Zen 3 väntas debutera i höst med den stationära Ryzen 4000-serien med kodnamnet "Vermeer", som redan skymtats vid klockfrekvenser om 4,9 GHz. Om historien med Zen 2 och "Renoir" upprepar sig är dock APU-familjen "Cezanne" och dess lansering inte att vänta i närtid.

Läs mer om AMD:s kommande arkitektur Zen 3: