Under gårdagen lanserades det senaste tillskottet i Geforce RTX 3000-serien, RTX 3060. Här bjuds på prestanda som överträffar RTX 2070, men kortet är även startskottet i Nvidias satsning för brytning av kryptovaluta i CMP-serien. RTX 3060 är nämligen det första kort som artificiellt begränsas av tillverkaren, i ett försök att säkerställa att kort i Geforce-serien säljs till gamers, och CMP-kort till kryptobrytare.

nvidia-cmp.PNG

I samband med sitt ursprungliga tillkännagivande lovade Nvidia fyra grafikkort i CMP-serien, där kort vid namn 30HX samt 40HX skulle bli tillgängliga under årets första kvartal. Bolaget lovade även att dessa kort inte skulle tävla med Geforce RTX 3000-serien om tillgång, varpå vi antog att det handlade om delvis defekta "Ampere"-kretsar eller liknande.

Nu har Videocardz grävt i drivrutinerna som släppts till RTX 3060 och fått klarhet i det hela. Korten CMP 30HX och 40HX stöds nämligen också av version 461.72 – och har enhets-ID som placerar korten i "Turing"-familjen. Detta innebär att Nvidia hittills håller sitt ord och segmenterar upp nya Geforce-grafikkort för gaming, medan äldre teknik ur RTX 2000-serien istället återvinns till kryptokunder.

Tillverkningstekniskt konkurrerar de två första CMP-korten således inte med RTX 3000-serien, då "Turing" framställs på 12 nanometer hos TSMC, medan Geforce RTX 3000-serien "Ampere" tillverkas hos Samsung på 8 nanometer. Detta i sin tur bör leda till under omständigheterna relativt god tillgång av kretsar att bygga 30HX och 40HX av, förutsatt att nyproduktion behöver inledas.

Exakt vilken teknik de kommande korten 50HX och 90HX bygger på återstår att se – klart är i alla fall att de tar klivet upp från en maximal strömförbrukning om 185 watt till 250 och 320 watt och utrustas med 10 GB minne.

Läs mer om Nvidia: