Googles ersättning för tredjepartskakor, Federated Learning of Cohorts (Floc) imponerar inte på resterande aktörer och i nuläget ser Chrome ut att bli ensam webbläsare att implementera tekniken.

Floc använder sig av en algoritm för att gruppera användare baserat på webbhistorik och aktivitet. Istället för webbkakor som lagrar information på individnivå ska Floc göra det för större grupper, för att data inte ska gå att knyta till en specifik användare. I teorin bevarar det användares integritet till större grad, men i nuläget har det uttryckts oro för att det beroende på hur det implementeras istället läcker information.

Google har även fått kritik för att användare i nuläget inte kan välja bort Floc, vilket bland annat lett till att Duckduckgo lanserade ett webbläsartillägg för att blockera tekniken. Skaparna bakom webbläsarna Brave och Vivaldi är båda inne på ett liknande spår. Båda anser att Floc endast är förklätt som värnande om integritet fastän det egentligen kan vara rent av skadligt.

Apple har inga planer på att implementera det till Safari, och har sedan tidigare valt att tydliggöra spårning i appar och blockera tredjepartskakor. Webkit-utvecklaren John Wilander på Twitter säger att det inte finns någon plan för att implementera Floc och hänvisar till Apples spårningspolicy.

Till The Verge bekräftar även en talesperson för Mozilla att Firefox inte har några planer för Floc, men att de ständigt utvärderar nya strategier för att skydda sina användare. Inte heller Microsoft ser ut att planera för det med sin Chromium-baserade webbläsare Edge, men uttalandet säger inte explicit nej. Även Opera säger nej till Floc, men med förbehåll för att det fortfarande är för tidigt att förutspå hur marknaden utvecklas.

Det är inte bara webbläsarna som uttrycker skepticism för Floc, publiceringssystemet Wordpress har anslutit sig till skaran. Wordpress användes i grunden för att hantera bloggar, men har växt till att hantera cirka 40 procent av alla webbsidor enligt statistik från Wc3techs.

I en artikel på sin webbsida uttrycker Wordpress ett förslag kring att hantera tekniken som ett säkerhetsbekymmer, och visar användare hur de med hjälp av kod kan hantera blockering av Floc från webbsidor som använder Wordpress. De uttrycker likt Duckduckgo oro över att användare automatiskt får Floc, utan att fullt förstå omfattningen. De har därmed valt att blockera Floc som standard, för att ge Wordpress-användare bättre förutsättningar att själva besluta kring det.

Floc har ännu inte lanserats skarpt, utan testas på 0,5 procent av Chrome-användare världen över. Användare notifieras inte om förändringen, utan behöver använda tjänster likt "Am I Floced?" för att ta reda på det. I nuläget kan användare endast välja bort Floc genom att stänga av tredjeparts-kakor i sin webbläsare.

Läs mer om integritet på nätet: