Inom en snar framtid lanserar Intel processorfamiljen "Rocket Lake", som blir den första på över fem år att leverera riktiga nyheter. Den i särklass största nyheten blir arkitekturen Cypress Cove med löften om 18 procent högre prestanda än Skylake vid samma klockfrekvens. En annan del är att Intel följer efter AMD med stöd för PCI Express 4.0.

Nu vill Intel påvisa att de inte enbart kommer ikapp AMD på PCI Express-fronten, utan rentav går om ärkerivalen. Intels prestandastrateg Ryan Shrout, tidigare känd som chefredaktör på PC Perspective, publicerar en presentation där den kommande toppmodellen Core i9-11900K och AMD:s nuvarande Ryzen 9 5950X jämförs i lagringsprestanda.

För att påvisa sitt påstående används prestandatestet PCMark 10 och deltestet Quick System Drive, som simulerar lagringsanvändning i en mängd olika så kallade realistiska scenarion. Med Samsungs toppmodell SSD 980 Pro på 1 TB drar Intel här det längsta strået med ett övertag om 11 procent jämfört det AMD-baserade systemet. Anmärkningsvärt är att Intel redovisar relativ prestanda istället för faktiska siffror, något som gör det omöjligt att verifiera bolagets påstående.

PCI-Express-4-Rocket-Lake.JPG

De olika processorerna använder i stort sett identiska testsystem med undantag för moderkort. Här listas intressant nog Asus X570 ROG Rampage VIII Hero för AMD, ett moderkort som inte finns, men sannolikt är det Crosshair VIII Hero som avses. Vidare testades inte Samsungs SSD-enhet ansluten via en M.2-anslutning, utan monterades på ett PCI Express x16-riser instickskort.

Huruvida Intels påstående om överlägsen lagringsprestanda över PCI Express 4.0 stämmer är något vi får svar på i mars, då "Rocket Lake" med Core i9-11900K i spetsen ser dagens ljus.

Läs mer om Intel och prestandatester: